Kako kompostirati: Ultimativni vodič za kompostiranje

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498710

Učenje kompostiranja naučit će vas kako ubrzati prirodnu razgradnju bioloških materijala. Kompostiranje je JAKO korisno u preusmjeravanju hrane i otpada iz dvorišta sa odlagališta. Također se događa da napravite prekrasan amandman tla za vaš vrt!

Evo osnovnih koraka za kompostiranje kod kuće:

 1. Sakupljajte materijal koji se može kompostirati kao što su ostaci hrane i dvorišni otpad.
 2. Izrežite ili nasjeckajte velike komade na manje komade.
 3. Sve pomiješajte u hrpi, kanti za kompost, posudi ili električnom kompostniku.
 4. Redovito dodajte vodu i zrak.

Postoji dosta pitanja koja se mogu pojaviti tijekom kompostiranja. Srećom, ohrabrujuće je zapamtiti da će se svi organski materijali na kraju pretvoriti u kompost sa ili bez vaše pomoći! Čitajte dalje kako biste naučili kako točno kompostirati kod kuće.

kucni otpad pereglin.com 584930303

Kako kompostirati: jednostavan vodič korak po korak

Kompostiranje je proces koji pomaže organskoj tvari iz vašeg kućanstva da se razgradi. Početak kompostiranja izvrstan je način za smanjenje količine materijala koji šaljete na lokalno odlagalište otpada. Također proizvodi biljnu hranu bogatu hranjivim tvarima za vrt!

Dobar kompost je taman, mrvičast i zemljanog mirisa. Kompost je samo razgrađena organska tvar – nije ništa posebno. Biološki materijali se prirodno razgrađuju sami od sebe, ali kompostiranje ubrzava i kontrolira proces. U svakom trenutku sumnje u kompostiranje, zapamtite da će organski materijali istrunuti bez vaše pomoći.

“Stvarno je teško tako zabrljati kompost da uopće ne dobijete kompost.”

Postoji mnogo različitih načina za izradu komposta. Ovdje je vodič korak po korak kako kompostirati najčešću metodu: aerobno kompostiranje na otvorenom.

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498718

Korak 1: Prikupite materijal koji se može kompostirati kao što su ostaci hrane i otpad iz dvorišta

Prvi korak procesa kompostiranja je prikupljanje kompostiranih materijala. Počnite s ostacima voća i povrća iz kuhinje. Dvorišni otpad je još jedan sjajan izvor organske tvari za kompostnu hrpu.

Dobre kompostne hrpe imaju mješavinu “smeđih” sastojaka bogatih ugljikom i “zelenih” sastojaka bogatih dušikom. Ostaci kuhinjskog voća i povrća općenito spadaju u “zelenu” kategoriju bogatu dušikom. Osušeni otpad iz dvorišta poput jesenskog lišća, slame i piljevine smatraju se “smeđim” materijalima bogatim ugljikom.

Nakon što se smjesa sastavi, mnoštvo mikroorganizama će raditi na razgradnji materijala. Ne morate ih dodavati…oni su već u okruženju oko vas. Bakterije, gljive i veća stvorenja probavljaju otpad. Proces razgradnje također zahtijeva zrak, vodu i vrijeme.

Korak 2: Izrežite ili nasjeckajte velike komade na manje komade

Drugi korak kompostiranja je rezanje ili usitnjavanje velikih komada na manje komade. Manji komadi brže propadaju. Iako će se čak i velika drvena cjepanica na kraju razgraditi, svrha kućnog kompostiranja je ubrzati proces tako da traje tjednima ili mjesecima umjesto godinama ili desetljećima!

Kuhinjske ostatke lako je izrezati na male komadiće ako već imate dasku za rezanje za pripremu hrane. Odvojite malo vremena dok kuhate kako biste nasjeckali komadiće voća i povrća. Ne moraju se narezati na sitne komadiće, ali nekoliko kotleta svakako će ubrzati stvari u kompostu.

Veliki jesenski listovi kompostiraju se najbolje kada se usitne prije kompostiranja. Neki vrtlari će koristiti kosilicu za malčiranje za usitnjavanje tankog sloja lišća tijekom košenja trave. Malčirano lišće i pokošena trava čine dobro izbalansiranu mješavinu komposta. Usisivači za usitnjavanje lišća također se mogu koristiti za sakupljanje i usitnjavanje otpalog lišća.

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498717

Korak 3: Pomiješajte sve zajedno u hrpi komposta, kanti ili posudi

Treći korak kompostiranja je da sve zajedno pomiješate u hrpi, kanti za kompost ili posudi . Pokušajte paziti da su različiti sastojci dobro izmiješani, gotovo kao da nešto pečete u kuhinji. Kompost je poput kuhanja hranjivog zalogaja za svoje vrtne gredice.

Kompostne hrpe i posude koriste “aerobni proces kompostiranja”. To znači da je potreban kisik za olakšavanje razgradnje. Zalijevanje i okretanje hrpe pomoći će joj da se zadrži na razini vlage i kisika koja je potrebnim korisnim mikrobima za svoj transformativni rad.

Postoje alternativne metode kompostiranja koje ne zahtijevaju okretanje ili dodavanje dodatne vode. Ove druge opcije savršene su za one sa stanovima, one s hladnim zimama i one koji jednostavno ne žele imati posla s velikom vanjskom kompostnom hrpom. Doći ćemo do tih metoda kasnije u ovom članku! Oni su malo rjeđi, ali jednako korisni.

Korak 4: Redovito dodajte vodu i zrak u smjesu

Četvrti korak kompostiranja je dodavanje vode i zraka u kompost. Aerobno kompostiranje zahtijeva i zrak i vodu kako bi podržali mikrobe koji razgrađuju organsku tvar.

Okrenite kompostnu hrpu svaki tjedan ili dva. Ako koristite čašu, okrenite je kad god dodate nove ostatke hrane. U sušno doba godine kompostnu hrpu zalijevajte dok je okrećete. Bace za kompost možete zalijevati vrtnim crijevom ili kantom za zalijevanje.

Zašto je kompostiranje važno? Razlozi za kompostiranje

Dva su velika razloga za kompostiranje: za uspjeh vlastitog vrta i za cjelokupno zdravlje planeta .

Kako kompostiranje pomaže okolišu

Više kompostiranja znači da manje organskog otpada ide na odlagalište. Organska tvar se umjesto toga vraća u produktivno tlo. Otpad se također ne mora transportirati kamionom od vašeg doma do odlagališta, staviti u ćeliju za zadržavanje otpada pomoću utovarivača, a zatim komprimirati valjkastim kompaktorom.

Puno je teških kamiona i strojeva na dizelski pogon uključenih u proces odlaganja otpada! Može se činiti lako samo baciti organski otpad umjesto kompostiranja, ali zapravo samo prenosite zadatak rješavanja tog otpada. Kompostiranje kod kuće može biti jednostavno, potrebno je samo malo razmisliti o toj temi!

“Ako možemo nastaviti činiti recikliranje organskog otpada lakšim i učinkovitijim, sve više i više ljudi koji prije nisu kompostirali počet će kompostirati.”

1

Činjenice o kompostu: Kompostiranje za okoliš

Evo nekoliko činjenica o kompostu koje će vas potaknuti da počnete kompostirati!

 • Ostaci hrane i dvorišni otpad zajedno trenutno čine oko 30 posto onoga što bacamo i umjesto toga ih treba kompostirati. Izrada komposta čuva te materijale izvan odlagališta otpada gdje zauzimaju prostor i oslobađaju metan, snažan staklenički plin. ( Izvor: Američka agencija za zaštitu okoliša )
 • Oko 76% hrane koja se mogla kompostirati završilo je na odlagalištima od 2015.
 • U 2015. godini kompostirano je preko 21 milijun tona okućnice – gotovo pet puta više nego 1990.
 • Iako napori na kompostiranju stvaraju emisije stakleničkih plinova, studija pokazala je da su smanjenja emisija iz komercijalnog kompostiranja nekoliko puta veća od emisija povezanih s procesom kompostiranja
 • Danska studija iz 2010. godine pokazala je da su emisije stakleničkih plinova iz kućnog kompostiranja organskog otpada iz kućanstva bile istog reda veličine kao i kod centraliziranih kompostara. 
 • U 2011. godini više od polovice kanadskih kućanstava (61%) sudjelovalo je u nekom obliku kompostiranja ; ovo je više od 38 postotnih bodova u odnosu na 1994. Četrdeset pet posto svih kućanstava prijavilo je kompostiranje kuhinjskog otpada, a 68% kućanstava s travnjakom ili vrtom prijavilo je kompostiranje otpada iz dvorišta.
 • Sada se u nekim mjestima u eutoropi kompostira sav gradski otpad iz dvorišta i ostatke hrane . Gotovi kompost se prodaje kao gnojivo vinogradima u vinovoj zemlji i uzgajivačima orašastih plodova
 • Primjena komposta na poljoprivredno tlo smanjuje količinu potrebnog sintetičkog gnojiva, smanjuje količinu korištene vode, smanjuje eroziju tla, povećava skladištenje ugljika u tlu i smanjuje upotrebu herbicida.

Bit će uzbudljivo vidjeti kako se ove statistike mijenjaju tijekom vremena kako se naši sustavi za kompostiranje poboljšavaju u učinkovitosti i korištenju.

Kako kompost pomaže vrtnom tlu i biljkama

Iako je kompostiranje dobro za okoliš, STVARNO je dobro za vaš vlastiti vrt. Domaći kompost je možda najvažniji dodatak tla u svakom zdravom vrtu. Postoji razlog zašto se zove “vrtno zlato”!

Kada se nanese na tlo kao regenerator tla, kompost dodaje hranjivim tvarima bogat humus strukturi tla. Ovo gradi i pomaže u održavanju živog tla. Dodavanje komposta također dodaje dodatne korisne mikroorganizme tlu, osim što podržava postojeći život u tlu.

„Matematika je jednostavna: korištenje komposta znači da će vaš vrt biti isplativiji jer ćete morati potrošiti manje novca na gnojiva, insekticide i fungicide za određenu žetvu bilo kojeg usjeva. To znači novac . Mnogo novca.”

Kompost poboljšava vrtno tlo i biljke koje u njemu žive. Poboljšava teksturu teškog glinenog tla, ali također može dodati kapacitet skladištenja hranjivih tvari pjeskovitom tlu. Poboljšanje vašeg tla poboljšava zdravlje biljaka, a kompost je TAKO izvrstan način za poboljšanje vrtnog tla. Ili je tako kod kuće za žetvu 🙂

wop324qwreewt23549

Činjenice o kompostu: kompostiranje za vaš vrt

Neke od najinspirativnijih činjenica o tome koliko je kompost dobar za vaš vrt dolaze iz teksta “ Znanost i inženjerstvo kompostiranja: dizajn, okoliš, mikrobiološki i aspekti korištenja ”. Evo nekoliko nezaboravnih isječaka iz uključenog rada “Povećanje plodnosti tla dodavanjem komposta”, autora Warrena A Dicka i Edwarda L. Mccoya (Sveučilište Ohio State):

 • Na kraju procesa razgradnje povezanog s kompostiranjem, kompost još uvijek nosi ogromnu populaciju mikroorganizama. Dakle, primjenom komposta dodaje se ne samo organska tvar koja sadrži materijalne spojeve, već i same žive organizme .
 • Povećane koncentracije organske tvari u tlu često su povezane s povećanim zadržavanjem vode u velikom dijelu raspona potencijala matriksa tla. Sukladno tome, dodavanje komposta u tlo povećava i kapacitet zadržavanja vode  i vodu koja je dostupna biljkama 
 • Dobro je poznato da organska tvar može učinkovito vezati pesticide, čime se smanjuje njihova učinkovita koncentracija u tlu. U nekoliko studija, dodaci komposta uklonili su toksični učinak pesticida nanesenih u tlo . 

Kompostiranje 101: Osnove komposta

Dakle, od čega se pravi kompost? Kompost je napravljen od razgrađene organske tvari. Dobar domaći kompost općenito je taman, mrvičast i blago ima zemljani miris.

Osnovno kućno kompostiranje zahtijeva pet osnovnih sastojaka:

 • Materijali bogati ugljikom (“smeđe”), kao što su lišće, slama, kora, papir, stabljike kukuruza, drvena sječka ili piljevina
 • Materijali bogati dušikom („zeleni“), kao što su pokošena trava, ostaci povrća ili talog od kave
 • Voda
 • Kisik
 • Mikroorganizmi, poput bakterija, plijesni i gljivice

Osnovni kućni kompost trebao bi uključivati ​​svih pet ovih sastojaka za najbolje rezultate.

Proces kompostiranja

Dakle, kako funkcionira kompostiranje? Proces kompostiranja je način na koji ljudi pomažu ubrzati razgradnju organske tvari.

Kompostiranje funkcionira tako da radnoj ekipi korisnih mikroba pruža sretan dom, a zatim ih pušta da rade svoje. Osigurajte mikrobima hranu (organski otpad), zrak, vodu i toplinu i oni će rado razgraditi vaš otpad u lijep kompost.

“Postoje različite metode kompostiranja, a knjige i članci na tu temu općenito će dati vrlo konkretne upute koje treba slijediti. Zapravo, zadovoljavajući rezultati mogu se postići i bez previše muke.”

Volim citat dr. Willisa (gore) i često ga mislim. Kompost može savršeno dobro funkcionirati bez zadiranja duboko u znanost razgradnje. Sjetite se ove umirujuće izjave kad god se nađete predaleko u zečjoj rupi znanosti o kompostiranju!

wop 05h43998j00i43hjjfdjtk

Vrste kompostiranja: aerobni naspram anaerobnog komposta

Do sada smo pokrili osnovno kućno kompostiranje u hrpi, kanti ili posudi koja je otvorena za zrak. Kao i sa svime, postoji mnogo toga izvan osnova.

Jedna od prvih dilema novih kompostera je da li je kisik uistinu potreban ili ne. Na kraju ćete vidjeti zapečaćeni komposter i pomisliti…”Čekaj malo! odakle dolazi kisik?”. Zapravo, kompost se može napraviti aerobno (s kisikom) ili anaerobno (bez kisika).

Mikrobi u aerobnom kompostu koriste kisik, dok oni u anaerobnom kompostu ne koriste kisik. Aerobno kompostiranje zahtijeva kisik i vodu, a proces oslobađa ugljični dioksid. Anaerobno kompostiranje ne zahtijeva kisik, a proizvodi metan, amonijak, plinove koji sadrže sumpor.

“Dopuštanje organskoj tvari da postane anaerobno i da se truli u nekontroliranom okruženju je apsolutno loše i treba ga izbjegavati u svakom trenutku. Ali dopuštanje organskoj tvari da fermentira anaerobno je savršeno prihvatljivo.”

Anaerobno kompostiranje može se dogoditi slučajno dok pokušavate napraviti aerobni kompost. Mokra, sluzava gomila komposta prepuštena sama sebi može se “anaerobna” u sredini. To se često događa kada se hrpa ne okreće. Iako nije baš poželjno, kompost će se i dalje proizvoditi u takvoj hrpi. Sve što se može kompostirati aerobno može se kompostirati i anaerobno

Proces aerobnog kompostiranja

Kompostiranje u dvorištu u otvorenoj kompostnoj hrpi, kanti ili posudi koristi aerobni proces kompostiranja. Kompost je otvoren prema zraku u aerobnom kompostiranju, a kompost se okreće kako bi se u smjesu ubrizgao dodatni kisik.

Aerobno kompostiranje ne smije smrdjeti. Međutim, potrebno je malo posla da se hrpa okrene i osigura da ima dovoljno kisika za održavanje aerobne razgradnje. Također je potrebno promatranje kako bi se održalo na pravom putu.

Aerobni kompost se također može prilagoditi kako se razgrađuje jer nije zatvoreni sustav. Ako je hrpa ljigava ili mokra kada se okreće, mogu se dodati dodatni “smeđi” materijali bogati ugljikom. U suhu hrpu može se dodati voda. Hrpa lišća koja se sporo raspada može se osnažiti dodavanjem malo pokošene trave. Uvijek postoji mogućnost prilagođavanja komposta.

Proces anaerobnog kompostiranja

Anaerobno kompostiranje je razgradnja organskog materijala bez kisika. Ovu vrstu kompostiranja treba obaviti u zatvorenoj jedinici. Anareobni komposteri se ponekad nazivaju i digestori ili fermentori.

Mikrobi procesa anaerobnog kompostiranja ne proizvode toplinu procesa aerobnog kompostiranja. Zamislite anaerobne kompostere kao “kiseljenje” otpada od hrane. Nakon nekoliko tjedana u anaerobnom digestoru, otpad od hrane može i dalje imati svoj izvorni oblik, ali će se stanice drastično promijeniti.

“Kada kompostirate s bokashijem, organski otpad fermentirate anaerobno pri niskom pH tako da se proizvodnja stakleničkih plinova drastično smanjuje.”

Ovakav način obrade otpada od hrane čuva najveći fizički volumen komposta. Nije puno posla nakon što je serija komposta postavljena, a proces se može obaviti prilično brzo. Loša strana je što proizvodi užasan miris. Srećom, dobro zatvorena jedinica će zadržati miris u tajnosti!

Od cega se sastoji prljavstina Ovdje su cestice i kemijski elementi koji cine tlo398779854398710

Natrag na osnove komposta

Sada je vjerojatno dobro vrijeme za podsjetnik “povratak na osnove”. Organska tvar će se sama razgraditi. U šumi se to stalno događa!

Kompost je jednostavno organska tvar koja se razgradila i postala stabilna raspadnuta masa. Kompost se može napraviti od gotovo svega što je nekada bilo živo. Naravno, neki sastojci mogu privući štetočine, ali ako se raspadnu, kompostirat će se.

“…svaki otpadni proizvod ili mrtva biljka ili životinja će se u konačnici razgraditi, iako različitim brzinama i s različitim rezultatima, na bilo kojoj temperaturi između 0 stupnjeva Fahrenheita i 170 stupnjeva celzijusa, bez obzira da li je kisik prisutan ili ne.”

Kompost se može napraviti na visokim temperaturama ili samo na svakodnevnim temperaturama okoline. Može se napraviti s glistama. Može se napraviti od jednog sastojka. Može se napraviti sa ili bez kisika. I to će se na kraju dogoditi bez obzira na to gurate ili ne!

“Svijet je prekriven mikroorganizmima – bakterijama, protozoama, virusima, gljivicama i još mnogo toga.”

Neki mikrobi zahtijevaju kisik za razgradnju organske tvari, a drugi ne. Neki najbolje rade na visokim temperaturama, dok su drugi dobri na sobnoj temperaturi. 

Izgradnja kompostne hrpe kombinira materijale i mikrobe koji će se sami razgraditi bez vaše intervencije. Započnite kompostirati i nemojte se previše baviti detaljima.

Omjer ugljika i dušika (C:N)

Sada za još detalja! Dobar omjer ugljika i dušika za hrpu komposta kod kuće je oko 30:1, što znači 30 funti ugljika za svaki kilogram dušika.

“Trebali biste imati oko 30 dijelova ugljika na jedan dio dušika po težini. Ova kombinacija pomoći će mikroorganizmima da brzo obave svoj posao.”

Mikrobima je potreban dušik (uglavnom proteini) i ugljik (uglavnom ugljikohidrati). Općenito, živa bića zahtijevaju više atoma ugljika nego atoma dušika. Nedostatak bilo koje hranjive tvari ograničit će aktivnost mikroba. Pravi omjer rezultirat će bržim kompostiranjem za koje je vjerojatnije da će biti dovoljno vruće da uništi štetne patogene.

Važno je napomenuti da su proizvodi bogati ugljikom općenito labavi i lagani, poput suhog jesenskog lišća. Sastojci bogati dušikom općenito su vlažni i gusti, poput kante kuhinjskih ostataka hrane. Kubična stopa lišća bit će puno lakša od kubične stope kuhinjskih ostataka.

“Potencijalni komposteri počinju razmišljati i shvaćaju da imaju puno zelenih stvari, ali odakle im sve te smeđe stvari?”

Pazite da slijedite omjer 30:1 prema težini, a ne prema volumenu! Ako biste slijedili omjer volumena, bilo bi PUNO previše dušika i hrpa bi mogla postati jako mokra i ljigava. U redu je “nagađati” kada miješate materijale bogate ugljikom i dušikom. Samo pokušajte dodati nešto više “smeđih” nego “zelenih”.

Omjeri ugljik-dušik (C:N) sastojaka komposta

Da biste napravili uravnoteženu hrpu komposta, važno je znati približan sadržaj ugljika i dušika u vašim sastojcima. Iako je svaka serija sastojaka različita i imat će različit omjer, postoje neki opći obrasci. Tablice u nastavku daju smjernice procjene C:N za uobičajene sastojke komposta. Imajte na umu da je svaka serija sastojaka jedinstvena, a ovi omjeri su samo procjena!

“Zeleni” sastojci komposta bogati dušikom imaju omjer ugljika i dušika manji od oko 30:1. Ovi materijali imaju veći sadržaj dušika od uravnotežene kompostne hrpe. Zeleni materijali su vlažni, svježi, gusti i bogati dušikom.

Tablica 1: Procijenjeni omjeri ugljika i dušika u sastojcima “zelenog” komposta

“Zeleni” sastojci bogati dušikomOmjer ugljika i dušika
Ostaci povrća12:1
Mješoviti otpad od hrane15:1
Gnoj od peradi15:1
Pokosi travnjaka18:1
Alge18:1
Talog kave20:1
Kravlji gnoj20:1
Ostaci voća30:1
Konjski gnoj30:1

Zapamtite da su ovo samo smjernice i da bi svaka serija sastojka morala biti pojedinačno ispitana kako bi se izračunao njezin pravi omjer!

“Smeđi” sastojci komposta bogati ugljikom imaju omjer ugljika i dušika veći od oko 30:1. Ovi materijali imaju veći sadržaj ugljika od uravnotežene kompostne hrpe. Smeđi materijali su općenito suhi, labavi i bogati ugljikom.

Tablica 2: Procijenjeni omjeri ugljika i dušika u sastojcima komposta “smeđe boje”.

“Smeđi” sastojci bogati ugljikomOmjer ugljika i dušika
Svježe lišće40:1
Osušeno jesenje lišće60:1
Tresetnica60:1
Slama80:1
Borove iglice80:1
Papir170:1
Isjeckane novine400:1
Drvene grančice i štapići400:1
Piljevina500:1
Karton500:1
Drvo700:1

Kao i u prethodnoj tablici, ove vrijednosti su samo procjene.

Koliko vremena je potrebno za izradu komposta

Dakle, koliko je vremena potrebno za izradu komposta? Kompost se može napraviti za samo mjesec dana, a može potrajati i do dvije godine. Količina vremena potrebnog za izradu komposta ovisi o čimbenicima kao što su vrsta raspadanja, temperatura hrpe i sastojci u mješavini.

Za hrpu lišća koje je ostalo samo da se razgradi trebat će oko dvije godine da se proizvede upotrebljiv kompost. Ova vrsta komposta naziva se lisna plijesan. Čak i nakon dvije godine često su vidljivi listovi u mješavini, osobito na vrhu hrpe. Komadi drvenastih ostataka koji su ostali u ovom stanju trebat će čak i dulje od 2 godine da se razgrade.

Dobro vođena vanjska aerobna kompostna hrpa općenito će proizvesti upotrebljiv kompost za 2-6 mjeseci, ovisno o godišnjem dobu. Neki komposti koji se dobro upravljaju mogu biti gotovi za samo mjesec dana ako se uvjeti pomno prate i prilagode (a vanjsko okruženje pogoduje razgradnji).

Moderne posude za kompost također mogu proizvesti kompost za mjesec ili dva bez toliko ručnog rada kao kompostna hrpa. Jedan značajan primjer je vrhunski Envirocycle Composter. S parom od dva kompostera, realno biste mogli imati spremnu seriju gotovog komposta svakog mjeseca (osim ako nije jako hladno).

Anaerobno sobno kompostiranje bokashija općenito traje 30-45 dana. Jedan od razloga je taj što praktičari bokasi komposta općenito znaju rezati ostatke hrane na male komadiće (koji se brže razgrađuju). Mikrobi se dodaju u mješavinu zasebno, što također ubrzava stvari. Nakon što se otpad od hrane “probavlja” nekoliko tjedana u zatvorenoj posudi, pomiješa se sa zemljom ili u vanjskom rovu ili kanti. Posljednjih nekoliko tjedana propadanja proveli su otvoreni prema zraku.

Industrijsko kompostiranje velikih razmjera obično se obavlja ili s velikim komercijalnim digestorima ili u oranim rovovima. Komercijalni digestori su poput ogromnih bokashi kompostera. Izgledaju poput ogromnih spremnika u pivovari i potrebno im je oko 6 tjedana za izradu komposta. Operacije kompostiranja u oranoj traci su poput ogromnih vanjskih kompostnih hrpa. Buldožeri oru kompost u dugim redovima kako bi osigurali da je mješavina izložena adekvatnom kisiku. Window kompostiranje može trajati 3-12 mjeseci.

Kako brzo i prirodno dodati dusik u tlo3289779853498712

Najbrža metoda “kompostiranja”.

Postoji još jedna metoda za recikliranje otpada od hrane – digestor hrane na pultu. Ovaj mali gizmo, nazvan “Foodcycler” sjedi u vašoj kuhinji poput pekača kruha 90-ih. digestor se isušuje i sterilizira pomiješani otpad od hrane za 3 sata, smanjujući volumen za 90%. Male osušene pahuljice ostataka hrane mogu ići ravno u vrt. Prilično zgodno!

Kako znati kada je kompost spreman

Kompost je gotov kada je taman, mrvičast i ujednačen. Ne bi smjeli biti vidljivi komadići preostalih organskih sastojaka. Također ne bi trebao loše mirisati, već bi trebao imati ugodan zemljani miris. Proces razgradnje trebao bi biti gotov, ostavljajući stabilnu masu komposta koja je spremna za vrt.

Materijali za kompostiranje: Popis onoga što staviti u kompost

Evo popisa kompostiranih materijala koje treba staviti u kompost:

Kuhinjski ostaci

Ostaci voća i povrća mogu se kompostirati u posudi, otvorenim kantama ili jednostavno kompostnoj hrpi. Talog od kave, oprane ljuske jaja i vrećice čaja također mogu ići u kompostnu hrpu.

Meso, kosti, riba i kuhana hrana zahtijevaju specijaliziranije okruženje za kompostiranje. Iako će se ovi predmeti zasigurno raspadati u običnoj hrpi, ima smisla nositi se s njima na način da je manje vjerojatno da će privući štetnike.

Ako želite kompostirati sav otpad od hrane, uključujući meso, kosti, ribu i kuhanu hranu, razmotrite sljedeće mogućnosti:

 • Reciklator prehrambenog otpada na radnoj površini (bez mirisa, energetski učinkovit, ciklus od 3-6 sati)
 • Fancy posuda za kompost (Envirocycle)
 • Unutarnji spremnik za fermentaciju Bokashi
 • Green Cone solarni digestor otpada hrane
 • Usluga komercijalnog preuzimanja

Proizvodi od papira

Većina proizvoda od papira može se kompostirati. Većina papira se također može reciklirati, ali može ići i u kompost. Određene otmjene vrste papira, poput papira visokog sjaja, najbolje je reciklirati umjesto kompostirati. Karton, novine, papirnati ručnik također se mogu kompostirati. Usitnite papirnate proizvode prije nego što ih stavite u hrpu komposta za najbolje rezultate.

Otpad iz dvorišta

Dvorišni otpad se može kompostirati, uključujući lišće, pokošenu travu, granje i drvo. Organski malč iz vrta, poput slame, također je savršen u kompostnoj hrpi.

Kao i kod proizvoda od papira, dvorišni otpad se kompostira mnogo brže ako se prije kompostiranja usitnjava na male komadiće. Veliko lišće može se usitniti kosilicom za malčiranje ili usisivačem za lišće. Drvo je najbolje kompostirati u obliku piljevine. Veći komadi drva mogu se rezati ručno ili iznajmljenim drobilom.

Tlo za saksije vs. Vrtno tlo osnove razlike i prednosti vrtnih tla3989873578910

Što se ne smije stavljati u kompost

Postoje neke stvari koje definitivno ne bi trebale ići u kompost. To uključuje nerazgradive predmete, kontaminirane predmete, a ponekad čak i organski materijal koji je teško sigurno kompostirati.

Očito, anorganske materijale poput metala i plastike treba reciklirati, a ne bacati u kompostnu hrpu. S vremena na vrijeme nađem naljepnicu s jabukom u svom vrtu i to me podsjeti da većina plastike NIJE kompostirana! Odvojite vrijeme za odvajanje i recikliranje plastike i metala.

Kontaminirane predmete također je najbolje čuvati izvan komposta. To uključuje kemijski obrađeno drvo, piljevinu koja je kontaminirana uljem za motorne pile, farmaceutski otpad (uključujući lijekove bez recepta) i petrokemijske proizvode. Ovaj se otpad mora pravilno zbrinuti u skladu s lokalnim propisima. Općine često spaljuju ovaj otpad.

“Iako će se gotovo sav prirodni, organski materijal kompostirati, ne biste trebali sve stavljati na svoju hrpu. Neki otpad, kao što su ostaci ribe, kosti, maslac i meso, privući će štetočine i mogu imati miris. Drugi predmeti, kao što je gnoj za pse ili mačke, sadrže organizme bolesti koji mogu preživjeti proces komposta i mogu privući druge životinje. Biljke koje su bolesne ili su zaražene kukcima ne bi se smjele dodavati na hrpu komposta jer mogu uzrokovati buduće probleme.”

Postoje neki organski materijali koji MOGU ići u kompost u određenim specijaliziranim uvjetima, ali se ne smiju bacati u vašu prosječnu dvorišnu kompostnu hrpu. Evo nekoliko primjera organskog materijala koji se tehnički može kompostirati, ali ima određene zahtjeve:

 • Meso, kosti ili riba
 • Mliječni proizvodi
 • Mast, mast ili ulje
 • Cijela jaja, majoneza ili preljev za salatu
 • Otpad od hrane s ostacima pesticida
 • Višegodišnji korovi (posebno sa sjemenkama)
 • Jednogodišnji korovi sa sjemenkama
 • Obolele biljke
 • Lišće sa stabala crnog oraha
 • Stočni gnoj
 • otpad kućnih ljubimaca*

*Kompostiranje otpada kućnih ljubimaca

Posebno treba spomenuti kompostiranje otpada kućnih ljubimaca. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pitaju se koji su najbolji načini za odlaganje otpada kućnih ljubimaca. Treba li ići u wc? Može li se kompostirati? Je li namijenjena odlagalištu kao neobrađena kanalizacija?

Nemojte dodavati otpad kućnih ljubimaca ili ljudi na kompostnu hrpu.

Otpad kućnih ljubimaca je kompostan, ali ga treba kompostirati samo u specijaliziranom komposteru. Otpad kućnih ljubimaca ne bi trebao ići u otvorenu kompostnu hrpu ili standardnu ​​posudu za pečenje. Kompost koji sadrži otpad od kućnih ljubimaca ne smije se koristiti na ili u blizini vrtova koji uzgajaju jestive biljke.

Od trenutka pisanja, The Green Cone Solar Waste Digester je jedini kućni komposter za koji znam koji oglašava da može kompostirati “laki otpad kućnih ljubimaca”.

Neki korisnici Envirocyclea spominju u svojim online recenzijama da kompostiraju otpad kućnih ljubimaca u svojim Envirocycle posudama za kompost. Međutim, na listu sa specifikacijama proizvoda proizvođač to ne preporučuje i napominje: „Životinjski ili ljudski otpad može sadržavati štetne mikroorganizme, uključujući patogene ili parazite, koji mogu biti štetni ili smrtonosni za ljude. Ako ste odlučili koristiti životinjski ili ljudski otpad u Envirocycle Composteru, to je na vlastitu odgovornost .”

Evo korisnog članka iz Zero Waste Pet o održivim načinima zbrinjavanja otpada kućnih ljubimaca (i zašto ga ne biste trebali isprati!).

 • Dio 1 – Kako zbrinuti mačji izmet
 • Dio 2 – Kako zbrinuti pseći izmet
Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498716 1

Metode kompostiranja

Naučimo sve o različitim metodama kompostiranja! Mnoga kućanstva vole kombinirati nekoliko različitih metoda nakon što se upoznaju s osnovnim kompostiranjem. Ovdje je popis nekih uobičajenih metoda kompostiranja.

Metode kompostiranja u dvorištu

 • Kompostna hrpa
 • Kante za kompost
 • Kompostiranje na mjestu
 • Green Cone solarni digester otpada

Urbane metode kompostiranja

 • Čaša za kompost
 • Električni digestor za odlaganje hrane
 • Zatvoreni fermentator za otpad od hrane Bokashi
 • Vermikompost (kompostiranje crva u zatvorenom prostoru)
 • Zbirka organskih proizvoda na rubovima

Industrijske metode kompostiranja

 • Probava organskog otpada velikih razmjera
 • Kompostiranje iz prozora za komunalni otpad
 • Kompostiranje iz prozora za poljoprivredni otpad

Pogledajmo svaku od ove tri kategorije kompostiranja, počevši od običnog starog kompostiranja i završavajući s velikom industrijskom preradom otpada hrane.

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498715

Vrste kompostiranja u dvorištu

Kompostiranje u dvorištu prekrasna je obiteljska aktivnost za one s travnjacima i vrtovima. Ne mora biti neuredno – postoji mnogo opcija za kompostiranje u dvorištu!

Koju god metodu odabrali, kompost u dvorištu trebao bi biti smješten na ravnom, dobro dreniranom području. U hladnim klimama, stavljanje na sunčano mjesto može pomoći u zadržavanju sunčeve topline. Sjena u toplijim klimatskim uvjetima može spriječiti da se kompost isuši.

Baterije za kompost

Kompostna hrpa u dvorištu je najvažnija metoda kućnog kompostiranja. U svom najjednostavnijem obliku, gomila komposta je samo gomila organske tvari koja sjedi okolo i čeka da se razgradi.

Kompostne materijale treba dodati na hrpu sljedećim redoslijedom:
– 6 inča sloj smeđeg materijala
– 2 inča sloj zelenog materijala
– 2 inča sloj zemlje, koji sadrži razlagače i pomaže u sprječavanju razvoja mirisa.

Hrpa bi trebala biti široka/duboka/visoka najmanje jedan metar. Jama može biti na ravnom terenu, ukopana u plitku jamu ili postavljena na tvrdu vanjsku površinu.

“Kompostiranje je najbolje raditi u plitkim (dva stopa) jamama ili na betonskim pločama, ali će dobro doći bilo koji gotovo ravan komad zemlje.”

Za aerobno kompostiranje, rasporedite hrpu tako da bude izložena velika površina. Okrenite kompostnu hrpu nekoliko puta tijekom prvih osam tjedana kompostiranja. Što se kompostna hrpa češće okreće, brže će se razgraditi.

Kante za kompost

Sljedeći korak u složenosti kompostiranja je posuda za kompost. Kante za kompost se mogu kupiti ili napraviti od pileće žice. Mogu se napraviti od starih paleta ili od kočića s okovom krpom. Pogledajte Pinterest za neke sjajne ideje poput ovih za DIY kante za kompost!

 • kanta od bala sijena
 • spašeni kontejner za otpremu paleta za kompost
 • drvena struktura s 3 kante
 • mrežasta posuda za kompost od pileće žice s metalnim stupovima

Popularno postavljanje kompostnog spremnika je sustav komposta s 3 posude. U ovom rasporedu nalaze se tri kante za kompost jedna do druge. Svaka kanta ima oko jedan kubični jar. Uzastopne posude omogućuju korisniku da “pretvori” kompost iz jedne kante u drugu. Možete imati seriju komposta koji se aktivno dodaje, onaj koji je na putu da se raspadne i još jednu kantu gotovog komposta za korištenje u vrtu.

Centri za dom i vrt također prodaju gotove posude za kompost. Neki su jednostavno otvorena kocka, dok su drugi složeni sustavi. Složene kante su skuplje, ali dolaze s dodatnim značajkama. Ako imate samo malo dvorište, proizvedeni naslagani spremnik mogao bi biti bolji izbor od velikog sustava s 3 posude.

Kompostiranje na mjestu

Kompostiranje u dvorištu također omogućuje kompostiranje na mjestu. Neki vrtlari kompostiraju svoje organske sastojke izravno u rovu u zemlji. Drugi prakticiraju “kompostiranje lazanja” i/ili “kompostiranje listova” postavljaju slojeve organske tvari.

Digestori organskog otpada u dvorištu

Na kraju, tu su i digestori u dvorištu. Kao što je već spomenuto, Green Cone Solar Digester je dobra opcija za one koji se više bave otpadom od onih koji žele praviti biljnu hranu. Razmotrite svoje razloge za kompostiranje prije nego što odaberete metodu!

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498714

Vrste gradskog kompostiranja

Urbano kompostiranje postaje sve popularnije svake godine kako se fokus na održivosti povećava u našoj kulturi. Ovi načini kompostiranja su dobri za one u stanovima, one zimi, one koji jednostavno ne vole hodati vani do kompostne hrpe!

Ovdje su pojedinosti o nekim uobičajenim vrstama kompostera za gradske stanovnike, uključujući one u stanovima, one s malim balkonima ili terasama te one s pristupom otvorenom travnjaku ili krovu.

Urbane posude za kompost

Sušilice za kompost izvrstan su izbor za gradsko kompostiranje ako imate malo pristupa vanjskom prostoru. Osnovna posuda za kompost s dva odjeljka pruža dovoljno prostora za obiteljski otpad od hrane, a da ne zauzima previše vrijedne vanjske kvadrature.

Jedna posuda za kompost koja je potpuno omiljena od strane urbanih stanovnika i ruralnog stanovništva je Envirocycle posuda za kompost . Možete staviti par ovih tipova na terasu i odmah početi kompostirati! Najmanje su ružne za gledanje i možete ih nabaviti u mini veličini ( pa čak i u ružičastoj ). Nisu jeftine, ali su sigurno napravljene da traju.

Električni digestor za odlaganje hrane

Električni digestor za otpad hrane “Foodcycle” s radnim stolom je mali energetski učinkovit uređaj koji suši i sterilizira otpadnu hranu. Za dovršetak serije potrebno je samo 3 sata, a mala kanta može se prati u perilici posuđa. Volumen otpada hrane se smanjuje za 90%, a preostale osušene čestice hrane mogu se posipati izravno po tlu. Opet, ovo nije jeftino, ali je savršeno za one koji nemaju vlastiti vanjski prostor!

Zatvoreni fermentator za otpad od hrane Bokashi

Zatvoreni fermentor za otpad od hrane bokashi je zatvorena jedinica veličine kante od pet galona. Koristi aenerobni proces za razgradnju otpada od hrane za otprilike mjesec dana. Ovo je smrdljiv proces, ali teoretski, miris *treba* biti sadržan u zapečaćenoj jedinici.

Metoda kompostiranja bokashi koristi specifične mikrobe za fermentaciju organske tvari. Bokashi kompostiranje ne zahtijeva miješanje “zelenih” i “smeđih”, ne treba ga okretati, ne zahtijeva kisik niti prozračivanje. Bokashi kompostiranje zahtijeva manje posla od tradicionalnog aerobnog kompostiranja.

“Korijeni bokashi kompostiranja leže u Japanu i jugoistočnoj Aziji, gdje se široko prakticira.”

Bokashi je vrsta kompostiranja zatvorenog sustava. Budući da je sustav zatvoren, sve vrste otpada od hrane mogu otići u bokashi kompost, uključujući meso, mliječne proizvode i kruh. Budući da je nepropusna, mirisi ne bi trebali izlaziti, a kukci i glodavci ne mogu ući.

“Iako proces fermentacije potiskuje truljenje i užegla vrata koja ga prate, proces proizvodi tipičan miris octa, kiselih krastavaca koji je bliži ugodnom nego trulom. Ali opet, spremnik je zapečaćen tako da možete fermentirati otpadnu hranu u svom domu ili stanu, a čak ni najosjetljiviji nosovi neće moći otkriti miris.”

Iako se sav otpad od hrane može probaviti u zatvorenom bokashi fermentoru, najbolje je ako je narezan na male komadiće. Bokashi proces uključuje kupnju i dodavanje “mekinje” inokuliranih mikrobom. Bokashi mekinje ili bokashi prah su materijal na bazi ugljika koji je inokuliran određenim skupom korisnih organizama.

Pravilno vođen bokashi kompost je dobra opcija za stanove, urede ili one s malim dvorištem. Kanta je zapečaćena. Unutar kante će biti jako smrdljivo dok fermentira, ali kanta bi trebala ostati zatvorena dok je stvarno smrdljiva.

“Možete kompostirati sve što imate, a ono što većina ljudi ima je mnogo ostataka hrane. Oni su idealno prikladni za kompostiranje pomoću bokashija.”

Bokashi se općenito radi s otpadom od hrane. Neki vrtlari u jesen stvaraju mješavinu nalik bokashiju sa svojim dvorišnim otpadom tako što napune plastičnu vrećicu za smeće miješanim usitnjenim otpadom. Stavite malo vode u vrećicu i malo gotovog komposta, čvrsto zavežite vrećicu i stavite je na sunce.

Vermikompost (kompostiranje crva u zatvorenom prostoru)

Vermikompost ili kompostiranje crva u zatvorenom prostoru je poput mini složene posude za kompost koja ide u zatvorenom prostoru. Dok su DIY kante za crve uobičajene, novi korisnici crva općenito radije kupuju komplet za vermikompostiranje kako bi započeli. Kupiš neke crve, njihovu malu naslaganu plastičnu kućicu i kreni! Zvuči pomalo jezivo imati crve koji žive u vašem domu… ​​ali hej… neki ljudi to vole!

Zbirka organskih proizvoda na rubovima

Zbirka organskih proizvoda na rubu je prekrasna opcija za gradsko kompostiranje. Sve što trebate učiniti je prikupiti materijal i dati ga na prikupljanje! Ne postaje puno lakše. Kompost se može čuvati u posebnoj kanti ispod sudopera ili čak u vrećici za kompostiranje u zamrzivaču. Neki gradovi imaju programe prikupljanja komunalnog organskog otpada, dok druga područja opslužuju privatne tvrtke za kompostiranje koje prikupljaju otpad tjedno.

Industrijske metode kompostiranja

Industrijske metode kompostiranja oponašaju kompostiranje kod kuće, samo u mnogo većoj mjeri! Zatvoreni digestori organskog otpada uvelike su poput ogromnih bokashi kanti. Dugački stazi orani buldožerima divovska su inačica prevrtanja kompostne hrpe s jedne kante na drugu. Iako korisnicima nedostaje zadovoljstvo kućnog kompostiranja, svakako postoji učinkovitost kompostiranja u velikim razmjerima koje vrijedi razmotriti.

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498713

Rješavanje problema s kompostom

Evo nekih uobičajenih problema s kompostiranjem i rješenja za rješavanje tih problema. Ako vaš problem nije naveden u nastavku, također pogledajte odjeljak za rješavanje problema ovog korisnog vodiča sa Sveučilišta Maine .

Smrdljivi kompost

Mokri, sluzavi, smrdljivi kompost općenito nastaje dodatkom previše “zelenog” materijala bogatog dušikom. Riješite se takve hrpe tako što ćete ubaciti suhe, ugljikom bogate “smeđe” tvari poput jesenskog lišća, piljevine ili isjeckanih novina. Također može pomoći da se osigura da hrpa može slobodno odvoditi vodu.

“Da bi proces aerobnog kompostiranja funkcionirao optimalno i brzo, morate postići ispravan omjer ugljika i dušika, otprilike 30:1. Većina ljudi ne shvaća točan omjer i zato mnoge tradicionalne kompostne hrpe propadaju.”

Matirani materijal u kompostu

Sluzave mokre prostirke od lišća, pokošene trave i piljevine također mogu nastati kada su komadi dodani kompostu jednostavno preveliki. Lišće je potrebno usitniti prije kompostiranja za najbolje rezultate. Pospite tanke slojeve pokošene trave i piljevine umjesto da ih stavljate u hrpe.

Ako su se prostirke pojavile, uklonite ih i razdvojite ih ručno. Dodajte ih postupno, malo po malo.

Životinje štetočine koje ulaze u kompost

Životinje štetočina koje ulaze u kompost apsolutno nije zabavno! Bilo da se radi o rakunima, štakorima, miševima ili samo muhama, sigurno postoje neželjeni štetnici koji jednostavno vole naše kante za kompost.

Prvi korak je održavanje dobro održavanog komposta s odgovarajućim omjerom ugljika i dušika. Može biti teško pronaći dovoljno ugljika da uravnoteži kuhinjske ostatke, ali isplati se prikriti “zeleni” materijal i učiniti svoju hrpu manje primamljivom. Možda vaši susjedi imaju dodatno lišće!

“Ako redovito pravite kompost ili hrpu plijesni od lišća, možda ćete u njoj spavati oposum ili druge životinje barem dio godine. Ako ne želite poticati ta stvorenja, pobrinite se da žičani spremnici nemaju praznine ili koristite kante s čvrstim stranama.”

Sljedeći korak je potpuno uklanjanje otpada od hrane s hrpe. Samo kompostno lišće, grančice i drugi neprivlačni predmeti. Dodajte malo organskog gnojiva bogatog dušikom ili malo taloga od kave kako biste uravnotežili omjer C:N.

U proljeće, kada je došlo vrijeme za iskopavanje komposta, uvijek bismo se stresli, znajući da ćemo pronaći štakorsko gnijezdo ugrađeno u toplu kompostnu hrpu. Kad smo se preselili na selo, donijeli smo odluku da u potpunosti eliminiramo kuhinjske ostatke iz komposta kako bismo vidjeli hoće li to eliminirati problem štakora – i uspjelo je!

Postoje brojne gore navedene alternativne metode kompostiranja koje su prikladnije za obradu kuhinjskih ostataka od otvorene kompostne hrpe. Razmislite o tome da imate veliki vanjski kompost za otpad iz dvorišta, a da otpad od hrane koji privlači štetnike držite u manjem, zatvorenom sustavu.

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498712

Ideje za poboljšanje kućnog komposta

Kao i sve u vrtu, uvijek ima mjesta za poboljšanje komposta! Evo nekoliko ideja za poboljšanje kućnog komposta ako imate osnove.

Aktivatori komposta

Aktivatori komposta su proizvodi koji pospješuju biološku aktivnost vašeg komposta. Najosnovniji “aktivator komposta” jednostavno je puna lopata postojećeg komposta. Postoje proizvodi označeni kao “kompostni starter” ili “innokulant” koji zasigurno mogu dati poticaj vašem kompostu ako mislite da mu je to potrebno.

“Dodavanje oko 10-20% tla pomoći će u opskrbi mikroorganizama tla u hrpi, pomoći pri apsorpciji amonijaka (očuvati dušik), pH pufera i ubrzanju kompostiranja (pijesak i teška glina nisu dobri).”

Usitnite ih

Provjerite jeste li usitnjavali sastojke komposta! Veliko jesensko lišće i prostirke od novina neće kompostirati tako učinkovito kao uredno usitnjeni predmeti. Malo vremena utrošenog na povećanje površine vaših sastojaka sigurno će poboljšati vaš kompost.

Često okrećite kompost

Aerobni kompost poput kompostne hrpe, kante ili posude treba često okretati kako bi se učinkovito razgradio. Zamislite to kao besplatnu propusnicu za teretanu! Pokušajte jednom tjedno okrenuti kompost. Pretpostavljam da biste ga mogli uključiti nekoliko puta tjedno, ali nikad nisam imao vremena ili sklonosti to testirati.

Održavajte ga vlažnim

Kompostnu hrpu možda ćete morati zalijevati u sušnim periodima ili tijekom ljeta. Također može postati previše vlažan u kišnim razdobljima. Hrpa treba biti vlažna, ali ne mokra. Kompostne hrpe na suncu gotovo će sigurno trebati malo vode u ljetnoj vrućini. Zalijevajte hrpu sloj po sloj dok se okreće.

Dodajte kišne gliste

Pronađite lijepe crve koje ćete dodati svojoj hrpi komposta! Crvi će pomoći u razgradnji organske tvari. Ako vaša hrpa već nije jako naseljena, iskopajte neke crve da ih dodate smjesi.

Kako kompostirati Ultimativni vodic za kompostiranje397353498711

Kako koristiti kompost u vrtu

finalproizvod koji pomaže biljkama zadržati vodu i hranjive tvari, te poboljšava drenažu i strukturu tla. Osim toga, pretvaranje otpada iz dvorišta i hrane u kompost može uvelike smanjiti vaš doprinos odlaganju otpada.

“Zdrava biljka okružena je mikrobima sve od korijena do cvijeća.”

Kompostiranje u dvorištu nije tako komplicirano ili neuredno kao što mislite. Kombinirajući nekoliko jednostavnih sastojaka u pravim omjerima, možete biti na putu da smanjite bacanje hrane i stvorite regenerator tla koji koristi i vašem vrtu i planetu. Saznajte više o tome što je kompost i kako započeti kompostiranje kod kuće.

Što učiniti s gotovim kompostom

 • Hranite sobne biljke
 • Malčiranje vanjskih vrtova
 • Objesite travnjak
 • Dajte susjedima
 • Donirajte Local Garden Clubu
 • Poklon vrtu Mjesne zajednice
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Sve što trebate znati o biljkama u staklenim posudama

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega radermachere sinice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Je li djetelina korov? (I treba li je se riješiti?)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

8 načina da pomognete Areca Palmi sa smeđim vrhovima i lišćem