Kako razmnožavati pothos

Kako razmnozavati pothos32132132110

Iako neke biljke mogu biti teške za razmnožavanje, postoji nekoliko koje su sasvim jednostavne! I srećom za ljubitelje tropskih biljaka, Pothos je jedna od najlakših biljaka za razmnožavanje.

Pothos je vinogradarska tropska sobna biljka koja se lako može razmnožavati reznicama ili dijeljenjem. Pothos reznice se obično odrezuju s kraja mlade stabljike, a zatim se stavljaju u vodu ili tlo kako bi se razvilo korijenje. Veće biljke Pothosa mogu se razdvojiti dijeljenjem korijena kako bi se stvorilo 2-6 manjih dijelova koji se zatim mogu presaditi pojedinačno.

Nastavite čitati ako trenutno imate biljku Pothos i želite je razmnožavati i uzgajati svoju kolekciju biljaka. Ovaj članak će pokriti osnove i metode razmnožavanja Pothosa.

Kako razmnožavati pothos: osnove

Pothos biljke su među biljkama koje se najlakše razmnožavaju ukorjenjivanjem reznica stabljike. Razmnožavanje Pothosa reznicama izvrstan je projekt za vrtlare početnike jer otvara vrata za razmnožavanje težih biljaka niz cestu. Pothos je također odlična biljka za učenje dijeljenja biljaka dijeljenjem korijena jer ove biljke prilično opraštaju.

Najbolje vrijeme za razmnožavanje Pothosa je proljeće. Međutim, reznice možete uzeti u bilo kojem trenutku dok aktivno raste. Većina vrtlara u zatvorenom prostoru izbjegava razmnožavanje sobnih biljaka reznicama zimi jer su biljke manje aktivne tijekom hladnijih mjeseci kada je razina sunčeve svjetlosti smanjena.

Metode razmnožavanja pothosa

Postoji nekoliko metoda za razmnožavanje biljaka Pothosa; međutim, reznice s vrhovima stabljike su najpopularnije. 

1. Reznice vrha stabljike

Reznice vrhom stabljike je proces rezanja 10-15cm zdrave stabljike s vaše biljke radi razmnožavanja. U sljedećem odjeljku nalaze se detaljne upute korak-po-korak za razmnožavanje Pothosa reznicama na vrhu stabljike, ali ovdje su osnove:

Započnite sa zdravom biljkom Pothos s dugim trsovima koji aktivno rastu. Potražite znakove svježeg rasta poput mladog živo zelenog lišća. Odaberite mlade stabljike sa zdravim vrhovima za svoje reznice jer će se one najbolje razmnožavati. Kada se reznice sipaju u saksije, uobičajeno je staviti 3-5 reznica u jednu sadilicu, stoga planirajte koliko reznica trebate uzeti u skladu s tim (na temelju toga koliko žardinjera morate podići).

Izrežite stabljiku 10-15cm od vrha, uklanjajući sve listove osim posljednjeg lista na vrhu stabljike. Ako koristite dužu stabljiku, možete ostaviti nekoliko listova na kraju. Ako imate vrlo ograničenu količinu mlade stabljike, stabljiku možete rezati na male komadiće tako što ćete napraviti rez kroz stabljiku između svakog lista. Pothos reznice imaju tendenciju da se dobro ukorijene čak i ako postoji samo mali dio glavne stabljike i barem jedan list.

2. Podjela

Dijeljenje korijena je proces dijeljenja cijele matične biljke na manje dijelove, svaki sa svojim razvijenim korijenskim sustavom. Budući da svaki dio ima svoj skup korijena, lakše se prilagođava tlu i razmnožava novu biljku.

Kako razmnozavati pothos osnove32132132113

Razmnožavanje Pothosa u vodi

Materijali koji su vam potrebni za razmnožavanje potosa u vodi

Za pravilno razmnožavanje Pothosa u vodi trebat će vam nekoliko materijala.

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Prašak hormona za ukorjenjivanje
 • Očistite posudu svježom vodom

Kako razmnožiti pothos u vodi

 1. Dezinficirajte svoje škare razrijeđenom otopinom alkohola ili izbjeljivača. Dezinfekcija vaših škara sprječava bakterije i druge krhotine da zagade svježe odrezane stabljike.
 2. Odaberite stabljike koje želite odrezati svojoj biljci. Provjerite jesu li ove stabljike mlade sa zdravim vrhovima jer su one optimalne za razmnožavanje. Odaberite 3-5 stabljika prema broju sadnica koje imate.
 3. Odrežite vrh stabljike, koji je dug oko 10-15cm. Zatim odrežite sve listove na stabljici, osim lista na vrhu stabljike. Ako vaša biljka nema puno trsova, jednu lozu možete rezati na više reznica. Pobrinite se da svaka reznica ima dio glavne biljke Pothos plus list kako bi se biljka pravilno razmnožavala. Stavite svoje reznice na čistu površinu. Ponavljajte dok ne dobijete dovoljno reznica.
 4. Podrežite podnožje svake reznice stabljike, čineći rez točno ispod čvora lista ako je moguće. Napravite čist rez tako da baza stabljike ostane zdrava i prikladna za razvoj korijena. Reznice mogu biti male i do 5-8cm, a još uvijek daju korijenje.
 5. Odrezani kraj svake stabljike umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 6. Stavite bazu stabljike u čistu posudu napunjenu svježom vodom. Svaku stabljiku stavite u svoju posudu ili grupirajte nekoliko u veće posude. Pazite da reznice nisu gužve, a cirkulacija zraka dobra. (Najlakši način za praćenje razvoja korijena je kroz prozirne staklene posude kako biste vidjeli Pothos reznice.
 7. Premjestite reznice na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 8. Pratite biljke svakih nekoliko dana, mijenjajući vodu i tražeći razvoj korijena. Uklonite sve žute ili kašaste reznice i posadite zdrave reznice u žardinjere nakon što dobiju korijenje.
 9. Stavite ukorijenjene reznice u skupine i stavite ih u sadilicu s organskom zemljom za lonce. Zalijte reznice, pazeći da voda slobodno otječe.

Razmnožavanje Pothosa u tlu

Materijali koji su vam potrebni za razmnožavanje potosa u tlu

Da biste pravilno razmnožili Pothos u tlu, trebat će vam nekoliko materijala.

 • Oštre škare za rezidbu
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Posuda za sadnju s vlažnom mješavinom zemlje

Kako razmnožiti pothos u tlu

Razmnožavanje Pothosa u tlu iznimno je slično razmnožavanju u vodi. Ponovite korake 1-5 odozgo, a zatim nastavite korištenjem sljedećih koraka za razmnožavanje reznica u tlu. 

 1. Donju 1/3 posude napunite vlažnom visokokvalitetnom mješavinom za sađenje. Provjerite je li vaš lonac širok najmanje 10-15cm i da ima dobre rupe za drenažu na dnu. Tropska mješavina za saksije napravljena od kokosovog vlakna i perlita dobro djeluje za razmnožavanje biljaka Pothosa. 
 2. Stavite nekoliko reznica u posudu za sadnju. Obično oko tri reznice stane u sadilicu širine 10cm, dok pet reznica odgovara sadilici širine 15cm. Baza svake reznice treba biti naslonjena na podlogu mješavine za saksije.
 3. Ostatak sadnice napunite mješavinom za saksije. Napunite preostali prostor oko reznica Pothosa, ostavljajući oko centimetar prostora na vrhu. Zatim zalijte sadilicu, pazeći da voda dobro istječe iz dna. Imajte na umu da se tlo može slegnuti nakon zalijevanja, ali to je sasvim normalno. 
 4. Premjestite sadilicu na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 5. Pratite biljku svakih nekoliko dana, zalijevajte prije nego što tlo postane previše suho. Pothos reznice najbolje rastu na vlažnom, ne mokrom ili blatnjavom tlu. 
Kako razmnozavati pothos32132132111

Problemi koji se mogu pojaviti tijekom razmnožavanja Pothosa

 1. Reznice mogu izgorjeti na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Da biste to popravili, stavite svoje reznice na jako, ali filtrirano svjetlo kako lišće ne bi izgorjelo.
 2. Pothos može razviti trulež korijena ako se previše zalije ili stavi u sadilicu s lošom drenažom. Da biste to popravili, upotrijebite visokokvalitetnu mješavinu za prozračivanje tla, kao što je mješavina kokosovog vlakna i perlita. Nakon što su reznice razvile korijenje u tlu, možete pustiti da se gornji centimetar tla osuši između zalijevanja. Svako dodatno isušivanje može uzrokovati uvenuće biljke.
 3. Ako razmnožavate nezdravom biljkom, vaše reznice neće ponovno izrasti. Da biste to popravili, pobrinite se da vaša biljka aktivno raste i zdrava kako bi i reznice bile zdrave. Pokušajte razmnožavati tijekom proljeća i ljeta, jer tada vaša biljka najviše fotosintezira. 
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja bostonska paprat umire? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sukulenti

Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto vaša sobna biljka vene