Kako sačuvati sjeme bosiljka

image 9

Pitate se kako sačuvati sjemenke bosiljka? Ove sitne sjemenke lako je uzgojiti kod kuće.

Započnite s otvorenom sortom bosiljka poput klasičnog Genovese bosiljka. Pustite biljke da cvjetaju i rastu sjemenke kako cvijeće stari. Kad mahune sjemena na dnu cvjetnog klaska poprime smeđu boju, odrežite cijelu grančicu i stavite je na sušenje. Sjemenke se obično trljaju iz mahuna prstima, preko finog metalnog mrežastog sita ili nježnim ručnim mlaćenjem. Koristite posudu tako da se sjemenke slegnu na dno dok se pljeva digne.

Čitajte dalje kako biste saznali kako sačuvati sjemenke bosiljka!

Kako sačuvati sjemenke bosiljka?

Sjemenke bosiljka relativno je lako uzgojiti i sakupiti kod kuće. Započnite s otvorenom sortom bosiljka , kao što je genovese bosiljak, bosiljak limuna, bosiljak s cimetom ili bosiljak Blue Spice.

Mlade biljke bosiljka izbacuju cvjetnu stapku tijekom dugih dana i visokih ljetnih temperatura. Biljke oprašuju kukci, a zatim formiraju sjemene mahune, pri čemu prvo sazrijevaju mahune na dnu cvjetne stabljike (cvjetne cvjetnice).

image 10

Berba sjemenki bosiljka

Pratite napredovanje sjemenskih mahuna. Kada većina/svi cvjetovi procvjetaju, a donje mahune sjemena postanu smeđe, vrijeme je da se odreže cvjetna stapka. Upotrijebite čiste, oštre rezilice ili kuhinjske škare da odrežete cvjetnu stabljiku u blizini niza lišća. Biljka će obično nastaviti rasti lišće i više cvjetnih stabljika tijekom ljeta.

Sakupljanje sitnih sjemenki

Ostavite cvjetne stabljike da se suše na tamnom mjestu s dobrim protokom zraka. Pokušajte ih držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti i razmislite o tome da ih držite na nekoj vrsti posude kako biste uhvatili sitne sjemenke koje ispadnu iz mahuna.

image 11

Sjemenke se mogu brati nakon što se mahune bosiljka osuše. Mahune se mogu protrljati između prstiju kako bi se oslobodile sjemenke ili protresti preko finog metalnog mrežastog sita. Neki ljudi također koriste nježno mlaćenje rukama kako bi oslobodili sjeme.

Koristite zdjelu tako da se sjemenke slegnu na dno dok se pljeva (komadići mahuna i drugi lagani materijali) diže. Zatim možete odliti pljevu i sačuvati sjemenke.

image 12

Razvoj sjemena bosiljka

Bosiljak pripada obitelji metvica (Lamiaceae). Ova obitelj biljaka poznata je po svojoj aromatičnoj vrijednosti kao bilje, kao i po svojoj entuzijastičnoj navici uzgoja.

Većina kulinarskog bosiljka pripada vrsti Ocimum americanum , također poznatoj kao slatki bosiljak. Bosiljak ( Ocimum americanum ) jednogodišnja je biljka koja svoj cijeli životni ciklus završi unutar jedne godine. Druge vrste bosiljka obično su jednogodišnje , ali neke višegodišnje vrste bosiljka postoje u obitelji Ocimum .

Biljke bosiljka rastu svoje sjemenke na visokim cvjetnim stapkama koje se obično pojavljuju usred ljeta. Svaki cvijet na stabljici ima i muški i ženski dio. Unakrsno oprašivanje pomoću insekata je uobičajeno. Bosiljak se razmnožava u srodstvu, tako da ćete morati držati različite sorte izolirane jedne od drugih, bilo mehanički ili udaljenošću.

„Različite sorte mogu se unakrsno oprašivati ​​kukcima, ali izolacija od 150′ će održati čistoću sjemena. Također se može koristiti alternativno dnevno držanje u kavezima, što bi omogućilo istovremeni uzgoj dviju ili eventualno više vrsta.”Od sjemena do sjemena: Tehnike štednje i uzgoja sjemena za povrtlare, Suzanne Ashworth

Čuvanje sjemena bosiljka

Pričekajte da se sjemenke bosiljka potpuno osuše na zraku prije nego što ih spremite. Sjeme treba malo vlage, ali vlažnost zraka iz okoline obično je sasvim dovoljna. Previše vlage može potaknuti rast plijesni i gubitak vitalnosti.

“Uvjeriti se da je sjeme propisno suho prije pohranjivanja najvažniji je korak koji čuvar sjemena može poduzeti kako bi osigurao da će sjeme ostati održivo više od jedne sezone. Sjemenke pohranjene s visokim udjelom vlage imaju veću stopu pripreme, koriste više pohranjenih resursa i općenito brže stare od sjemena pohranjenih s nižim udjelom vlage.

Pakiranje sjemenki bosiljka za skladištenje

Prije nego što pohranite sjemenke bosiljka, zapakirajte ih pojedinačno u male označene paketiće. To može biti papirnata omotnica ili mala staklenka. Paket treba biti označen s nazivom sorte, kao i datumom kada je sjeme žetve.

Čuvanje sjemena bosiljka

Sjemenke bosiljka mogu se čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Idealan je hladnjak. Ako nemate mjesta u hladnjaku, poslužit će i tamni ormar ili ladica, kao i suh, hladan podrum.

Rok trajanja sjemena bosiljka

Sjemenke bosiljka obično ostaju održive oko pet godina ako se pravilno skladište u uvjetima kućnog skladištenja.

Sadnja sjemena bosiljka

Bosiljak je jedna od biljaka koju je najlakše uzgojiti iz sjemena. Sitno sjeme dobro klija na sobnoj temperaturi, ali treba mu 7-14 dana da nikne. Svjetlost je neophodna za klijanje sjemena bosiljka, stoga koristite biljno svjetlo ako biljke nisu izložene prirodnom sunčevom svjetlu.

Većina vrtlara samo posadi sjeme u budući lonac za uzgoj bosiljka, ali možete posaditi ladice s presadnicama ako želite presaditi veliku količinu bosiljka u svoj vanjski vrt. Također možete uzgojiti vlastito mikrozelenje bosiljka za ukusan i atraktivan ukras!

Često postavljana pitanja o spremanju sjemenki bosiljka

Što možete učiniti s bosiljkom nakon što se sjeme?

Općenito, možete sačuvati održivo sjeme iz biljaka bosiljka koje su prosijale ako je sorta bosiljka slobodno oprašena. Mnoge sorte koje se prodaju kao sadnice su hibridi, a sjeme neće izrasti u skladu s tipom, ali postoji i mnogo izvrsnih sorti nasljeđa koje se obično dobro razmnožavaju.

Kako odvajate sjemenke bosiljka?

Sjemenke bosiljka može biti teško odvojiti od sićušnih osušenih sjemenki. Svaka mala mahuna obično sadrži četiri sjemenke, iako ih možda nećete moći sve izvaditi!
Provjerite jesu li mahune sjemena potpuno suhe prije nego što pokušate odvojiti sjemenke. Zatim ih utrljajte na tvrdu podlogu ili preko sitnog sita.
Sakupite sve sitne komadiće biljne tvari u zdjelu i lagano je protresite naprijed-natrag. Sjemenke su najgušće i trebale bi se spustiti na dno posude. Svjetlije prazne mahune sjemena i pljeva trebali bi se podići do vrha i možete uhvatiti male komadiće i ukloniti ih dok lagano tresete posudu sa sjemenkama.

Možete li zamrznuti sjemenke bosiljka?

Sjemenke bosiljka biste trebali zamrzavati samo ako sjemenke imaju vrlo nizak sadržaj vlage. Sjeme treba malo vlage kako bi ostalo održivo, ali svaki višak vlage mogao bi potencijalno rasprsnuti biljne stanice kada se širi tijekom smrzavanja. Zamrznite samo sjemenke bosiljka koje su prilično suhe kako biste smanjili rizik od oštećenja.
Za maksimalnu održivost sjemena, zapakirajte sjemenke bosiljka u male pakete unutar zatvorene plastične ili staklene posude. Prilikom odmrzavanja sjemenki izvadite cijelu posudu iz zamrzivača i stavite je na sobnu temperaturu. Pustite da sadržaj staklenke polako dosegne sobnu temperaturu prije nego što otvorite pečat može smanjiti oštećenje stanica.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke lubenice

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

13 najbrže rastućih sukulenata (plus 5 savjeta za uzgoj)

Posude za sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako posaditi lukovice Calla ljiljana: Jednostavna, jeftina i bezbrižna metoda

Sobne biljke Posude za sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati?