Zašto moja juka vene? (I kako to popraviti)

wop Juka4537899

Mnogi vide juku kao izvrstan način da unesete jedinstvenu, čak i tropsku atmosferu u bilo koji unutarnji ili vanjski prostor. Iako je općenito laka za njegu, postoji niz uobičajenih problema koji mogu dovesti do uginuća vaše biljke juke. Ovaj će vam članak pomoći identificirati uobičajene probleme i vratiti zdravu juku.

Najčešći uzroci veuća juke su prekomjerno zalijevanje, nedovoljno svjetla, temperaturni stres, problemi s gnojivom, stres pri presađivanju, štetnici ili bolesti. Uzrok možete identificirati pregledom svoje biljke i procjenom uvjeta u kojima se nalazi. Nakon što se problem identificira, možete poduzeti korake da ga popravite.

Naučiti identificirati uzrok problema vaše juke prvi je korak u pronalaženju rješenja i vraćanju vaše omiljene biljke u puno zdravlje. Koristite ovaj članak kao opsežan vodič za prepoznavanje, liječenje i rješavanje vašeg problema!

Razlozi zašto bi vaša juka mogla venuti

Prvo ćemo pomno pogledati potencijalne uzroke problema vaše biljke juke, a zatim ćemo vam reći kako ih možete identificirati i riješiti. Bit ćete sretni kada znate da se vaša biljka juke u većini slučajeva može brzo oporaviti uz nekoliko malih promjena!

Prekomjerno zalijevanje

Biljka juke prilično je tolerantna na uvjete slične suši što je također čini vrlo osjetljivom na prekomjerno zalijevanje . Jednostavno rečeno, vaša biljka juke vjerojatno ne treba toliko vode koliko mislite da treba.

Ako je vaša juka previše zalijevana, mogli biste primijetiti da općenito ima žuto lišće, trulež korijena ili deblo koje je spužvasto. U ranim fazama prekomjernog zalijevanja dovoljno je jednostavno smanjiti zalijevanje i pustiti da se biljka i tlo osuše. Ako je došlo do truljenja korijena, morat ćete poduzeti mnogo drastičnije korake kako biste pokušali spasiti svoju biljku.

Juku je potrebno zalijevati tek nakon što se tlo gotovo potpuno osuši. Nemojte zalijevati svoju juku prema rasporedu, već procijenite biljku i suhoću tla prije nego odlučite hoćete li je zalijevati ili ne.

Jako je važno dopustiti da se voda pravilno ocijedi kako ne bi predugo sjedila na dnu posude i oštetila biljku. To znači da morate koristiti posudu s dovoljno drenaže. Pobrinite se da vlaga može prirodno iscuriti iz posude. Zatim, nemojte koristiti preveliku posudu. Velika posuda omogućuje da voda ostane u tlu dulje nego što je potrebno. 

wop Juka698237

Temperaturni stres

Jedna velika značajka juke je njena sposobnost da izdrži mnoge različite temperature u domu. Pod pretpostavkom da inače dobro brinete o biljci, juka može podnijeti temperature preko 30°C do otprilike 7°C.

Međutim, izvan ovog raspona možete upasti u nevolje. Ako primijetite pjege na lišću ili izobličenje listova, to može biti posljedica stresa od temperature. Svakako držite svoju juku u prihvatljivom temperaturnom rasponu. Ako živite u hladnijoj klimi, zapamtite da ovo nije biljka koju možete držati na otvorenom tijekom cijele godine.

Slabo svijetlo

Biljka juke treba dovoljno sunca da preživi. Ako vaša biljka juke umire, jedan od glavnih razloga može biti taj što ne dobiva dovoljno sunca.

Na otvorenom, biljke juke uspijevaju na punom suncu. Ipak, popularna je i sobna biljka. Ako svoju juku držite u kući, stavite je na mjesto koje ima puno sunca. Prozor okrenut prema jugu je najbolji. Odaberite onaj koji ima što više neometanog sunca. Općenito govoreći, što više sunca, to bolje, pogotovo ako svoju juku uzgajate unutra.

Vjerovali ili ne, prvi znak da biljka juke ne dobiva dovoljno svjetla je da lišće postaje zelenije . Biljka proizvodi više klorofila kako bi nadoknadila nedostatak prirodnog izvora svjetlosti. Međutim, ubrzo nakon toga lišće počinje žuti i na kraju će otpasti.

Srećom, ovaj problem ima vrlo jednostavno rješenje. Pomaknite svoju juku blizu prozora gdje će primati više sunca. Ako je to bio uzrok vašeg problema, vaša bi juka trebala prilično brzo zacijeliti.

Opekline od prekomjerne izravne sunčeve svjetlosti

Kao i u svemu, postoji ravnoteža i, iako juke vole sunce, moguće je imati previše dobre stvari.

S biljkom juke, to se može dogoditi kada se naglo premjeste iz zatvorenog okruženja na oštro sunce na otvorenom. Biljke se prilagođavaju svom okolišu pa ako se juka navikne na određenu količinu sunca, a zatim se naglo premjesti na puno sunce, može uzrokovati štetu.

Možda ćete primijetiti da lišće izgori, što se pojavljuje kao žute i bijele mrlje. Dakle, ako želite svoju juku aklimatizirati na novo okruženje, trebate to činiti postupno uvodeći je na malo više sunčeve svjetlosti svaki dan. S vremenom će se prilagoditi.

wop guijklclcananhnah

Nedovoljno ili prekomjerno gnojivo

Previše gnojiva može biti uzrok venuća vaše juke i mnogo je češći problem od premalo gnojiva. Juke imaju spore obrasce rasta i ne trebaju puno gnojiva, pa su mnogo češći problemi zbog prevelike količine gnojiva.

Idealno bi bilo da gnojite svoju biljku juke samo nekoliko puta godišnje. Najbolje je uravnoteženo gnojivo. Preporučam korištenje bilo topljivog u vodi ili tekućeg gnojiva, sastavljeno u pola preporučene jačine. Gnojidba svaka 2-3 mjeseca tijekom vegetacije trebala bi biti više nego dovoljna.

Ako ste primjenili prekomjerno gnojivo, to će rezultirati opeklinama od gnojiva i bolesnom biljkom. Obratite pažnju na sljedeće znakove da vaša biljka juke umire od prekomjerne količine gnojiva;

  • Smeđi rubovi i vrhovi listova
  • Sporo rast
  • Padanje lišća
  • Uvenuće lišće i žutilo donjih listova
  • Sporo do bez rasta.
  • Nakupljanje soli gnojiva u tlu

Najbolja mjera protiv toga je oprez. Budite sigurni da ne gnojite svoju biljku previše. Ako mislite da je pretjerana gnojidba uzrok odumiranja vaše juke, isperite tlo s puno vode. To pomaže izbacivanju prekomjerne soli gnojiva iz tla. Izbjegavajte presađivanje biljke pod stresom, jer to često može stvoriti dodatni stres za vašu biljku.

Stres nakon presađivanja

Stres ili šok nakon presađivanja mogao bi biti uzrok venuća vaše biljke juke, jer to uzrokuje naglu promjenu uvjeta rasta biljke. U ovoj situaciji neki od korijena mogu odumrijeti i više neće moći podržavati juku. Možda ćete primijetiti da biljka počinje venuti, prestati rasti i općenito izgledati pomalo tužno kada se to dogodi.

Ono što biste trebali učiniti u ovoj situaciji je da uvijek pazite da pravilno presadite ili presadite svoju juku. Odaberite posudu odgovarajuće veličine na temelju veličine vaše juke koja omogućuje da korijenje naraste dovoljno veliko da podupire biljku. Ovaj bi se proces trebao temeljiti na potrebama vaše specifične biljke juke.

Štetočine

Biljka juka je biljka koja se relativno malo održava i, srećom, to se obično proteže na probleme sa štetočinama. Ova biljka ne dobiva štetnike vrlo često, a kada se pojave, obično je lako riješiti. Mala je vjerojatnost da vaša juka može umrijeti od najezde štetnika, ali ta je šansa mala.

Bez obzira na to, trebali biste paziti na ove štetočine u vašoj biljci juke:

  • Lisne uši: Lisne uši mogu se naći kako jedu lišće vaše biljke juke. Možete ih isprati s malo vode ili pokušati koristiti insekticidni sapun ili hortikulturno ulje tjedno dok se ne kontroliraju.
  • Brašnaste bube: Brašnaste bube ostavljaju voštane oznake na vašoj biljci juke koje je lako uočiti po njihovom bijelom filmastom izgledu. Alkohol za trljanje, hortikulturno ulje ili insekticidni sapun su dobri tretmani.
  • Ljuspice: Ljuspice su tvrdo oklopljeni štetnici koji bi mogli preplaviti lišće vaše juke. Pojavljuju se kao tvrde izbočine. Mogu se ručno ukloniti ili vrlo učinkovito tretirati alkoholom, neemovo uljem ili hortikulturnim uljem.

Općenito, vjerojatno nećete imati previše problema sa štetnicima na vašoj juki, ali na to morate paziti.

wop bojiglaanehape

Bolest

Biljka juke osjetljiva je na nekoliko bolesti koje mogu biti odgovorne za loše zdravlje. Postoji nekoliko gljivičnih i virusnih bolesti koje mogu utjecati na vašu juku. Učenje prepoznavanja i liječenja ovih bolesti može pomoći vašoj juki da se vrati u dobro zdravlje.

Gljivične bolesti: Često možete uočiti gljivičnu bolest po učinku koje ima na lišće vaše juke. Bolest često uzrokuje mrlje na lišću vaše biljke jer spore gljivica bujaju u vodi na lišću juke. Iz tog razloga, trebali biste biti posebno oprezni da ne pretjerate s zalivanjem biljke juke. Ako je potrebno, možete kupiti bakreni fungicid za rješavanje gljivične infekcije.

Plin: Plin je još jedno stanje koje može utjecati na juke. Može uzrokovati tamne mrlje na biljci, a budući da se širi u vodi u tlu, možete pustiti biljku da zacijeli tako što ćete je osušiti.

Kao što vidite, mnoge infekcije i bolesti su uzrokovane viškom vode. Biljka juka ne treba puno hidratacije pa pripazite da izbjegnete prekomjerno zalijevanje.

Nemojte se bojati pitati

Ponekad ćete jednostavno biti zbunjeni u čemu je problem. Kao vrtlar, važno je znati kada je najbolje pitati. Na internetu postoje brojni resursi na kojima možete dobiti mišljenje stručnjaka hortikulture kao i mnogi vrtni centri koji su otvoreni za pitanja.

Zaključak

Ako primijetite da vam biljka juke umire ili izgleda malo lošije zbog trošenja, to može biti stresno iskustvo! Ovaj stres obično je uzrokovan nepoznavanjem što se događa i kako to popraviti. Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao identificirati problem s vašom biljkom juke i pokrenuti je na putu oporavka.

Glavna stvar je da je glavni uzrok venuća juke prekomjerno zalijevanje. Možda se čini intuitivnim zalijevati biljku koja pati, ali to bi moglo biti upravo ono što uzrokuje problem. Juka jednostavno ne treba puno vode i treba je pravilno drenirati od vlage da bi uspjela.

Nakon što to riješite, razmotrite druge potencijalne uzroke u našem vodiču.

Biljka juke izvrstan je, jednostavan način da svom domu ili vrtu dodate malo lišća. Zapravo, to bi moglo biti čak niže održavanje nego što mu pripisujete. Nadam se da vam je ovaj vodič dao malo jasnoće o tome kako svojoj omiljenoj biljci pružiti sretan i zdrav život!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više