Kako napraviti vrt orhideja

1682637783 So starten Sie einen Orchideengarten

Održavanje vrta orhideja nije tako teško kao što mnogi ljudi zamišljaju. Zapravo, orhideje su među biljkama koje je najlakše njegovati. Zato počnite s “jednostavnom” orhidejom i naučite osnove njege orhideja. Nakon što to postignete, možete krenuti s planiranjem svog veličanstvenog vrta orhideja.

Što je orhideja?

Orhideje su vrsta cvijeća koja se može naći u cijelom svijetu. Rastu u vlažnim područjima, poput tropskih krajeva. Postoji mnogo različitih vrsta orhideja i dolaze u mnogo različitih boja.

Orhideje pripadaju obitelji orhideja i postoji više od 25 000 vrsta cvijeća diljem svijeta.

Dakle, kako uzgajati orhideje i napraviti vrt od njih? Evo nekoliko korisnih savjeta.

Zalijevanje

Zbog isparavanja i transpiracije, orhideje biste trebali zalijevati svaki drugi dan kada ste vani – orhideje zalijevajte odozgo prema dolje kako bi višak vode mogao iscuriti.

Kako ne bi izgubili svoj uspavani korijenski sustav, mogu se ostaviti da se osuše između dva zalijevanja nakon sezone rasta. Orhideje također uživaju u prskanju vodom. Napunite bocu s raspršivačem vodom i zamagljite orhideju jednom tjedno, osobito ako se drži u kući i nema kiše.

Svjetlost

Budući da su porijeklom iz tropskih područja, uspijevaju na umjerenom svjetlu. Za najbolje rezultate odaberite svjetlo koje nije presvijetlo. Ako je sunčan dan, možda ćete morati svojim biljkama dati malo hlada.

Temperatura i vlaga

Moljci orhideje uspijevaju na normalnim sobnim temperaturama koje većina sobnih biljaka preferira. Također vole vlažne uvjete. Dakle, ako je zrak u vašoj sobi suh, stavite orhideju na pladanj za vlažnost kako biste dodali vlažnost zraku.

Kako pokrenuti vrt orhideja.webp

Mješovito tlo

Upotrijebite drveni ugljen, koru drveta i ljuske kokosa ili jednostavno kupite mješavinu zemlje za orhideje u svom lokalnom vrtnom centru. Orhideju možete samo objesiti na drvo.

Gnojivo

Orhideje se moraju pravilno hraniti kako bi se održao dobar rast. Ako želite koristiti tekuće gnojivo, morate ga razrijediti više nego druge biljke. Nemojte gnojiti odmah nakon sadnje u saksije i to samo s orhidejama koje aktivno rastu.

Govoreći o gnojivima, pokrijmo ovu temu u nastavku.

Koje vrste gnojiva trebam koristiti za orhideje?

Na tržištu postoje različita gnojiva za orhideje, ali nisu sva jednaka. Općenito, najbolje je koristiti gnojivo posebno formulirano za orhideje, jer će to osigurati hranjive tvari koje su im potrebne u pravim omjerima. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru gnojiva za orhideje.

Orhideje je potrebno redovito hraniti. Potražite gnojivo koje na etiketi ima 20-20-20. To znači da gnojivo sadrži jednake dijelove dušika, fosfora i kalija.

Ako koristite komercijalno gnojivo, slijedite upute na etiketi. Općenito, međutim, trebali biste koristiti polukruto gnojivo; Trebali biste ga pomiješati s istom količinom vode prije nego što ga nanesete na orhideju.

Ulijte gnojivo polako u vrč s uskim grlom, pazeći da ne dodirnete lišće. Kada završite, ocijedite višak otopine i preskočite zalijevanje kada gnojite svoje orhideje.

Uklonite mrtve stabljike

Jednostavno odrežite stabljike mrtvih cvjetova vaše orhideje kako biste potaknuli novi rast. Smeđe i krute stabljike ono su što tražite.

Koju je orhideju najlakše uzgajati?

Najdostupnije orhideje, kao što je falenopsis ili moljac, vrlo su popularne jer uspijevaju u tipičnim domovima.

Odaberite jednu od manje zahtjevnih vrsta koja odgovara vrsti uzgojnih uvjeta koje možete osigurati za maksimalnu šansu za uspjeh. Kupite najzreliju biljku koju možete kupiti (mlade je biljke teže zadovoljiti) i pustite ih da procvjetaju ako je moguće kako biste točno znali što tražite.

Na ovoj web stranici možete saznati neke informacije o najčešćim orhidejama.

Kako otvoriti vrt orhideja

Gdje je najbolje staviti orhideju?

Većina orhideja su epifiti, što znači da rastu na granama i deblima, stoga ih stavite na klupe ispod drveća, objesite ih na grane ili ih ljeti prekrijte sjenilom. Drveće bi trebalo propuštati malo sunčeve svjetlosti kako bi filtrirana svjetlost mogla doprijeti do vaših orhideja.

Što se može saditi s orhidejama?

Orhideje uspijevaju uz sobne biljke kao što su gumeno drvo, filodendroni, palme i sukulenti. Međutim, zahtjevi za osvjetljenjem, temperaturom i zalijevanjem ovih biljaka i orhideja su usporedivi. Stoga je važno pronaći biljku koja će uspijevati u istim uvjetima kao i vaša orhideja kada odlučujete koje ćete biljke kombinirati s njom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće kalateje požuti?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

5 uzroka crnih mrlja na lišću sobnih biljaka (i rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja rajčica za vrtlare početnike

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sukulenti

Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira umire? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati biljku pauk