Kako razmnožiti bosiljak iz reznica ili sjemenki (sa slikama)

Kako razmnoziti bosiljak iz reznica ili sjemenki sa slikama9805466465 wop

Bosiljak je samo jedna od nekoliko biljaka koje možete razmnožavati, bilo da reznice želite presaditi u vrt ili uzgajati u posudama na svojoj prozorskoj dasci. Kad naučite razmnožavati bosiljak, moći ćete uživati ​​u stalnoj opskrbi ovom mirisnom biljkom tijekom cijele godine.

Kako razmnožavati bosiljak. Jednostavno je i može se napraviti u samo nekoliko koraka. Počnite sa samo jednom zdravom bosiljka od koje možete dobiti nekoliko reznica. Zatim imate mogućnost razmnožavanja reznica u vodi ili u posudi. Nakon dva do tri tjedna, vaše će reznice biti spremne za sadnju u zatvorenom prostoru u posudi ili vani u vašem vrtu.

Stvarno je tako jednostavno. Evo svega što trebate znati o razmnožavanju bosiljka, uključujući kako ga razmnožavati u vodi ili tlu, kako posaditi bosiljak iz sjemena i kako sigurno presaditi svoje nove reznice.

Čuda bosiljka

Bosiljak je jedna od najlakših biljaka za uzgoj na prozorskoj dasci. Također je jedan od najukusnijih i najsvestranijih, koji dodaje okus širokoj paleti namirnica. Ali kupnja svježeg bosiljka je skupa, osobito tijekom zimskih mjeseci. Jedan od načina da vam bosiljak bude pri ruci tijekom cijele godine i da svoju kuhinju ukrasite zelenilom je razmnožavanje biljke iz reznica. Tako se jedna biljka može pretvoriti u stalan izvor bosiljka.

Razmnožavanje bosiljka u vodi ili tlu također je mnogo brže od uzgoja biljke iz sjemena. Može proći nekoliko tjedana da bosiljak uzgojen iz sjemenki bude spreman za upotrebu. Ukorjenjivanje bosiljka iz reznica, a zatim presađivanje svake “nove” biljke bosiljka u vrt ili u posudu omogućuje vam da mnogo prije počnete uživati ​​u ovoj ukusnoj biljci.

wop njikgh45uu5g54jitfjkntkj

Kako razmnožiti bosiljak iz reznica

Razmnožavanje se svodi na dobivanje novih biljaka iz različitih izvora. Postoje tri načina na koje možete razmnožavati bilje: ukorjenjivanjem reznica u vodi, sadnjom reznica u medij za uzgoj i uzgojem bosiljka iz sjemena.

Najbolje vrijeme za razmnožavanje bosiljka reznicama je tijekom vegetacije, koja je obično tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Uzmite reznice s biljaka koje ne cvjetaju – cvjetnice su pri kraju svog ciklusa rasta.

Prednosti razmnožavanja i uzgoja vlastitog bosiljka

Vjerojatno vas ne treba puno uvjeravati da je uzgoj vlastitog bosiljka dobra ideja, ali evo samo nekoliko razloga zašto ćete poželjeti ovu aromatičnu biljku u svom domu:

 • Bosiljak je nevjerojatna kulinarska biljka koja se dobro slaže s raznim drugim namirnicama, osobito s rajčicama. Ili napravite vlastiti pesto koji ćete koristiti u receptima za tjesteninu.
 • Bosiljak je ljekovita biljka koja se može koristiti za brojna zdravstvena stanja, uključujući upale i otekline, grčeve u želucu, zadržavanje tekućine, crijevne plinove i liječenje prehlade.
 • Bosiljak je bogat kalcijem, željezom, magnezijem, kalijem i vitaminima A, K i C.
 • Bosiljak ima ugodan aromatičan miris.
 • Cvjetovi bosiljka privlače pčele.
 • Bosiljak može pomoći u otjeranju voćnih mušica.

Kako razmnožavati bosiljak u vodi

wop jgh4nbhjbg45hbh5bgnhbnsgdhbngh5467

Za razmnožavanje bosiljka iz reznica neće vam trebati puno. Sve što trebate za početak je jedna velika, puna biljka bosiljka, bilo biljka vaše vlastite ora biljke iz rasadnika. Ili zamolite svoje susjede i prijatelje za biljku iz njihovog vrta. Ostale stvari koje će vam trebati su male staklene posude, oštar nož ili kuhinjske škare i slatka voda. Neobavezno su mali kamenčići i prah za ukorjenjivanje. Zatim slijedite ove korake:

1. Napravite reznice

Započnite čišćenjem i dezinfekcijom noža ili škara. Očistite sapunom i obrišite oštricu alkoholom. Zatim, pomoću oštrog noža ili škara, izrežite ispod čvora lista kako biste stvorili reznice koje su dugačke oko 10-15cm. Listni čvor je mjesto gdje je list spojen s glavnom stabljikom.

wop nb546zu5e6hbuzbjhgjigsuiouioo65439

2. Pripremite reznice

Uklonite lišće sa svake reznice tako da donja 4cm budu gola. Ako postoje sitni listovi koji tek počinju, možete ih ostaviti u prilogu ako želite. Sklon sam ih ukloniti, posebno za razmnožavanje vodom. Ne zaboravite uklonjene listove bosiljka staviti u posudu i spremiti u hladnjak za kasnije korištenje!

wop bngu54hbuig45hu4unu45itijh

3. Stavite reznice u staklenke ili čaše

Pažljivo stavite reznice u staklene posude, napunite vodom tako da donjih 5cm reznice budu potopljeni. U svaku staklenku možete staviti oko tri do četiri reznice. Obično imam 5 staklenki, sa 4 reznice u svakoj. Stavite staklenke na prozorsku dasku koja ima dovoljno svjetla.

Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost jer bi vaše male reznice mogle izgorjeti na vrućini. Reznice mogu malo uvenuti prvi dan, ali bi se trebale oporaviti. Ako se jedna ili dvije reznice ne oporave, i dalje ćete imati mnogo drugih.

wop nvguz4i3i3gh78z745gghg873473g58t8

4. Neobavezno: Šljunak

Volim staviti sloj kamenčića na dno svake staklenke. Dodaje malo privlačnosti staklenkama jer sjede na mojoj prozorskoj dasci nekoliko tjedana.

5. Vodu održavajte svježom

Trebat ćete pomno pratiti razinu vode u svakoj posudi. Dodajte svježu vodu kako bi stabljike bile potpuno uronjene u vodu. Također ćete morati mijenjati vodu svaki dan kako bi bila svježa i kako biste spriječili rast algi. Koristite mlaku vodu iz slavine, a ne hladnu, jer bosiljak ne uspijeva dobro u hladnim uvjetima. Ako zaboravite promijeniti vodu, bit će potrebno samo dan ili dva da voda propadne, što može uzrokovati truljenje i odumiranje korijena.

6. Rastući korijeni

Za otprilike 5 do 7 dana trebali biste početi vidjeti sitne korijene koji se formiraju na stabljici reznica. Pustite da mali bijeli korijeni rastu dok ne budu dugački oko 5cm. Cijeli proces uzgoja trajat će oko 14 do 21 dan.

wop nguih4385o79o79z435g453ehrgu

7. Sadnja vaših reznica

Nakon što korijenje dosegne 5cm, možete saditi svoje reznice bilo u zatvorenom prostoru u posudama ili na otvorenom na sunčanom području koje ima dobru drenažu. Razmazite posađene reznice prvih nekoliko dana, čuvajte ih zaštićene od izravnog sunčevog svjetla.

wop nuvzg453gh745h3e376ztguztydb

Kako razmnožavati bosiljak u tlu

Drugi način na koji možete razmnožavati bosiljak je sadnja reznica izravno u tlo. Ovim postupkom razmnožavanja ćete zaobići proces puštanja reznica da se ukorijene u vodi. Evo što će vam trebati za ovu metodu:

 • Jedan veliki, zdrav bosiljak
 • Oštar nož ili kuhinjske škare
 • Male posude za sadnju
 • Mješavina za tlo bez zemlje, perlit ili vermikulit
 • Neobavezno: prah hormona za ukorjenjivanje

1. Pripremite tlo

Napunite posude za sadnju mješavinom tla bez zemlje, perlitom ili vermikulitom. Stavite posude u pladanj s mlakom svježom vodom kako bi se smjesa mogla navlažiti od dna prema vrhu. Ne dopustite da se smjesa previše navlaži, jer u protivnom korijenje reznice može istrunuti kada se stavi u posudu. Mješavinu tla bez zemlje možete kupiti u bilo kojem rasadniku. Mješavina omogućuje dovoljan protok zraka za razvoj i rast korijenske strukture svake reznice bosiljka.

wop ngvuze34zhg7834z78z43785z3eeghgh78z97d87g4576jhj

2. Uzmite svoje reznice

Dok se posude namaču, uzmite rez od 10-15cm od bosiljka. Odaberite zdravu stabljiku i nožem zarežite stabljiku čisto ispod čvora lista pod kutom od 45°.

3. Pripremite stabljike

Otkinite donje listove s reznice tako da donjih 5cm bude golo. To je ovaj dio reznice koji ćete saditi u tlo. Ostavite barem dva do tri lista bosiljka pričvršćena za gornji dio.

4. Hormon za korijenje (izborno)

Hormon za ukorjenjivanje je tvar u prahu koja može pomoći da se reznice brže ukorijene. Aktivni sastojak praha za ukorjenjivanje je indol-3-maslačna kiselina, kemikalija inače poznata kao kemijski auksini.

Pospite malo praha na komad novina. Zatim samo umočite kraj reznice u prah za ukorjenjivanje prije sadnje u posude.

5. Napravite rupe za reznice

Koristeći olovku, probušite malu rupu u mješavini zemllje. Rupa bi trebala biti dovoljno duboka da primi donju trećinu reznice bosiljka. Nježno tapkajte tlo oko reznice.

wop nguhh34e77834zzgh34zubsjkhrvbjhhb

6. Postavite svoje reznice bosiljka

Koristeći svježu, mlaku vodu, raspršite posudu da samo navlažite vrh zemlje. Postavite posude na sunčano mjesto – idealno je okrenuti prema istoku ili zapadu. Prozor okrenut prema jugu može pružiti previše izravne sunčeve svjetlosti koja može lako izgorjeti reznice i uzrokovati pretjerano uvenuće.

Kako se reznice ukorijenjuju, trebali biste vidjeti i novi rast listova bosiljka. Također, pričvršćeni listovi će početi rasti. Nemojte biti u iskušenju da sada počnete koristiti bosiljak – to bi moglo uzrokovati šok.

7. Optimizirajte uvjete

Možda ćete moći brže natjerati reznice da se ukorijene dodavanjem malo vlage. Da biste to postigli, možete napraviti vlastiti mali mini staklenik. Stavite posudu u prozirnu plastičnu vrećicu. Zabodite drveni štapić ili olovku u tlo kako biste prekrili plastiku tako da ne dodiruje reznicu. Uklonite plastiku nakon što se reznice ukorijene.

wop nghuj4768gtz3535g83gvrevrgezdhdhergh

8. Briga za reznice bosiljka

Zalijevajte jednom ili dvaput svaki dan kako bi rez bio vlažan, ali ne prezasićen vodom. Inače se može razviti plijesan koja može brzo ubiti reznicu.

Trebat će oko dva do tri tjedna da se reznice ukorijene. Pustite ih da se ukorijene malo duže u posudi, do otprilike četiri tjedna kako biste bili sigurni da je korijenski sustav dobro uspostavljen. Nakon tog vremena vaše nove biljke bosiljka spremne su za sadnju u zatvorenom ili van.

Presađivanje reznica u zatvorenom prostoru

Bilo da ste razmnožavali bosiljak u vodi ili ste koristili tlo bez zemlje, nakon što se reznice bosiljka ukorijene, vrijeme je da ih presadite. Možete ih posaditi u zatvorenom prostoru u posude, držeći ih na sunčanim prozorskim daskama. Ili stavite posude na radnu površinu u svijetloj kuhinji kako biste ih koristili u kuhanju ili samo da biste prostoriji dodali veselo zelenilo.

Za sadnju u zatvorenom prostoru odaberite posude koje imaju rupe za drenažu , kako se tlo ne bi natopilo. Koristite organsko tlo bogato hranjivim tvarima. Posadite svoje reznice duboko oko 5cm, tek toliko da pokrijete korijenje. Zalijevajte dok ne postane vlažna i stavite na sunčano mjesto. Ključ uspješnog uzgoja bosiljka u zatvorenom prostoru je osigurati mu dovoljno svjetla. Osigurajte najmanje četiri sata punog sunca dnevno.

Redovito zalijevajte kako biste održali vlažnost. Svoje posude s bosiljkom stavljam u pladanj od šljunka da dodam još više drenaže.

Još jedan savjet za uzgoj bosiljka u zatvorenom prostoru je da biljku držite na temperaturama između 18˚C i 23˚C. Niske temperature oštetit će lišće.

Ako vaš bosiljak sporo raste, možete ga gnojiti jednom svaka dva tjedna. Ako koristite bosiljak za aromatiziranje hrane, morat ćete koristiti organsko gnojivo koje je sigurno za upotrebu.

wop nvuie3z47834zg78guz54hureghrge

Sadnja razmnoženog bosiljka u svom vrtu

Ako ćete svoj razmnoženi bosiljak presaditi izravno u vrt, svakako pričekajte do posljednjeg datuma mraza u vašoj regiji. Bosiljak je vrlo osjetljiv na hladnoću i mraz će brzo oštetiti nove krhke biljke bosiljka i one se možda neće oporaviti.

Odaberite područje svog vrta koje dobiva puno sunčeve svjetlosti. Tlo bi trebalo omogućiti dovoljno drenaže, tako da korijenje ne sjedi u vodi. Rasprostirao sam oko 3-5cm komposta u tlo kako bi korijenje dobro prozračeno. Zalijevajte kada se osuši, održavajući tlo vlažnim cijelo vrijeme.

Još jedna napomena o tlu: ako ćete koristiti bosiljak u svojoj kuhinji, posadite u čisto tlo koje ne sadrži insekticide.

Posadite reznice na dio od 20-25cm, oko 2cm duboko u tlo. Ako su uvjeti pravi, možete očekivati ​​da će vanjski bosiljak narasti na oko 30-50cm.

Također možete presaditi svoje reznice bosiljka u veliku vanjsku vrtnu posudu napunjenu drugim biljem, stvarajući mali vrt začinskog bilja. Posuda treba imati nekoliko rupa za drenažu i biti postavljen na punom suncu.

wop ngh54buzgh435z435rdebhgrrge

Kako razmnožiti bosiljak iz sjemena

Treći način razmnožavanja bosiljka je pokretanje iz sjemena. Jedan od najvažnijih zahtjeva za uzgoj bosiljka iz sjemena je sunčeva svjetlost. Sjemenke bosiljka moraju imati najmanje 6 do 8 sati sunca svaki dan – stoga planirajte započeti s bosiljkom tijekom kasnog proljeća ili ranog ljeta.

Alternativno, možete koristiti pametni vrt začinskog bilja za uzgoj biljaka bosiljka uz malo potrebnog unosa. 

Evo kako razmnožiti sjemenke bosiljka:

 • Navlažite organsku mješavinu tla i lagano pakirajte u posude veličine 10-15cm.
 • Pospite površinu zemlje s nekoliko sjemenki bosiljka.
 • Pokrijte sjeme slojem zemlje od 1cm, nježno pritiskajući.
 • Upotrijebite posudu za zalijevanje, vodeći računa da ne ostavite stajaću vodu na tlu.
 • Postavite posude blizu sunčanog prozora gdje dobivaju dovoljno neizravne sunčeve svjetlosti.  
 • Izbjegavajte postavljanje posude na propuh ili u prostoriju u kojoj temperatura pada ispod 12˚C noću.
 • Kada presadnice počnu rasti, okrenite posude kako biste spriječili rast izdanaka bosiljka u jednom smjeru prema svjetlu.
 • Ako sadnice bosiljka počnu pretrpavati posudu, prorijedite ih – iskoristite isječke u salati!
 • Nakon šest do osam tjedana vaša biljka bosiljka trebala bi biti spremna za upotrebu, a listovi su dovoljno veliki za berbu.

Kada ubrati bosiljak

Jedan od trikova za uzgoj bosiljka je često berba biljke. Što više berete, biljka će rasti punije. Za berbu, uštipnite stabljiku točno iznad mjesta gdje rastu dva ili više listova. Na taj će način više stabljika početi rasti i cvjetati.

Kako bi listovi bosiljka imali najbolji okus, uklonite cvjetove čim počnu rasti. Inače će listovi početi osjećati gorak okus. Možda je primamljivo pustiti ovo lijepo cvijeće da raste, ali kada to učinite, biljka bosiljka će prestati rasti.

U jesen, čim prijeti opasnost od mraza, razmislite o berbi cijelog bosiljka kako ga ne biste izgubili na niskim temperaturama. Čuvajte u hladnjaku ako ćete ga koristiti za nekoliko dana. Ili pakirajte listove, nasjeckane ili cijele, u dobro zatvorene vrećice u zamrzivaču. Drugi način skladištenja je sušenje bosiljka.

Pitanja

wop njh45ouih54ujhtrgjhbnh34twaecfthth

Čini se da moje reznice bosiljka venu i klonu preko noći, a sljedećeg dana treba neko vrijeme da se oporave. Brinem se da neće preživjeti. Što radim krivo?

Ako ste stavili svoje reznice u staklenku ili posudu na prozorskoj dasci, provjerite noćnu temperaturu. Ako je noću ispod 4˚C, morat ćete premjestiti reznice na toplije mjesto u vašem domu preko noći, vraćajući ih danju na prozorsku dasku.

Razmnožavala sam reznice bosiljka i sadila u zatvorenom prostoru, ali moje biljke rastu sporo, a stabljike su vretenaste. Kako mogu potaknuti veći rast?

Vaša biljka bosiljka mogla bi imati koristi od gnojidbe jednom svaka dva tjedna. Gnojivo također može pomoći u održavanju pH razine tla što može potaknuti biljku na rast. Koristite organsko gnojivo ako koristite bosiljak u kuhanju.

Reznice bosiljka sam razmnožavao u vodi, ali nakon dva tjedna još uvijek nema rasta korijena. Vrh reznice je zelen i raste, ali su krajevi donje stabljike u vodi postali smeđi. Mogu li ih još uvijek natjerati na rast?

Zvuči kao da su stabljike istrunule u vodi – malo je vjerojatno da ih sada možete natjerati da ukorijene. Odrezao bih truli kraj i posadio bih reznicu u posudu napunjenu zemljom da potaknem rast korijena.

Završne riječi o tome kako razmnožavati bosiljak

Sada kada znate kako je lako razmnožavati bosiljak i imati zalihe tijekom cijele godine, možda biste željeli učiniti isto s drugim biljem. Ukorjenjivanje reznica u vodi dobro djeluje za različito bilje, posebno za one s mekom stabljikom poput bosiljka. Potrudite se razmnožavanju matičnjaka, mente i origana.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Begonia Maculata: Vodič za točkastu begoniju

Organizacija i planiranje vrta Permakultura

Kako čistite malč? Ponovno napravite malč novim bez zamjene

Travnjaci i ukrasno bilje

Najbolje sorte Hosta otpornih na sunce

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bosiljka

Odabir sobnih biljaka Štetočine i nametnici Životinje i kukci u vrtu

Koje biljke tjeraju komarce

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati?

Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj začinskog bilja na vašem balkonu: 3 laka načina za početak