Kakvo tlo je najbolje za vaš vrt

1682637912 Beste Gartenerde Organic Pereglin

Vaše biljke trebaju hranjive tvari, vodu i zrak koje najbolje vrtno tlo pruža kako bi pravilno rasle i razvijale se. Međutim, svaka parcela ima vlastitu mješavinu minerala, organskih i anorganskih tvari koje utječu na to koje biljke, grmlje i drveće mogu uspijevati.

Ako se želite ozbiljno baviti vrtlarstvom, morate naučiti koje je tlo najbolje za vaše biljke. Sva vaša marljiva sjetva, plijevljenje i njegovanje vašeg dvorišta i vrta mogli bi biti uzaludni ako kvaliteta vašeg tla nije na razini standarda.

Kakvu vrstu tla trebate koristiti? Da vidimo što možemo saznati!

Koju vrstu tla trebam za vrt?

Ako tek započinjete s vrtom, puno komposta i organske tvari kao što je raspadnuto lišće i stara kora u prahu ili usitnjena su idealni. Dodajte dovoljno organske tvari kako modificirano tlo ne bi bilo pjeskovito ili zbijeno.

Koje je najbolje tlo za vrtne gredice?

Budući da svoj vrtni krevet možete napuniti mješavinom zemlje koja je kompatibilnija s prirodnim tlom u vašem vrtu, uzdignuti kreveti daju vam dodatnu prednost u odnosu na tradicionalni vrt. Uglavnom se preporučuju sljedeći omjeri:

 • 60% gornjeg sloja tla
 • 30% komposta
 • 10% zemlje za lonce (mješavina za uzgoj bez zemlje na bazi tresetne mahovine, perlita i/ili vermikulita)

Što mogu koristiti umjesto vrtne zemlje?

Umjesto vrtne zemlje, može se koristiti kompost, prosijani stajnjak, vapnenac u prahu, koštano brašno (otpad životinjskih kostiju), lisna plijesan ili čak kolač od nima (organska tvar napravljena od listova nima). To je neophodno za rast sjemena u zdravom okruženju.

Kako napraviti vrtnu zemlju

Biljke teško uspijevaju bez odgovarajuće mješavine tla ispod sebe. U najgorem slučaju, pate od nedostatka bitnih komponenti tla. Slijedite ove metode kako biste uštedjeli vrijeme, novac i svoje biljke!

 1. Najprije neka vaša zemlja bude testirana u lokalnom vrtnom centru. Vrtlarov najbolji prijatelj je test tla. Poznavanje ovih informacija pomoći će vam u odabiru elemenata koji su vam potrebni kako bi tlo bilo optimalno okruženje za vaše biljke.
 2. Na temelju rezultata ispitivanja tla, odlučite koju ćete organsku tvar koristiti kao dodatke tlu. Također možete napraviti vlastitu hrpu komposta. Obratite se svom lokalnom vrtnom centru ako vaš pH tla nije u ravnoteži.
 3. Prije nego počnete, provjerite razinu vlage u tlu. Stisnite šaku sa šakom zemlje u ruci. U redu je ako vam se prljavština sruši pod prstima. Ako se oblikuje u kuglu, premokro je za rad i potrebno mu je nekoliko dana da se osuši. Ako radite s vlažnim tlom, dobit ćete zgusnutu, zbijenu masu neprikladnu za sadnju.
 4. Uklonite sav korov ili ostatke s gredice kada je tlo spremno.
 5. Sada je vrijeme za izgradnju tla. Obradite svoju električnu frezu od jednog kuta vrta do drugog, obrađujući otprilike 25-30cm duboko. Ako ga nemate, vrtlarski alat također može poslužiti. Dodajte organske sastojke i ponovno promiješajte.
 6. Na kraju ostružite gredicu kako biste je izravnali i temeljito hidratizirali tlo.
Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389715 1

Kako mogu napraviti jeftinu zemlju za vrt?

Uzgajajte zdravije biljke pomoću ovog vodiča za izradu pristupačne vrtne zemlje.

 1. Kako biste smanjili zbijanje, temeljito prekopajte tlo, razbijajući velike grude ili grude. Za zemlju koja nikada nije bila prekopana, bolje je koristiti lopaticu. Prethodno obrađeno tlo račvajte do dubine zubaca.
 2. Može se koristiti vrtni kompost, kompost u vrećicama ili dobro istrunuti stajnjak. Prije kopanja ili ukopavanja na površinu nanesite sloj organskog otpada debljine najmanje 5 cm.
 3. Ponovno prekopajte tlo, ovaj put do dna lopatice ili vilice kako biste u potpunosti apsorbirali organske materijale.
 4. Zakoračite na podlogu i učvrstite tlo petama. Ako je potrebno, naribajte velike komade zemlje stražnjom stranom vilice.
 5. Grabljajte prljavštinu kako biste se riješili kamenja ili sadnica korova. Ovo također pomaže u izgradnji ravnomjernog sloja za sadnju ili sjetvu.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah