Njega pothosa – kako uzgajati Scindapsus Pictus

Njega pothosa – kako uzgajati Scindapsus Pictus698045546 wop

Sa srebrnastim točkicama i prskama na tamnozelenom lišću, pothos ( Scindapsus pictus ) zasigurno će privući pažnju gdje god se nalazi u vašem domu. Kada se pravilno brinete o pothosu, on je izdržljiva biljka koja relativno ne zahtijeva održavanje. Počnimo s kratkim sažetkom zahtjeva za njegu pothosa. 

Njega Pothosa: Održavajte svoj Pothos zdravim tako što ćete rasti u bogatom, dobro dreniranom tlu, gnojiti mjesečno i zalijevati kada se gornjih 3-5cm tla osuši. Osigurajte iznadprosječnu vlažnost i jarko neizravno svjetlo, s temperaturama između 18-29°C.

Bilo da vam je ovo prvi put da uzgajate Pothos ili već godinama uzgajate uobičajene vrste, nastavite čitati jer smo riješili sva nagađanja o pravilnoj njezi ove tropske ljepotice.

Potrebna njega pothosa

 • Znanstveni naziv:   Scindapsus pictus
 • Uobičajeni naziv:  Pothos
 • Sorte: Scindapsus pictus ‘Argyraeus’, Scindapsus pictus ‘Exotica’, Scindapsus pictus ‘Silvery Anne’
 • Porijeklo:  Scindapsus pictus potječe iz jugoistočne Azije. 3 glavne hibridne sorte Scindapsus pictus prodaju se kao sobne biljke.
 • Zahtjevi za svjetlo:  Jarko, neizravno svjetlo. Prilično je tolerantan na slabu svjetlost, ali može početi gubiti svoje karakteristične lisne oznake.
 • Zalijevanje: Zalijevajte  kada se gornjih 3-5cm tla osuši. Tolerira nedovoljno zalijevanje, ali mnogo manje podnosi pretjerano zalijevanje.
 • Tlo:  Odaberite mješavinu zemlje bogatu hranjivim tvarima, koja dobro drenira. Bilo koja kvalitetna mješavina zemlje za sobne biljke bit će prikladna.
 • Temperatura:   18-29°C za najbolji rast.
 • Gnojivo:  Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primjenjuje se mjesečno tijekom vegetacije.
 • Vlažnost:  >40% vlažnosti. Razmislite o nabavi digitalnog higrometra za praćenje vlažnosti ako vaša biljka dobije smeđe vrhove.
 • Obrezivanje:  potrebno samo za kontrolu veličine i oblika vaše biljke.
 • Razmnožavanje:  Razmnožavajte reznice stabljike u vodi ili vlažnoj mješavini zemlje.
 • Presađivanje:  Presadite svake 1-2 godine na početku vegetacije.
 • Bolesti i štetnici:  Sklona truleži korijena ako se previše zalije. Povremeno se mogu susresti paukove grinje i kamenac.
 • Toksičnost:  Otrovan za kućne ljubimce i ljude ako se proguta. Također povremeno može izazvati iritaciju kože.

Karakteristike i podrijetlo Scindapsus Pictusa

Pothos je porijeklom iz toplih i vlažnih regija jugoistočne Azije kao što su Bangladeš, Borneo, Filipini, Java i Sumatra. Klasificiran kao zimzelena penjačica, Pothos može narasti 3m u visinu kada se uzgaja na otvorenom u klimi bez mraza, ali obično naraste oko 3 metra kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, penjući se na štap od mahovine ili u visećim košarama.

Mladi listovi su u obliku srca i kako biljka sazrijevaju, postaju perasto režnjevi. Iako u zatvorenom prostoru biljka rijetko cvjeta, ljeti se stvaraju neznatne cvjetne pjege praćene malim bobicama.

Pothos se obično prodaje kao 3 glavne kultivirane sorte;

Scindapsus pictus ‘Argyraeu’ je hibridna sorta ili sorta matične biljke, pri čemu Argyraeu znači “srebrnast”, što je zbog srebrnastih oznaka na lišću. Rubovi lišća su obrubljeni srebrom i s malim ravnomjerno raspoređenim srebrnim mrljama koje prekrivaju tamnozeleno lišće.

wop ng8bu4h8745zhg874hguz54huihnujnhzhd

Scindapsus pictus ‘Exotica’ ima veće, tamnije zelene listove s povećanom šarolikom, ali manje kontrasta između zelene pozadine i srebrno-bijelih oznaka na lišću.

wop nguz4h78h4w7zgh4ww8zw57ghh87htf

Zahtjevi za tlo Pothosa

Pothos će se najbolje snaći u bogatoj mješavini tla koja ima izvrsnu drenažu. Biljka neće dobro rasti posađena na teškim tlima koja imaju tendenciju zadržavanja vode i predugo ostaju vlažna. Zapravo, možete izgubiti svoj Pothos kada su uvjeti previše vlažni zbog problema s truljenjem korijena.

Bilo koja dobra zemlja za kućne biljke bit će prikladna za vaš Pothos, ali možete napraviti svoj vlastiti koristeći jednaku mješavinu treseta, zemlje i perlita. Ako primijetite da se mješavina zemlje polako cijedi, razmislite o prozračivanju tla ili dodajte još perlita ili treseta kroz tlo kako biste poboljšali prozračivanje i drenažu.

Bez obzira na to odlučite li napraviti vlastitu mješavinu tla ili koristite komercijalni proizvod, glavne stvari koje morate zapamtiti je osigurati da dobro drenira i ima određenu plodnost mješavine.

Zahtjevi za svjetlom za pothos

Kako bi vaš Pothos zadržao zdrav rast, najbolje ga je postaviti na zatvoreno mjesto koje prima jako neizravno svjetlo. Neće podnijeti izravnu sunčevu svjetlost jer će lišće izgorjeti, izblijedjeti i uvenuti.

Ako ga postavite u dio kuće koji prima izravne sunčeve zrake, pobrinite se da postoji zavjesa koja će blokirati neke od zraka ili da nije postavljena izravno ispred prozora.

S druge strane, ne želite je postaviti na mjesto koje nema dovoljno svjetla jer biljka neće proizvesti zdrav rast. Dok je pothos prilično tolerantan na uvjete slabijeg osvjetljenja, lišće će početi gubiti neke od svojih definirajućih srebrnih oznaka.

Kada se vanjske temperature u vašem području zagriju tijekom proljeća i ljeta, možete iznijeti svoju biljku na otvorenom kako biste se odmorili od rasta u zatvorenom. Samo pazite da ga ne stavite na sunčano mjesto jer će se lišće spržiti. Najbolje ga je smjestiti na djelomično sjenovito mjesto i ne zaboravite ga vratiti u zatvoreni prostor prije nego stignu hladne zimske temperature.

Zahtjevi za unutarnju temperaturu

Ovo je prava tropska biljka, a čak iu zatvorenom prostoru, Scindapsus pictus zahtijeva toplo okruženje za dobar rast. Glavne unutarnje temperature koje proizvode najzdraviji rast kreću se između 18-29°C.

Čak i kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, Pothos lišće će pretrpjeti štetu kada temperature padnu na 13°C i niže. Ako su vam unutarnji uvjeti obično ugodni, više je nego vjerojatno udoban za vaš Pothos.

wop ng8549h7854zg745ghtfrhj

Zahtjevi za zalijevanje

Kada je u pitanju odgovarajuća količina vode koju treba dati vašem Pothosu, malo je više oprostiti ako zaboravite zalijevanje nego ako ga pretjerate, što može dovesti do nezdravog rasta i potencijalne smrti biljke.

Najbolje je dopustiti da se gornjih nekoliko centimetara tla osuši prije zalijevanja. Prstom provjerite mješavinu zemlje i ako je gornjih nekoliko centimetara tla suho na dodir, nanesite vodu dok ne poteče iz donjih drenažnih rupa. Još jedan znak da vaša biljka treba piti vodu je ako vidite da se lišće počinje uvijati.

Kada je u pitanju vrsta vode koju treba koristiti, najbolje je koristiti vodu sobne temperature koja je ostavljena stajati preko noći. Također možete koristiti kišnicu za zalijevanje Pothosa.

Zahtjevi za vlagu

Pothos uspijeva u vlažnoj tropskoj klimi svog podrijetla, tako da za zdrav rast u zatvorenom prostoru potrebno je replicirati te vlažne uvjete. Održavanje vlažnosti >40% osigurat će najbolje okruženje za rast za vaš pothos.

Postoji nekoliko jednostavnih opcija za poboljšanje vlažnosti u zatvorenom prostoru za vaš Pothos.

 • Stavite svoje pothos na šljunčani pladanj. Kako voda isparava oko biljke, lokalizirana vlažnost se povećava.
 • Koristite ovlaživač zraka u neposrednoj blizini vašeg pothosa kako biste povećali razinu lokalne vlažnosti.
 • Ako vaša kupaonica ima dovoljno osvjetljenja, možete uzgajati svoju biljku u njoj, jer stalna upotreba vode u prostoriji stvara vlažno okruženje za biljku.

Smeđi vrhovi listova mogu biti znak niske razine vlage. Razmislite o nabavci digitalnog higrometra ako se borite da vaš pothos izgleda zdrav.

Kako oploditi pothos

Kako bi vaš Pothos zadržao zdrav rast, najbolje je gnojiti ga mjesečno tijekom vegetacije od proljeća do ljeta. Zimi prestanite s gnojidbom do proljeća. Imate nekoliko opcija za korištenje gnojiva.

 • Upotrijebite mješavinu sobne biljke topive u vodi razrijeđenu do pola jačine i nanosite mjesečno tijekom aktivnog rasta.
 • Upotrijebite granule koje se sporo otpuštaju ravnomjerno rasporedene po tlu prema uputama na pakiranju i količinama. Gnojiva koja se sporo otpuštaju obično nastavljaju djelovati do tri mjeseca, polako se razlažući u tlu svaki put kada zalijevate.

Mnoge vrste mješavina zemlje sadrže gnojivo sa sporim otpuštanjem, tako da možda nećete morati primjenjivati ​​dodatnu količinu nekoliko mjeseci. Međutim, ako Pothos počne gubiti nešto od svoje boje i ako se uzgaja u preferiranim svjetlosnim uvjetima, gnojite mješavinom sobnih biljaka topljivom u vodi u pola jačine.

S vremenom se soli sadržane u gnojivu mogu nakupiti u tlu i dovesti do smeđeg, izgorjelog lišća na vašem Pothosu. Dobro je isprati tlo svaka tri do četiri mjeseca vodom kako biste isprali soli iz tla.

Odnesite svoju biljku u sudoper ili ako je prevelika za unutarnji sudoper i vanjsko crijevo i ostavite da voda polako teče kroz tlo oko pet minuta. Pustite da voda iscuri, a zatim je vratite u zatvoreni prostor.

wop nguz547854wwzhzh54uh45zbh4zb5jhh74578

Obrezivanje Pothosa

Potrebe Pothosa za obrezivanje su vrlo male. Jedini put kada ćete morati zgrabiti škare za obrezivanje da biste podrezali biljku je ako predugo raste, želite je odrezati kako bi bila punija ili biste željeli razmnožiti reznice kako biste napravili dodatne biljke.

Biljku možete pospremiti i tako što ćete odrezati sve oštećene ili mrtve listove. Najbolje doba godine za veliku rezidbu je kada vaša biljka počne aktivno rasti u proljeće.

Kako ne biste slučajno prenijeli štetočine ili bolesti na biljku, obavezno obrišite oštrice alata za orezivanje alkoholom prije nego ih koristite.

Savjeti za presađivanje

Pothos ima relativno brzu stopu rasta pa ćete vjerojatno morati presađivati ​​tlo kako biste osvježili tlo novima svake godine. Najbolje je veće presađivanje obaviti kada biljka izađe iz stanja mirovanja u proljeće do ljeta.

Bilo da ga uzgajate u visećoj košari, običnoj posudi i dopuštate li stabljikama da vise sa strane ili ga sadite u posudu s mahovinom na koju se penje, zadatak je relativno jednostavan.

Kada je u pitanju odgovarajući spremnik, bilo koja vrsta materijala dobro funkcionira sve dok ima dno drenaže. Donja drenaža je važna jer će inače tlo zadržati previše vode i možete završiti s problemima s truljenjem korijena. Ako je vaš Pothos prerastao svoju sadašnju posudu, najbolje je koristiti onu koja je samo za jednu veličinu veća, tako da je manja šansa za prekomjerno zalijevanje i da će tlo ostati vlažno predugo.

 1. Napunite novu posudu do četvrtine pune bogate, dobro drenirane mješavine zemlje. Voda za taloženje tla.
 2. Nježno izvadite svoju biljku iz postojećeg spremnika, provjeravajte da li se korijenski sustav skuplja i pažljivo je razdvojite, ako je potrebno.
 3. Stavite Pothos u njegovu novu posudu. Ako koristite štap od mahovine na koji se penje, sada je vrijeme da ga umetnete u posudu.
 4. Ostatak posude napunite mješavinom zemlje, čvrsto je pritisnite oko štapića mahovine, ako je potrebno i učvrstite oko baze biljke.
 5. Ponovno zalijevajte tlo i sve dok ne poteče iz donjih drenažnih rupa. Postavite svoju biljku na odgovarajuće mjesto u zatvorenom prostoru sa jakim neizravnim svjetlom.

Razmnožavanje pothosa

Kada obrezujete duge stabljike iz vašeg Pothosa, nemojte ih bacati, već ih posudite kako biste dobili dodatne biljke. Sa svojim atraktivnim i jedinstvenim bojama listova, odlična je ideja za poklon za uljepšavanje doma prijatelja.

Korištenjem čistih alata za orezivanje odrežite barem dio od 10cm i ukorijenite u čaši vode, mijenjajući vodu tjedno ili presadite u vlažnu mješavinu tla na bazi treseta. Korijenje bi se trebalo početi formirati na vašim reznicama za otprilike četiri tjedna. Samo njegujte svoje reznice Pothosa kao što biste to činili matičnom biljkom.

wop nugiv45hz5ghi77g4hw5z5uzub5g

Problemi s bolešću

Pothos ne muče ozbiljni problemi s bolestima, a najveći problem je trulež korijena zbog prekomjernog zalijevanja biljke ili preteške zemlje koja ostaje vlažna dulje vrijeme.

Kada je trulež korijena problem, stabljike biljke mogu postati crne i kašaste, a lišće postaje crno. Ako je problem samo podizanje svoje ružne glave, možete smanjiti zalijevanje i navodnjavati tek kada se gornji centimetar ili dva tla osuši.

Ako je vaša mješavina tla preteška, najbolje je ukloniti Pothos iz posude, nježno otresti što je više moguće izvorne zemlje i presaditi u čistu posudu s bogatom mješavinom za posude koja ima izvrsnu drenažu. Odbacite sve stabljike koje su kašaste i crne.

Problemi sa štetočinama

Iako ih rijetko smetaju štetnici, ljuska i paučina grinja ponekad mogu predstavljati problem i najbolje je riješiti problem čim primijetite štetnike. Osim toga, ako se ne liječe, ljuske i paukove grinje mogu migrirati na vaše druge sobne biljke stvarajući još veći problem za vas. Oba štetnika se lako prepoznaju i tretiraju se istim proizvodima.

 • Paukove grinje: Sićušni, bijeli kukci koji sišu sok koji pletu finu mrežu preko Pothosa. Ako se ne liječi, paukove grinje mogu brzo ubiti ili oštetiti biljku.
 • Ljuskice: Sitni, duguljasti kukci koji se skupljaju duž stabljika u masama i sišu sok iz Pothosa. Vage dolaze u nizu različitih boja poput žute, zelene, smeđe.

Obje štetočine tretirajte pokrivanjem svih područja biljke insekticidnim sapunom u spreju ili neemom. Uvijek slijedite upute određenog proizvoda o količinama i učestalosti korištenja.

Zašto lišće mog pothosa postaje smeđe?

Smeđe lišće na pothosu može biti rezultat dvije različite stvari. Ako se vaša biljka nalazi na punom suncu i dobiva previše svjetla, lišće može izgorjeti i posmeđiti.

Osim toga, ako nema dovoljno vlage, lišće može postati smeđe. Najbolje je držati svoj Pothos na jakom neizravnom svjetlu, a vlažnost možete povećati tako da biljku nekoliko puta tjedno zamagite vodom sobne temperature.

Zašto lišće mog pothosa postaje žuto?

Požutjelo lišće na vašem Pothosu općenito je znak da previše zalijevate ili da je tlo preteško i zadržava previše vode. Ako je drenaža vašeg tla u redu, prestanite zalijevati dok gornji centimetar ili dva tla ne budu suhi na dodir. Osim toga, ako je tlo preteško i zadržava previše vode, presadite ga pomoću bogate mješavine na bazi treseta s izvrsnom drenažom.

Kako ubrzati rast pothosa?

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoj Pothos za poticanje dobrog rasta jest uzgajati ga u željenim uvjetima i redovito ga hraniti. Uzgajajte u bogatoj, dobro dreniranoj mješavini zemlje, smjestite se na jakom neizravnom svjetlu i na mjestu s temperaturama od 15-28 stupnjeva C, zalijevajte kada se gornji 1cm tla osuši i gnojite mjesečno s pola jačine vode- topljivo gnojivo za sobne biljke.

Zašto se lišće uvija na mom pothosu?

Uvijanje listova na Pothosu često je uzrokovano nedovoljno zalijevanjem. Zalijevajte dok ne poteče s dna otvora za odvod vode kada se gornji centimetar ili dva tla osuši. Tijekom vegetacije od proljeća do ljeta, vjerojatno ćete zalijevati tjedno. Međutim, tijekom zime dok biljka miruje vjerojatno ćete zalijevati svakih nekoliko tjedana.

Je li Pothos otrovan?

Pothos sadrži kristale kalcijevog oksalata i svi dijelovi biljke smatraju se otrovnim za ljude, pse i mačke.

Zadnja riječ

Nadamo se da sada imate svo znanje koje vam je potrebno za uzgoj predivno zdravog potosa. Ispravno shvatite osnove, a ovo je stvarno jednostavna i isplativa biljka za uzgoj u zatvorenom prostoru. Sretan rast.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: