Što bi trebao posaditi vrtlar početnik?

Sto bi trebao posaditi vrtlar pocetnik7854543810

Jeste li tek počeli s vrtlarskom igrom ili vam je možda teško održati biljke na životu? Bez obzira na slučaj, uvijek je najbolje početi od početka, s osnovama! Postoje neke biljke koje se lako održavaju, a koje su savršene za vrtlare koji vježbaju svoje vještine.

Najlakše biljke za uzgoj za početnike bit će biljke koje ne zahtijevaju održavanje ili one koje ne zahtijevaju previše brige. Ove flore uključuju biljke kao što su zelena salata, suncokret, jagode, paprika i većina začinskog bilja (bosiljak, cilantro, kopar, itd.).

Ipak, može biti teško pokušati shvatiti koja je biljka najbolja za vaše okruženje. Osim toga, kada počne rasti, morate se brinuti o njemu i pratiti njegove potrebe za održavanjem. Dakle, evo vodiča za početnike koji će pomoći svakom željnom uzgajivaču da počne!

Najbolje biljke za vrtlare početnike

Prije svega… Kakav vrt želite? Je li ovo vrt za užitak, za hranu, za ukrasnu vrijednost? Svrha vašeg vrta će odrediti vrstu biljaka koje ćete željeti nabaviti. Cvijeće je najbolje za uređenje krajolika (ili za stolne bukete), dok je voće i povrće bolje za kulinarske vrtlare.

Također, živite li u mjestu gdje imate dovoljno prostora za veliki vrt s podignutim gredicama ? Ili tražite malo zelenog biljnog svijeta da se ugurate u svoj stan u potkrovlju u gradu?

Također ćete morati znati opću temperaturu/klimu mjesta u kojem živite (posebno ako radite u vrtu na otvorenom). Je li tamo gdje se nalazite vruće i vlažno? Hladno i snježno? Oba? Opća klima i godišnje doba utjecat će na ono što možete saditi na otvorenom.

Sto bi trebao posaditi vrtlar pocetnik7854543814

1. Lisnato bilje

Ako volite salatu, ovo je najbolje mjesto za početak! Lisnato bilje jedno je od biljaka koje je najlakše uzgajati za nove vrtlare.

Evo popisa nekih od najboljih biljaka koje možete posaditi u svom vrtu:

 • Rikola
 • Blitva
 • Kelj
 • Zelena salata
 • Špinat

Rikola : Može rasti u različitim klimatskim uvjetima, rikola je jedna od onih rijetkih pasmina koje mogu uspjeti tijekom hladnih mjeseci i rasti gotovo tijekom cijele godine. Najbolje vrijeme za sjetvu je kasno ljeto/rana jesen, s tlom s pH 6-7, a zelenom je potrebno malo sunca (barem djelomično) da raste sretno.

Blitva : Prekrasna i šarena, blitva je jedno od “zelja za kuhanje”, često se koristi kao dodatak otmjenim jelima. Najbolje vrijeme za sjetvu je 2-3 tjedna prije posljednjeg proljetnog mraza, s tlom s pH vrijednosti (slično kao rikula), a ovoj zelenoj je potrebno puno sunčeve svjetlosti da bi stvarno procvjetala.

Kelj : S tim gorkim, stečenim okusom, kelj se lako uzgaja bilo gdje. Temperatura nije previše važna, ali biljka ima bolji okus kada lišće raste na nižim temperaturama. Najbolje vrijeme za sjetvu je 3-5 tjedana prije posljednjeg proljetnog mraza, pri čemu tlo sadrži vrlo specifičan raspon pH vrijednosti između 6,5 i 7,4.

Zelena salata: Zelena salata koju svi znamo, zelena salata je ona zelena koja se najbolje koristi za salate i uvijek je zgodna za držanje u hladnjaku. Poput većine lisnatog povrća koje je ovdje izloženo, salata se voli posijati nekoliko tjedana prije posljednjeg proljetnog mraza i potrebno joj je puno sunca kako bi dobila najviše okusa i boje iz svoje berbe.

Špinat: špinat je lako uzgajati jer može izdržati mraz i različite temperature. Dakle, iako su u stanju preživjeti većinu klime, biljka preferira dobru količinu sunčeve svjetlosti i malča u procesu uzgoja.

2. Začinske biljke

Začinsko bilje je jedno od biljaka koje je najlakše uzgajati. Zaista im ne treba puno održavanja, a izgledaju jako slatko u maloj posudi na vašoj prozorskoj dasci. Početnici mogu pokupiti sadnice u lončanicama iz vrtnog centra (lakša opcija od uzgoja biljaka iz sjemena).

Evo nekih od najpopularnijih opcija za začinske biljke:

 • Bosiljak
 • Kopar
 • Peršin

Bosiljak: Ova biljka je veliki obožavatelj sunca, ali je pomalo introvertna i voli boraviti u zatvorenom prostoru. Ne postoji ništa drugo osim vode i svjetlosti što bi trebalo da se brine o njemu.

Kopar: S pravom motivacijom (sunčevo svjetlo i ljubav) kopar raste kao lud. Odrežite pupoljke prije nego što procvjetaju ako želite da nastave rasti duže!

Peršin: Ova biljka je malo lagana. Može početi u zatvorenom prostoru i ostati u zatvorenom, ali ako se ikad prenese vani, biljka se može potrgati, stoga budite oprezni. Peršin je krhak.

3. Povrće

Želite li pokrenuti tu atmosferu vrta?

Evo popisa povrća koje se lako uzgaja za početak:

 • Grašak
 • Mrkve
 • Rotkvice
 • Mladi luk
 • Paprike
 • Krastavci
 • Patlidžan

Grašak: Ono što je najizbirljivije kod graška je što preferira vremenske prilike, vole hladno. Uzimajući to u obzir, većina sorti graška (grašak, slatki grašak, snježni grašak) nastavit će rasti kišu ili sjaj. Dakle, iako misle da je hladno bolje, bit će im sasvim dobro u toplijim klimama.

Mrkva: To je ono na što svi misle kada razmišljaju o povrtnjaku, zar ne? Mrkve, kakav klasik. Oni će, poput graška, rasti u većini podneblja i nisu previše izbirljivi. Ono do čega im je više stalo od vremena je smetnja. Svakako otvorite put za rast vaše mrkve i budite sigurni da imate dobro, odgovarajuće tlo.

Rotkvice: Svi vole uzgajati rotkvice jer je isplata tako brza! Potrebna im je samo takva zemlja da procvjetaju i spremni su za berbu za manje od 30 dana.

Mladi luk: Poput rotkvica, mladom mladom luku nije potrebno puno vremena za rast (samo oko 60 dana)!

Paprike: Dakle, ovdje možete izabrati nekoliko različitih vrsta paprika. Dobili smo ljute paprike poput jalapena ili nešto slađe, poput paprike. Bez obzira na vrstu, objema vrstama je potrebno sunce (osobito začinskim paprikama). Bez svjetla i topline, paprike neće moći narasti do pune veličine i pune snage.

Krastavci: Ono što ljudi najviše vole kod uzgoja krastavaca je brzina kojom rastu. Sve su samo ne kasno cvjetale. Vole sunce (kao i većina biljaka na ovom popisu) i, ovisno o vrsti krastavca, vole rasti u malim prostorima.

Patlidžani: preferiraju kiselije tlo i toplije vrijeme, patlidžani su potrebni, ali ih je lako uzgajati. Za najbolje rezultate, patlidžani vole gnojivo, ali mogu rasti u malim prostorima poput krastavaca.

4. Bobičaste biljke

Sto bi trebao posaditi vrtlar pocetnik7854543813

Ako niste ljubitelj salata i više volite slatko, evo popisa voća pogodnog za početnike:

 • Jagode
 • Maline
 • Kupine
 • Borovnice

Jagode: Nisu privržene određenim tlima ili klimatskim uvjetima, jagode se lako slažu s bilo kojim vrtom. Bilo kada, bilo gdje. Sve što traže je sunce i puno toga. Jagode trebaju do 10 sati na suncu DNEVNO, a trebaju svjetlost i toplinu. Osim toga, pH razine tla nisu iznimno važne i bobice će cvjetati.

Maline: Maline vole niže temperature, ali mogu podnijeti dobru većinu topline i hladnoće. Najveća briga kada je u pitanju ova bobica je osigurati da ima dovoljno prostora za rast. Grm može dobiti velik rast i raširit će se više nego što biste očekivali.

Kupine: Kao i većina do sada spomenutih bobica i biljaka, kupine se vole saditi u proljeće. Oni također vole sunce i mogu prilično rasti sami. Ali, upozorenje: većina kupina ima trnje i može postati jako bodljikava. Dajući mu puno prostora, možda bi bilo bolje dati mu vode i ostaviti ga na miru.

Borovnice: Vjerojatno najležernije bobičasto voće, biljke borovnice su vrlo neovisne. Obično najbolje rastu u toplijem vremenu i siju se negdje između proljeća i jeseni. Vole kiselije tlo od većine (oko 4-5pH) i upijaju vodu. Nastojeći apsorbirati što je više moguće vlage, grmovi borovnice mogu se samoodržavati, ali su hranjive svinje. Stoga, ako mislite imati više od jednog grma borovnice u svom vrtu, pobrinite se da su razmaknuti tako da ima dovoljno hranjivih tvari.

5. Cvijeće

Posljednje, ali svakako ne manje važno, imamo cvijeće… Dakle, toliko cvijeća. Iako neke vrste cvjetnih biljaka mogu biti na razini stručnjaka za uzgoj, postoje neke prekrasne mogućnosti za vrtlare početnike.

Neki od omiljenih cvijeća koje se lako uzgajaju uključuju:

 • Suncokreti
 • Maćuhice
 • Lavanda
 • Narcisi

Suncokreti: Ovi loši dečki mogu narasti do 3 metra, ali ako imate mjesta u svom vrtu za njih, nikada vas neće iznevjeriti. Suncokreti uspijevaju na suncu bez obzira na to koliko je surovo, u mogućnosti da se izdrže tijekom ekstremno vrućeg vremena, pa čak i suše. Također nisu previše pristrasni na vrstu tla na kojoj ih držite. Suncokreti su također jedno od cvijeća koje je najlakše uzgajati kod kuće izravno iz sjemena (umjesto kupnje sadnica u loncima).

Maćuhice: Kao i slatki grašak, maćuhice mogu rasti na suncu ili u sjeni, a čak je poznato da i dalje cvjetaju tijekom zimskih mjeseci! (Prilično su dobri u samoodrživosti).

Lavanda: Slično kao kod suncokreta i češnjaka, lavanda je otporna na sušu i ne treba joj često zalijevanje. I poput nevena, lavanda može odbiti te dosadne krvopije. Početnici bi trebali tražiti biljke lavande za bebe, a ne pokušavati klijati sjeme lavande kod kuće.

Narcisi: Ovi cvjetovi su skloni rasti u bilo kojoj klimi i mogu održati svoje zdravlje u vrijeme svjetla ili sjene. Obično se uzgajaju u krevetima/kontejnerima, tako da bi bili kao kod kuće u svakom vrtu u dvorištu. U umjerenim zonama lukovice narcisa sade se u jesen kako bi se omogućilo lijepo rano proljetno cvijeće.

Sto bi trebao posaditi vrtlar pocetnik7854543811

Smjernice za početnike za sezone sadnje i berbe

Nakon što vaša biljka(e) počnu rasti na vama, slijedi berba. Iako će većina svake biljke/povrća/voća imati svoje specifično vrijeme za optimalnu berbu, većina se može svesti na određeno doba godine/sezone.

Vrsta biljkeVrijeme sijanjaVrijeme žetve
Lisnato povrćeRano proljeće, rana jesenKasno proljeće, kasna jesen
BiljeRano proljeće-Rana jesenKasno proljeće-kasna jesen
PovrćeProljećeLjeto-jesen
BobiceRano proljeće, rana jesenLjeto, jesen
CvijećeProljećeLjeto-jesen

*Vrijeme sjetve/berbe ovisi o specifičnoj biljci…pročitajte paket sjemena ili oznaku biljke!

Dodatni savjeti za sadnju prilagođenu početnicima

Počnite s malim. Ima puno cvijeća i zelenila za uzgoj, ali nešto što treba uzeti u obzir kada razmišljate o vrtlarstvu je jednostavnost . Iako čovjek nikada ne može imati previše biljaka…. pobrinite se da si date vremena za prilagodbu.

Iskusni vrtlari i uzgajivači predlažu da se počne s 2-3 različite vrste biljaka, a zatim odatle. Nema žurbe. Ako stvari budete jednostavni, zajamčeni su vam bolji rezultati i manje cvjetnih žrtava.

Još jedan profesionalni savjet: uzgajajte ono što želite! Iz nekog razloga, svi smo uzbuđeni u vrtu pa mislimo da ćemo uzgajati prokulice ili nešto hladno i zeleno što mrzimo jesti. Umjesto toga uzgajajte ono što volite, a ako razmišljate o voću i povrću, pobrinite se da uzgajate stvari koje ćete zapravo željeti jesti!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah