Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

wop Lavanda72836

Lavande ( Lavandula ) su lijepe, mirisne, raznolikog izgleda i proizvode vrlo mirisna eterična ulja. Unatoč tim prekrasnim kvalitetama, ponekad jednostavno neće ostati zdrave i postoje problemi koji mogu dovesti do uginuća biljke lavande.

Najčešći razlozi odumiranja lavande su nepravilno zalijevanje, prekomjerna gnojidba, kiseli pH tla, bolesti, štetnici ili neadekvatna sunčeva svjetlost. Pažljiva inspekcija biljke i uvjeta uzgoja neophodna je kako bi se identificirao i riješio problem.

Malo je biljaka inspirativnije zbog svog izgleda, mirisa i korisnosti od žilave lavande. Ovaj će vam članak pomoći identificirati što uzrokuje probleme vašoj biljci lavande i pomoći vam da svoju biljku vratite u savršeno zdravlje.

Nepravilno zalijevanje

I prekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje opasni su za biljke lavande. One koje ostanu u vlažnom tlu sklone su truleži korijena, dok će biljke lavande koje se potpuno osuše pasti i razviti suhe, žute listove. Bilo koje stanje može dovesti do uginuća vaše biljke lavande.

Kako prepoznati prekomjerno zalijevanje

Potražite sljedeće znakove da previše zalijevate svoju biljku lavande;

  • Općenito žuti lišće, često prvo zahvaća donje listove.
  • Vise unatoč tome što dobiva puno vode
  • Miris truleži iz tla može ukazivati ​​na trulež korijena.
  • Tlu je potrebno dugo da se osuši. To može biti uzrokovano time što je posuda prevelika za biljku, tlo ili posuda ne drenira dobro ili slaba razina osvjetljenja uzrokuje spor rast.
wop Lavanda3784655

Kako prepoznati nedovoljno zalijevanje

Tlo će se osjećati potpuno suho prije nego što zalijete biljku i ona će početi klonuti. Ako je vaša biljka prevelika za trenutnu posudu ili smještena u vrućim, pretjerano svijetlim uvjetima, može se vrlo brzo osušiti.

Lako je zaboraviti zalijevati svoje biljke, ali na sreću, lavanda je mnogo sposobnija podnijeti nedovoljno zalijevanje nego pretjerano zalijevanje. Postavite raspored za provjeru vaše biljke svakih nekoliko dana kako biste vidjeli treba li je zalijevati.

Kako riješiti probleme s zalijevanjem

Idealna metoda za zalijevanje ovih biljaka je osigurati da su potpuno natopljene. Prije ponovnog zalijevanja biljke provjerite je li gornji centimetar tla suh.

Važno je zapamtiti da godišnje doba i mjesto biljke izravno utječu na stopu zalijevanja koja je potrebna. Biljke na otvorenom gube vodu mnogo brže od sobnih biljaka u posudi. Količina vjetra i vlažnost utječu i na sadržaj vode u tlu.

Lavande, posebno odrasle biljke koje su se potpuno ukorijenile, izuzetno su otporne. Dok se nedovoljno zalijevana biljka obično može uskrsnuti, prekomjerno zalijevanje može lako dovesti do uginuća vaše biljke lavande.

Ako mislite da ste pretjerano zalijevali svoju biljku lavande, provjerite ima li truleži korijena tako da izvučete biljku iz posude. Ako nema truleži korijena, jednostavno smanjite zalijevanje.

Ako postoje dokazi o truleži korijena, morat ćete brzo djelovati kako biste spasili svoju biljku. Pogođeno korijenje morat će se orezati, a biljka se može presaditi u novu posudu i odgovarajuće brzo drenirajuće tlo. 

wop bhl32li3hj4uc73fjjdjdt

Problemi s tlom

Još jedan problem koji može ugroziti zdravlje lavande je tlo u koje je posađena.  

Lavande najbolje uspijevaju u labavom tlu s visokim sadržajem šljunka. To omogućuje otjecanje viška vode iz strukture korijena. Čvrsto nabijena zemlja zadržava previše vode i ograničava rast korijena.

Još jedno razmatranje tla je ispravan pH, koji je mjera za to je li tlo kiselo ili lužnato. Lavande najbolje rastu s višim pH tla od šest do osam. Kiselo tlo, s pH od pet ili manje, ubit će biljke. 

Da biste podigli pH, možete rasuti vrtni vapnenac i razraditi ga u tlu.

Problemi s rasvjetom i temperaturom

Biljke lavande uspijevaju na jakom suncu. U idealnom slučaju, ove biljke bi trebale dobiti šest do osam sati sunčeve svjetlosti dnevno. Nove biljke ne mogu podnijeti ekstremne ljetne vrućine, stoga je najbolje posaditi nove biljke početkom ili sredinom proljeća ako rastu vani, kako bi mogle sazrijeti prije dolaska ljetne vrućine.

Mnogi uzgajivači unose svoje biljke lavande u posudi tijekom hladnijih mjeseci. Ako ipak unesete svoju lavandu unutra, najbolje rezultate ćete imati ako je postavite blizu prozora okrenutog prema jugu. Svakako rotirajte posudu na tjednoj bazi kako biste promovirali uravnotežen, simetričan rast.

Ukrasne lavande posađene vani rastu dinamično uz dovoljno sunca. Kako sezonska količina sunčeve svjetlosti opada, možete poboljšati rast vaše lavande pasivnim povećanjem sunčeve svjetlosti. To se postiže rezidbom ili korištenjem svijetle boje ili osvjetljivanjem okoline biljke.

Važno je znati da lavanda zimi miruje kada je sunčeva svjetlost minimalna. Neki uzgajivači mogu misliti da je njihova biljka mrtva, a zapravo samo miruje. Mrtva lavanda nema zelenu ili bijelu boju na svojim stabljikama ili granama. Ako su mrtve, grane će biti smeđe i šuplje.

Pokrivanje vaše biljke lavande kada miruje nije potrebno. Snijeg nije štetan za uspavane lavande. Vlaga koju daje snijeg dovoljna je za zimske potrebe biljke u stanju mirovanja.

Temperature koje vaša lavanda doživljava je još jedan važan faktor. Većina biljaka lavande izdržljive su trajnice koje mogu podnijeti niske temperature od -12°C kada su zrele. Međutim, tek presađene lavande imaju poteškoća pri rukovanju temperaturama ispod 4°C noću. 

Problemi s gnojivom

Lavandi je potrebno malo gnojiva. Iako snažno rastu na jakom suncu, nije im potrebno stalno hranjenje. Pretjerano hranjenje biljaka lavande opeče rastuće grane i nastavke listova i čini biljke osjetljivijima na sezonske elemente.

Odabir odgovarajućeg gnojiva ovisi o tome je li biljka sobna biljka u posudi ili vanjska ukrasna biljka. Sobne biljke imaju male šanse dobiti hranjive tvari iz tla, pa im je stoga potrebno gnojivo.

Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primijenjeno mjesečno u pola preporučene jačine bit će više nego dovoljno. Nije potrebno gnojiti svoju lavandu tijekom zimskih mjeseci.

Vanjske lavande rade bolje bez komercijalnog gnojiva. Biljna hrana s visokim sadržajem dušika može uzrokovati pojačan rast biljaka, ali slabi grane i smanjuje održivost biljke. Jednostavno umiješajte kompost u tlo oko rastuće lavande i možda male količine potaše. 

Kada je u pitanju hranjenje biljaka lavande, poanta je “manje je više”.

wop l3z5hj466bl3zh57573i7pcll

Problemi sa štetočinama

Lavande se prilično otporne na insekte. Ipak, postoji nekoliko vrsta insekata koji napadaju i štete ovim biljkama.

Stjenice

Jedna od češćih zaraza lavandom je stjenica. Stjenice počinju već u proljeće i stvaraju pjenastu tvar koja prekriva stabljike lavande. Obično grane biljke mogu umrijeti od stjenica, ali ne i cijela biljka.

Prskanje cijele biljke jakim mlazom vode često uklanja pjenu i insekte. U nekim slučajevima obilne zaraze, komercijalne ubojice insekata su neophodne.

Bijele mušice

Drugi štetnik kukaca koji napada biljke lavande je bijela mušica. Bijele mušice se skupljaju na dnu listova lavande i piju sok iz biljke. 

Zaraze bijelim mušicama narušavaju izgled biljke i ometaju njezinu vitalnost. Veća opasnost koju uzrokuje bjelica je popratna tvar koju ostavljaju na listu koja može rezultirati infekcijom plijesni.

Komercijalni insekticidi čine malo za uklanjanje bijelih mušica. Mogu se ukloniti iz biljaka ručno uz jak mlaz vode. Postavljanje aluminijske folije ili drugih svijetlih, reflektirajućih tvari oko biljaka također odvraća bijele mušice.

Lisne uši

Lisne uši također napadaju biljke lavande. Iako same lisne uši nisu osobito štetne, one nose bolest zvanu virus mozaika lucerne , o kojoj ćemo raspravljati u sljedećem odjeljku. Međutim, kako bi spriječili infekciju, uzgajivači moraju spriječiti lisne uši.

Hortikulturno ulje, ulje neema ili dijatomejska zemlja (DE) učinkoviti su tretmani za lisne uši. Imajte na umu da korištenje komercijalnih pesticida za suzbijanje lisnih uši također ubija druge korisne kukce, uključujući one koji se hrane lisnim ušima.

Problemi s bolešću

Kao što je spomenuto, virus mozaika lucerne prilično je česta bolest u biljkama lavande. Prepoznat ćete njegovu prisutnost kada vidite svijetlo žute mrlje na donjoj strani lišća biljke. Često žute mrlje uvijaju lišće

Iako virus mozaika lucerne obično ne ubija biljku lavande izravno, on usporava rast biljke. Budući da je virus zarazan, uzgajivači bi trebali ukloniti i zbrinuti zaražene biljke kako bi spriječili širenje bolesti na druge biljke lavande.

Najbolja zaštita od ovog virusa je uklanjanje lisnih uši ne samo s biljaka lavande nego i svih biljaka u susjednim područjima.

Biljke lavande također doživljavaju infekcije od Septoria lavandula , gljivice koja uzrokuje da tamne mrlje rastu po lišću. Na kraju, mrlje rastu zajedno i tvore nakupine jajolikih masa.

Septoria lavandula sama po sebi ne ubija lavandu. Ključ za prevenciju i liječenje je osigurati da biljka nije u vlažnom tlu. 

Provjerite postoji li odgovarajuća ventilacija oko baze biljke. Gljiva će se prvo pojaviti na donjem lišću biljke, stoga stalno provjeravajte ima li na lišću smeđih, sive ili ljubičastih mrlja.

Završne misli

Niz problema s njegom može dovesti do uginuća lavande, stoga je važno redovito provjeravati svoju biljku i reagirati na sve probleme koje vidite.

Mnogi problemi s lavandom imaju slične simptome, stoga je jako važno pažljivo pregledati svoju biljku prije nego što odlučite što ćete poduzeti. Razmislite o uvjetima u kojima je vaša biljka rasla, kao i o njezi koju ste pružali.

Općenito, prekomjerno zalijevanje, prekomjerna gnojidba i problemi s rasvjetom najvjerojatniji su uzroci umiranja biljke lavande. Najprije provjerite ove, prije nego što prijeđete na provjeru drugih uzroka.

Ako se bliži zima, vaša lavanda može biti uspavana, a ne mrtva. Pričekajte proljeće da vidite hoće li se vaša lavanda oporaviti i ponovno početi rasti.

Nije uvijek moguće popraviti umiruću biljku lavande, ali vrtlarstvo je kontinuirano putovanje učenja, pa često naučimo mnogo više iz svojih neuspjeha nego iz uspjeha.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: