Jesu li sve hortenzije višegodišnje? Evo istine!

Hortenzije su fantastičan dodatak svakom dizajnu krajolika, ali prije nego što posadite, znajte hoćete li to morati ponoviti sljedeće sezone – jesu li hortenzije trajnice? Ili su sve jednogodišnje? Poznavanje vrhunca vegetacijske sezone i ciklusa biljaka može vam pomoći da se pravilno brinete za svoje hortenzije i da vaš krajolik izgleda najbolje.

Hortenzije su velika skupina biljaka s preko 75 vrsta. Hortenzije se smatraju višegodišnjim biljkama, što znači da će se jednom posađene vraćati iz godine u godinu ako biljka ne opadne previše tijekom zimskih mjeseci.

Ako ste spremni planirati svoj krajolik i započeti sadnju, ovo je članak za vas. Pratite nas i nastavite čitati. Zatim ćemo podijeliti istinu o tome jesu li sve hortenzije višegodišnje ili ne.

Vidi također: Kako dresirati ruže penjačice

Jesu li sve hortenzije višegodišnje?

Jednom posađene, hortenzije će se vraćati iz godine u godinu uz pravilnu njegu. To ih čini trajnicama. Što ih još svrstava u trajnice? Idemo istražiti!

Po čemu su hortenzije trajnice posebne?

Višegodišnje biljke ponovno rastu svakog proljeća. Ponavljaju se i znak su prodora toplijeg vremena. Trajnice cvjetaju brže od jednogodišnjih. Većina ljudi uživa u sadnji trajnica jer mogu imati dosljedan izgled u svom vrtu iz proljeća u proljeće.

Ove biljke izbacuju sadnice koje polako klijaju i razmnožavaju se za sljedeću sezonu. To također omogućuje vrtlaru da ih posadi jednom na početku sezone sadnje i ne brine o kupnji sjemena za sljedeću godinu.

Hortenzije se smatraju trajnicama jer se ove biljke vraćaju svake godine. Uz pravilnu njegu hortenzije ponekad mogu živjeti i do 50 godina. Iako ne cvjetaju svake godine, ipak su održive biljke.

Tipično, trajnice mogu imati dug ili kratak životni vijek. Duži životni vijek trajnica može biti do 15 godina, a samo četiri. Trajnice mogu zadržati svoje lišće i snažno korijenje tijekom cijele godine. Međutim, možda neće uvijek procvjetati u proljeće kada su posađene.

Vidi također: Kako započeti vrt od nule

Jesu li sve hortenzije trajnice. Evo istine

Koja je razlika između godišnjaka i bijenala?

Jednogodišnje biljke su biljke koje svake godine morate ponovno saditi kupnjom novog sjemena i gnojidbom. Jednogodišnje biljke izvrsne su za preuređivanje vašeg vrta svakog proljeća ili za dodavanje privremenog štiha vašem postojećem vrtu.

Ove biljke prolaze cijeli životni ciklus u jednoj sezoni, što znači da rastu, cvjetaju i umiru u jednoj sezoni.

Bijenale su biljke kojima obično treba dvije godine da završe svoj životni ciklus. Mješavina sve tri biljke može stvoriti raznovrstan vrt. Ova diversifikacija u potpunosti ovisi o vrtlaru.

Po čemu su hortenzije posebne?

Znamo da su hortenzije trajnice ili cvijeće koje cvate, klija i umire, a zatim se sljedeće godine vraća. Hortenzije počinju cvjetati u proljeće i mogu trajati do jeseni s prekrasnim cvjetovima koji se tek očekuju. Tipično, hortenzije ispunjavaju vrt jer mogu narasti do 15 stopa visoko i imati velike šarene cvjetove.

Ali postoje li različite vrste hortenzija? Hortenzije postoje u dvije glavne vrste: staro drvo i novo drvo. Stari rast znači da se pupoljci za sljedeću godinu proizvode na kraju vegetacijske sezone od stabljika iz prethodnog ljeta.

Novo drvo znači da su korišteni trupci stvoreni tijekom tekuće vegetacijske sezone. Gorske, hrastove i penjačke hortenzije smatraju se starim drvenastim hortenzijama, dok su metličaste i glatke hortenzije nove drvenaste hortenzije.

Također pogledajte: Kako brže proklijati sjeme rajčice: brzi vodič.

Postoji preko 75 vrsta hortenzija. Postoji šest uobičajenih koje se sade u većini vrtova. Većina ovih hortenzija treba puno sunce ili djelomičnu sjenu da bi procvjetale.

Donja tablica prikazuje šest uobičajenih hortenzija zajedno s njihovim karakteristikama.

Vrsta hortenzije područje rasta Boja sezona cvatnje
Veliki list 10 stopa visok, 6 stopa širok Bijela, roza, plava, crvena, ljubičasta lipnja do listopada
planina 4 stope visok, 4 stope širok plava ili ružičasta lipnja do kolovoza
hrastov list 4 do 8 stopa visok i širok ružičasta, smeđa i zlatna Od svibnja do srpnja
Glatko, nesmetano 5 stopa visok i 5 stopa širok bijela, roza lipnja do rujna
vlat 8-15 stopa visok, 6-12 stopa širok Bijela srpnja do rujna
popeti se 6 stopa visok, 40 stopa širok Bijela Od svibnja do srpnja

Tablica prikazuje šest uobičajenih hortenzija i njihove karakteristike

Hortenzije se od ostalih cvjetnih grmova razlikuju i po tome što možete donekle kontrolirati boju njihovih cvjetova. Promjenom kiselosti tla, čak i vrtlari početnici mogu oblikovati svoje hortenzije u boju po vlastitom izboru.

Tlo s pH višim od 7,0 znači da hortenzije obično proizvode crvene ili ružičaste cvjetove. Niži pH znači plave ili čak ljubičaste pupoljke.

Dodavanje aluminijevog sulfata ili vrtnog sumpora dovoljno je za snižavanje pH. Možda ćete ovo morati pokušati nekoliko puta. Neke su hortenzije tvrdoglave i ne žele se odmah promijeniti. Imajući to na umu, nije neuobičajeno naići na hortenziju koja se ne mijenja.

Vidi također: Kako smanjiti razinu mangana u tlu

Zašto je klasifikacija važna?

Klasifikacija je ključna za biljke jer one određuju količinu i vrstu njege koja im je potrebna za rast. Hortenzije se razlikuju po vrsti tla koje možete koristiti za podešavanje boje, sposobnosti podnošenja intenzivnog sunca ili blage hladovine, te u saksijama ili izravno u tlu.

Klasifikacija hortenzija omogućuje vam da prilagodite tlo, temperaturu i mjesto uzgoja kako biste osigurali vrt svojih snova i zdrave, jake hortenzije.

Vidi također: Borba s previše željeza u tlu vašeg vrta: vodič

Savjeti za njegu hortenzija kako bi se vratile

Sada kada znate da će se vaše hortenzije vraćati iz godine u godinu sve dok se o njima pravilno brine, vrijeme je da naučite nešto više o pravilnoj njezi. Što vaše hortenzije održava sretnima i zdravima? Evo nekih stvari koje morate imati na umu kada se brinete za svoje hortenzije:

  • Bilo koja vrsta tla; Međutim, razina pH u tlu može promijeniti boju hortenzije. Da biste stvorili kiselo tlo, dodajte aluminijev sulfat ili malč, ili dodajte hidratizirano vapno da smanjite kiselost.
  • Zalijevajte svoju hortenziju jednom tjedno dok tlo ne postane primjetno mokro.
  • Hortenzije trebaju pravilnu drenažu.
  • Hortenzije uspijevaju u djelomičnoj sjeni i na izravnoj sunčevoj svjetlosti; Djelomična sjena bolja je za hortenzije koje rastu na nižim temperaturama kako bi se zaštitile od elemenata koji mogu uzrokovati venuće.
  • Gnojiti jednom godišnje.

Vidi također: Kako zaraditi novac vrtlarstvom

Jesu li sve hortenzije trajnice

isječak

Orezivanjem se uklanjaju mrtve i umiruće grane i panjevi kako bi se omogućio novi rast. Orezivanje može stvoriti više strukture u drvetu ili grmu, poboljšati rast i smanjiti mogućnost napada štetnika.

Hortenzije zahtijevaju orezivanje kako bi se omogućilo da grm proizvodi veće, šarenije cvjetove, smanji lepršanje i ukloni stare cvjetove koji venu. Kako biste preoblikovali cvjetanje i riješili se venućih cvjetova, odrežite čupave cvjetove ili one koji gube boju.

Ako orezujete grm kako biste dobili šarenije cvjetove, morat ćete rezati bliže bazi i starije izdanke. Količina rezidbe koju ćete obaviti ovisi o izgledu na koji želite da vaša hortenzija izgleda.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Prirodni načini za suzbijanje vrtnih nametnika

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

6 načina da zaustavite kovrčanje lišća od monstere

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati šipak