Zlatni puzavac i filodendron: Koja je razlika?

wop Zlatni puzavac i filodendron632

Dvije od najpopularnijih sobnih biljaka, zlatni pozavac i filodendron, često se brkaju jedna s drugom. Mnogi uzgajivači posjeduju biljku godinama prije nego što saznaju njezin točan identitet – ali oni imaju važne razlike. Zapravo nije previše teško razlikovati dvije biljke, a ovaj će članak usporediti zlatnog puzavca i filodendron kako biste uvijek mogli identificirati svaku od njih.

Zlatni puzavac i filodendron: Sjajni listovi zlatnog puzavca deblji su od matiranih, izduženih listova u obliku srca kod filodendrona. Zlatni puzavac ima usamljene zračne korijene i užlijebljene peteljke, dok filodendroni imaju tanke, grozdaste zračne korijene, glatke peteljke, prepoznatljive katafile i varijaciju nove boje rasta.

Pregled zlatnog puzavca i filodendrona

Nije iznenađujuće da ove popularne sobne biljke nose mnoga uobičajena imena. Zlatni puzavac je često poznat kao đavolji bršljan, biljka novca. Sva ova imena odnose se na istu biljku, poznatu pod znanstvenim nazivom Epipremnum aureum . Iako je čak i ovo malo dalje zbunjeno, jer ćete ga ponekad vidjeti kao Scindapsus aureus . Ovo je znanstveni sinonim za istu biljku, ali nije službeno prihvaćeno znanstveno ime.

Filodendroni su velik i raznolik rod biljaka, ali postoji nekoliko popularnih filodendrona koji se vrlo često brkaju s zlatnim puzavcem. Ova biljka nosi znanstveni naziv Philodendron hederaceum , ali se vrlo često viđa pod sinonimom Philodendron scandens .

I filodendron i zlatni puzavac pripadaju istoj obitelji, Araceae , ali zlatni puzavac je u rodu Epipremnum, a filodendron je iz roda Philodendron .

Dakle, čak i prije nego što dođemo do izgleda ovih biljaka, možete vidjeti da njihovo identificiranje po imenu može izazvati veliku zbrku. Ponekad trgovci na malo čak i pogrešno označe zlatni puzavac i filodendron, što samo povećava zbrku.

Obje biljke imaju zelene ili šarolike široke listove na lozima koje se mogu pratiti ili penjati. Oni također narastu do otprilike iste veličine i zahtijevaju sličnu njegu. Obje se smatraju niskim održavanjem.

Zašto je identifikacija važna

Botanička radoznalost samo je jedan od razloga da saznate pravi identitet vaše biljke. Iako su usko povezani, zlatni puzavac i filodendroni imaju jasne razlike. Općenito, zlatni puzavac je izdržljiviji i rasti će brže od filodendrona.

Listovi filodendrona obično su ujednačenije zelene boje od zlatnog puzavca, iako svaki ima izrazito šarolike sorte.

Važne razlike koje ih izdvajaju:

Zlatni puzavac

Iako se može prilagoditi slabom svjetlu, zlatni puzavac preferira jarko, neizravno svjetlo … i općenito ga žele više od filodendrona. Biljka ne podnosi izravno sunce, ali može potrajati više od filodendrona bez opeklina od sunca. Malo je otporniji i na sušu.

Zlatni puzavac može podnijeti vruće vrijeme – ali ne voli niske temperature. Njegovo korijenje može biti šokirano ako primi hladnu vodu.

Filodendron

Filodendron može napredovati u uvjetima slabijeg osvjetljenja od zlatnog puzavca. Svoju šarolikost bolje drže i pri slabom osvjetljenju.

Malo je lakše razmnožavati filodendron (iako su obje vrste jednostavne). Također su tolerantnije na hladno vrijeme. Filodendroni prestaju rasti u hladnom okruženju i ne podnose mraz, ali su manje skloni stresu od nižih temperatura od Pothosa.

Zlatni puzavac i filodendron – Razlike u listovima

wop Filodendron678324 2

Iako površno izgledaju slično, listovi dviju biljaka imaju jasne razlike koje omogućuju informiranom vrtlaru da ih razlikuje jednim pogledom. Velike varijacije unutar svake vrste mogu prikriti ove točke u nekim slučajevima, ali provjera lišća je općenito najbrža metoda.

Oblik

Provjerite srednji raspon lista: filodendroni obično su zaobljeniji i srcolikog oblika s dužim vrhom nalik na izljev. Listovi zlatnnog puzavca obično su nepravilnog oblika s kraćim i manje zašiljenim krajevima.

Tekstura

Listovi filodendrona su tanji i glatke površine. Gornja strana je ujednačena, gotovo baršunasta.

List zlatnog puzavca je deblji, a gornja strana mu je blago uzdignuta s malo teksture. Također ima dobro definiran greben niz središnju vrpcu koji nedostaje filodendronu. List zlatnog puzavca također ima izgled i osjećaj kao da je lagano depiliran.

Zaštita lišća: imaju li katafil?

wop lkcsjmsrj 1

Morat ćete postati svjesni nekih manje poznatih dijelova biljke da biste koristili ovu metodu, ali ona nudi sigurnu identifikaciju.

Filodendroni imaju specijaliziranu ovojnicu koja se naziva katafil. Raste iz čvora stabljike i skriva svaki novi list.

Katafil je zapravo modificirani vlastiti list. Kratko vrijeme ostaje na stabljici kako bi nastavio fotosintezu dok se “pravi” list otvara. Katafil na kraju postaje papirnato tanka i smeđa prije nego što se osuši i otpadne.

Zlatnom puzavcu nedostaju ove strukture: njegovi novi listovi jednostavno se otvaraju iz starijeg lista.

Boja novih listova

wop piuojapocjhae 1

Filodendron definitivno ima neke nedostatke. Jedna stvar je da su novi listovi često različite boje od glavne biljke.

Lišće filodendrona u nastajanju može imati smećkastu ili ružičastu nijansu. Ova razlika u boji je izraženija kod nekih sorti: tamnozelena matična biljka može imati novo lišće maslinaste boje ili njezin svježi rast može imati narančaste ili crvenkaste nijanse.

Zlatni puzavac ne postaje tako fensi sa svojim novim lišćem. Novi listovi mogu biti za nijansu svjetliji od izvornih, ali ne izlaze s potpuno drugačijom bojom.

Peteljka

wop piukgajncanehcc 1

Postoji nekoliko lako uočljivih razlika u peteljkama dviju biljaka. Peteljka je kratka stabljika koja pričvršćuje list za glavnu lozu.

Peteljka filodendrona je okrugla i glatka cijelom dužinom. Obično je smećkaste boje ili je nešto svjetlije od lišća.

Peteljka zlatnog puzavca ima brazdasti greben koji ide paralelno duž stabljike lista. Peteljka je također nešto deblja od filodendrona. Boja je ista ili malo svjetlija od lišća.

Zračni korijeni

wop blcnbailcnbhpcae 1

Zračno korijenje raste iznad tla. Ti korijeni niču iz lisnih čvorova i mogu apsorbirati vlagu i hranjive tvari – djeluju poput malih lokalnih elektrana duž stabljike vinove loze. Oni omogućuju biljci da se penje i usidri se za potporu.

I zlatni puzavac i filodendroni imaju zračno korijenje. Imajte na umu da su i to agresivni korijeni – pričvrstit će se za svaku grubu površinu. Držite svoju biljku zatvorenom osim ako ne želite da se penje; inače mogu ostaviti tamne tragove korijena na vašem zidu ili namještaju nakon što ih uklonite.

Zlatni puzavac ima ograničeno zračno korijenje koje se pojavljuje kao male, debele izbočine. Postoji jedan korijen po čvoru.

Zračno korijenje filodendrona je opsežnije i može nalikovati malom vlastitom korijenskom sustavu. Oni su tanji i vretenastiji od onih kod zlatnog puzavca, pojavljuju se u skupinama od dva do šest, ili čak i više.

Napomena: zračno korijenje može narasti dugo i neugledno, ali ga nemojte rezati tijekom razdoblja visokog rasta jer obično reagiraju množenjem. Podrežite ih izvan sezone.

Razvrstavanje sorti

Neka vas ne zbune mnoge sorte zlatnog puzavca i filodendrona – koje, što se je i predvidivo, često dolaze s neodređenim nazivima koje trgovci daju htjeli-ne htjeli. Botaničke razlike koje smo pokrili i dalje će biti primjenjive.

Korisno je znati razliku između zlatnog puzavca i filodendrona, ali druge blisko povezane vrste također mogu biti izazovne. Najčešći izvor zabune je Satin zlatni puzavac, koji je zapravo Scindapsus pictus , a ne iz istog roda kao Philodendron hederaceum ili Epipremnum aureum. Iako ima mnogo sličnosti s zlatnim puzavcem i filodendronom, karakterističan uzorak listova Satin zlatnog puzavca obično je prilično lako prepoznati.

wop piuogjhnchan 1

Zlatni puzavac i filodendron: Posljednja riječ

Iako je prilično tehnički članak, nadam se da vam je ovo pomogao da razjasnite razliku između uobičajenih sobnih biljaka zlatnog puzavca i filodendrona. Nevjerojatno je kako se dvije biljke koje na prvi pogled izgledaju prilično slično mogu odjednom lako identificirati uz samo nekoliko ključnih značajki.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme krastavca

Vrtlarenje Uzgoj začinskog bilja

Koje začinsko bilje možete saditi zajedno?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sukulenti

Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati tikvice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj Pothosa

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Kako ukloniti lisne uši s kelja: brzi vodič