Sadnja i njega kupusa

Spremni ste za sadnju kupusa, ali trebate znati o pratećim biljkama za kupus? Kupus je povrće koje je lako uzgajati u vrtu u dvorištu jer zahtijeva malo održavanja i može preživjeti mraz ili dva. Uzgoj pratećih biljaka uz kupus pomoći će rastu usjeva.

Usporedna sadnja izvrsna je strategija za održavanje bogatstva vašeg vrta i istovremeno zaštitu od štetočina. Također unosi raznolikost u inače monotono okruženje. Kohl također ima razne drugove. Razgovarajmo o tome!

Što je kupus?

Kupus (Brassica oleracea) je lisnato zeleno povrće koje raste kao dvogodišnja biljka, ali se obično uzgaja kao jednogodišnja biljka. Kelj pripada obitelji kupusnjača, poput salate, špinata, kelja i prokulice. One su biljke za hladnu sezonu kao i druge kupusnjače i ne štete im snijeg ili hladnoća.

Zbog svoje duge povijesti uzgoja, razvili su se tako da uspijevaju tijekom cijele godine u različitim regijama. Listovi kupusa mogu biti glatki ili naborani, a boje su od zelene preko crvene do ljubičaste. Na internetu možete kupiti razne vrste kupusa za sadnju.

Koje su prednosti sadnje biljaka pored kupusa?

Biljke kupusnjače Kratki vodič Organski pereglin

Popratna sadnja dokazana je vrtlarska tehnika za obogaćivanje i zaštitu osjetljivih biljaka. Kako bi odvratili štetnike, privukli oprašivače i potaknuli rast, farmeri i vrtlari sade određene usjeve jedan pored drugog.

Biljke popratne biljke mogu podržati rast određene kulture ili bolje rasti uz nju i obavljati razne vrtlarske zadatke, uključujući sljedeće:

 1. Štetnici kao što su kupusni crv, zlatica krastavca, meksički grahov žižak, mrkvina muha i kupusni moljac mogu izazvati pustoš u povrtnjacima. Nekoliko pratećih biljaka odbija insekte i treba ih koristiti za držanje štetočina podalje od biljaka.
 2. Oprašivači poput medonosnih pčela i bubamara mogu se uz malu pomoć namamiti da posjećuju povrtnjake i oprašuju usjeve.
 3. Biljke apsorbiraju vitalne hranjive tvari iz tla dok rastu. Biljke pratilice mogu obnoviti hranjive tvari poput dušika u tlu, omogućujući drugim biljkama da napreduju.
 4. Mnoge prateće biljke ispuštaju spojeve koji pomažu biljkama koje ih okružuju da brže rastu ili imaju bolji okus.
 5. Nisko rastuće biljke djeluju poput pokrivača na tlu, štiteći ga od sunca i održavajući ga hladnim za biljke koje vole blaže temperature.
 6. Visoke i lisnate biljke mogu pružiti prijeko potrebnu zaštitu biljkama ispod njih osjetljivim na sunce.

Što se ne može saditi pored kupusa?

Dakle, kada je u pitanju sadnja kupusa s drugim biljkama, koje su najgore? Evo nekoliko biljaka kojih se trebate kloniti.

 • Salata – štetočine mogu biti privučene usjevima salate i spriječiti zdrav rast na kupusnjačama.
 • Jagode – obje se natječu za hranjive tvari. Kada se sade zajedno, njihovi se sitni korijeni isprepliću.
 • Rajčice – one se također natječu s kupusom za hranjive tvari. Njihovo korijenje se ne miješa dobro, a kupus ograničava rast rajčice. Rajčice također privlače crve rogove.
 • Rue – To je učinkovitija biljka zamka, privlači bijele mušice i druge štetnike. Također ispire kemikalije u tlo i izvlači kalcij (koji je neophodan za rast kupusa) iz tla.
 • Kukuruz – Kukuruz pruža previše pokrova kupusnjačama koje vole sunce. Razvoj kupusa otežan je nedostatkom sunčeve svjetlosti.
Biljke nevena smještene između biljaka cikle i mrkve. Neven je biljka pratilac i odvraća nematode od napada na okopavine.

Što dobro raste uz kupus?

Biljke koje prate prirodnu kontrolu i ravnotežu u vašem vrtu, održavaju cijeli sustav zdravim bez upotrebe kemikalija. Biljke koje dobro rastu s kupusom su:

 • Grah – posadite ga na južnoj strani vrta kako biste zaštitili lišće kupusa od oštrog popodnevnog svjetla.
 • Boražina – privlači oprašivače poput pčela i drugih korisnih insekata.
 • Kupusnjače – druge kupusnjače poput blitve, cvjetače, brokule, prokulice, kelja i drugih srodnika kupusa dobro rastu s kupusom jer imaju slične potrebe.
 • Celer – Njegov miris odbija insekte i sprječava ih da pojedu vaše usjeve.
 • Cikla – Dodaje kritične elemente u tlo koje kupus može polako apsorbirati tijekom vegetacije. Lišće cikle također daje veliki doprinos kompostnoj hrpi.
 • Kopar – također je popularan izvor hrane za korisne insekte. Samim time tjera kupusne moljce, crve i mljevene te druge nametnike s nezasitnim okusom kupusa.
 • Neven – Neven tjera komarce, bijele mušice i nematode. Također mogu pomoći kod lisnih ušiju, tikvinih stjenica, japanskih zlatica, krastavčevih zlatica i tikvica, među ostalima.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zašto stabljike moje zamije opadaju?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke

Zašto moja sobna palma ima smeđe vrhove?

Posude za sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako presaditi biljku koja ima veliki korijen

Travnjaci i ukrasno bilje

S&S Hosta: divovska zelena sorta