13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti

13 zadivljujucih biljaka u zatvorenom terariju koje ce vam se svidjeti8495600645 wop

Zatvoreni terariji stvaraju prekrasan i fascinantan ekosustav koji će izgledati fantastično u vašem domu. Prilično ih je jednostavno postaviti i održavati – sve dok odaberete prave biljke. Ovaj će vam članak pomoći da odaberete najljepše i najbolje biljke zatvorenog terarija.

Koje su najbolje biljke u zatvorenom terariju? Ovih 13 biljaka idealni su za zatvoreni terarij;

 • Peperomija
 • Pilea
 • Fittonia albivensis
 • Mahovine
 • Selaginella mahovine
 • Djevojačka paprat
 • Engleski bršljan
 • Soleirolia soleirolli
 • Ficus pumila
 • Hypoestes phillystachya
 • Zlatni pothos
 • Minijaturna orhideja phalaenopsis
 • Biljka pauk

Ovaj članak govori o 13 najboljih biljaka za zatvorene terarije, pružajući vam malo informacija o svakoj vrsti biljaka i razlozima zašto su te biljke ili određene vrste u toj biljnoj skupini dobro prikladne za zatvorene terarije.

Koje vrste biljaka su pogodne za zatvoreni terarij?

Zatvoreni terarij stvara samodostatno mikrookruženje koje je stalno toplo i vlažno, stoga birajte biljke koje vole toplinu i vlagu. Za zatvoreni terarij koji se uistinu ne zahtijeva za održavanje, odaberite biljke sporijeg rasta koje će ostati male i koje sve imaju slične zahtjeve za osvjetljenjem.

Biljke koje su ovdje istaknute uglavnom su biljke koje uspijevaju na srednje do jakoj neizravnoj sunčevoj svjetlosti; pa ako grupirate biljke koje sve dijele slične preferencije osvjetljenja, možete locirati svoj terarij na mjestu koje dobiva odgovarajuću rasvjetu za te biljke. U pravilno izgrađenom zatvorenom terariju nećete trebati zalijevati biljke vrlo često, ako uopće, jer vlaga stalno cirkulira kroz zatvoreni sustav.

Važno je shvatiti da će članci koji preporučuju biljke za generičke terarije često navoditi biljke kao što su sukulenti koji su prikladni za otvorene posude, a da se te biljke neće dobro snaći u zatvorenim.

Peperomije

wop peperomija87694558792447892

Rod Peperomia sadrži uglavnom male, kompaktne biljke koje rastu epifitski na trulom drvu u svojim prirodnim staništima, obično dobivši visinu od ne više od 30 cm. Nalaze se uglavnom u tropskim i suptropskim područjima Srednje i Južne Amerike.

Iako se uvelike razlikuju po veličini, obliku i uzorcima boja, listovi peperomije općenito su debeli, mesnati i glatki. Poput većine biljaka tropskih prašuma, uspijevaju u uvjetima osvjetljenja u rasponu od pune sjene do svijetle neizravne sunčeve svjetlosti.

Možda najpopularnija vrsta peperomije za zatvorene terarije je smaragdna peperomija ( Peperomia caperata ) , budući da će narasti samo do visine od 8-15 cm. Kao što ime sugerira, atraktivni listovi u obliku srca ove biljke su smaragdnozeleni s dubokim mreškanjem koje nude zanimljivu teksturnu raznolikost svakom biljnom rasporedu u terariju.

Peperomija ovalnog lista ( Peperomia obtusifolia ) je još jedan izvrstan izbor za zatvoreni terarij. Narasla je nešto veća od smaragdne peperomije, ova biljka opravdava svoje ime sa svojim čašastim ovalnim listovima.

I njezino drugo uobičajeno ime, dječja kaučukova biljka , također je prikladna zbog gustog, kožastog, svijetlozelenog izgleda lišća. Da biste održali tu živu zelenu boju, pobrinite se da biljka dobije dovoljno svijetle filtrirane ili neizravne svjetlosti.

Pilea

wop gm45u89z089uz0879w233zh5hutg

Pilea je rod tropskih biljaka iz obitelji Urticaceae (kopriva), a postoji nekoliko vrsta koje se uzgajaju kao sobne biljke koje su također savršene za zatvorene terarije zbog svoje male veličine, potrebe za visokom vlagom i elegantnog lišća. sa svojom svestranošću u pogledu uvjeta osvjetljenja i jednostavnom njegom.

Ime roda Pilea dolazi od latinske riječi za “filcani čep”, koja opisuje cvjetnu čašicu biljke. Međutim, kao i kod većine drugih biljaka u terariju, zanimljive boje i teksture listova daleko nadmašuju cvjetove, uz činjenicu da biljke rijetko cvjetaju u zatvorenim prostorima.

Fittonia albivensis 

wop mgiujh438uzu87zu45zgu45w7hzgg

Fittonia albivensis je vrlo živopisna biljke koje se nalaze na podu tropskih prašuma u Peruu i Kolumbiji, a uživaju u toplim temperaturama, visokoj vlažnosti i djelomičnoj do punoj sjeni. Kompaktne i patuljaste sorte ove vrste popularne su selekcije za zatvorene terarije, gdje služe kao upečatljive žarišne točke.

Fitonije mogu imati tamnozeleno lišće s jarko crvenim ili intenzivnim ružičastim žilama, ili njihova boja može biti obrnuta, tako da su listovi crveni, ružičasti ili boje lavande s žilama tamno zelene boje.

Postoje i fittonije s uobičajenim nazivima kao što su srebrni mrežasti list i srebrne niti koje imaju živo zeleno lišće sa zamršenim, snažno kontrastnim bijelim žilama.

Mahovine (Bryophytas)

wop iuh4j879uz0948u87zuouiho4iushjnn54

Mahovine (bryophytas) su nevaskularne biljke (tj. nemaju specijalizirana tkiva za isporuku vode i hranjivih tvari koje ima većina biljaka) i nemaju korijenje.

Zbog ovih jedinstvenih karakteristika, mahovine upijaju vodu prvenstveno kroz svoje lišće koje se obično sastoji od samo jednog sloja stanica. To znači da ove male biljke moraju biti stalno u kontaktu s vlagom.

Mahovine se često koriste za pokrivanje tla u zatvorenim terarijima jer uspijevaju u vlažnim okruženjima, ne zauzimaju puno okomitog prostora zbog niskog profila i nedostatka korijenskog sustava, a vrlo su spore u uzgoju. Također, budući da mahovine preferiraju punu hladovinu, ne smeta im da ih blokira veće biljno lišće u uskim okvirima terarija.

Šiljaste mahovine (Selaginellas)

wop hj849e0u8w3qihjiuh3nqiolgtjjhhnqi33uujgne

Šiljaste mahovine zapravo nisu mahovine; ali poput mahovina, one su biljke koje vole vlagu i izvrsno funkcioniraju kao biljke zatvorenog terarija, osobito kao pokrivač tla. To su male, vrlo izdržljive biljke koje dolaze u raznim bojama, uzorcima i teksturama.

Nalik na male paprati, šiljaste mahovine će stvoriti bujni tepih od pernatog lišća za vaš zatvoreni terarij. I doista, selaginele su vrlo slične paprati, kako po strukturi tako i po tome što proizvode spore. S većinom vrsta koje potječu iz tropskih krajeva, slične su paprati i po tome što se nalaze na podu prašume, pa najbolje uspijevaju u djelomičnoj do punoj sjeni.

Djevojačka paprat

wop gbiu0h489guzw44899uz8w3hjtuiq3h4ojnj4jrs

Govoreći o paprati , ove šibaste biljke dobro su prikladne za toplo, vlažno okruženje zatvorenog terarija, a postoji nekoliko malih sorti koje čine izvrstan dodatak ovoj vrsti minijaturnog staklenika.

Najbolje paprati koje se koriste za ove ograde su spororastuće sorte koje u zrelosti dosežu između 15-30 cm. Povremenim obrezivanjem ili štipanjem novih izraslina možete održavati paprati kao i druge biljke urednima i potaknuti ih da rastu punije umjesto da postanu neposlušne ili dugonoge.

Adiantums je rod paprati koje su popularne i za zatvorene terarije, jer vole toplinu, vlagu i punu hladovinu do filtrirane sunčeve svjetlosti. Poznate po uobičajenom nazivu djevojačka paprat , imaju prepoznatljive crne stabljike i čipkaste, svijetlo zelene letke koji će vaš zatvoreni vrt pretvoriti u čarobnu bajkovitu zemlju.

Međutim, imajte na umu da ćete, budući da brže raste, morati paziti na obrezivanje ove biljke, tako da nije najbolji izbor ako vam je cilj stvoriti samodostatni terarij s vrlo malim brojem održavanja.

Minijaturni engleski bršljan ( Hedera helix )

wop gun543897ztgw78433zzh78whzuihnwogg53467

Engleski bršljan ( Hedera helix ) , ili obični bršljan, možda se isprva ne čini kao dobar izbor biljke u zatvorenom terariju, ali minijaturna verzija ove izdržljive vinove loze je sitna biljka koja se lako uzgaja i prima toplo, vlažno, okruženje zatvorene posude u korak – sve dok ne dobiva previše svjetla.

Nudi izgled koji je poznatiji od egzotičnih tropskih biljaka koje se obično nalaze u ovim kontejnerskim vrtovima. 

Hedera helix ima lijepe, pomalo režnjeve listove u obliku srca, a minijaturna verzija dolazi u raznim šarenim bojama i uzorcima. Vinova loza će puzati po tlu i može poslužiti kao pokrivač tla, ili joj se može dopustiti da se penje, kako bi pružilo okomito zelenilo koje može poslužiti kao naglasak drugim oblicima i veličinama biljaka.

Soleirolia soleirolii  

wop mgiu34zh87g34z8g473qhzuuih3lq4ghtssjt

Još jedan član obitelji Urticaceae koji je porijeklom iz područja Mediterana oko Italije, Soleirolia soleirolii je biljka koja pokriva tlo koja voli toplinu, vlagu i srednje do jako neizravno sunčevo svjetlo.

Mali, nježni, žućkasti do svijetlozeleni listovi ove biljke donose sunčanu toplinu svakom terariju. Međutim, to je biljka koja brže raste, a sposobna je i za vegetativno razmnožavanje, što znači da ima sposobnost nespolnog razmnožavanja koristeći dio postojeće biljke.

Zajedno, ovi čimbenici čine ovu biljku manje poželjnim izborom za one koji žele postaviti zatvoreni terarij koji se uistinu ne zahtijeva. Ako odlučite koristiti ovu biljku u ovakvom okruženju, budite spremni upravljati njome rezidbom kako ne bi zauzeli ograničeni prostor unutar vašeg terarija.

Ficus pumila 

wop ngu843zzu387tzq4i32uuhhguqi433hgu3iqlqkljrzs

Ficus pumila je mali fikus koji potječe iz tropske istočne Azije i uspijeva u toplim, vlažnim okruženjima. Raste kao gusti pokrivač tla ili kao penjačka loza, ima zračno korijenje koje luči ljepilo od lateksa koje omogućuje biljci da se drži za svoje potpore.

Ime vrste pumila povezano je s latinskom riječi za “patuljak”, u odnosu na vrlo male, ali debele listove biljke. Ovo lišće može biti čvrsto zeleno ili šareno u nizu uzoraka i tekstura. Tako ova biljka može poslužiti kao alternativa minijaturnom engleskom bršljanu, ako više volite imati biljku vinske loze nježnijeg izgleda.

Hypoestes phyllostachya

wop gui534489gzuw340089gzu3ww8uh5gujihehahje

Dodajte malo veselja svom zatvorenom terariju s Hypoestes phyllostachyom , predivnom malom biljkom koja ima lijepe, pjegave ružičaste, ljubičaste, crvene ili bijele na zelenim listovima. Ova biljka koja voli toplinu i vlagu žudi za srednjom do jakom, neizravnom rasvjetom i postat će dugonoga i oslabljena ako ne dobije dovoljno svjetla. Još jedan znak da ne dobiva dovoljno svjetla je gubitak točkica.

Kao i kod zlatnog pothosa, ove biljke imaju tendenciju da budu snažni uzgajivači, pa ćete vjerojatno morati stisnuti novi rast kako biste potaknuli biljku da ostane punija i kompaktnija.

Zlatni pothos ( Epipremnum aureum )

wop mgui453098guzw433899uz83qwhoi5qjrs

Zlatni pothos ( Epipremnum aureum ) je penjačica ili vučna biljka koja izgleda poput malog filodendrona, sa svojim stabljikama vinove loze i listovima u obliku srca.

Zlatni pothosi vrlo su popularne sobne biljke jer je poznato da su gotovo neuništive, a zapravo je najveća briga koju ćete vjerojatno imati s ovom biljkom u zatvorenom terariju držati je podrezanom kako ne bi postala previše neposlušna.

Iako su preferirani uvjeti za uzgoj ove biljke tople temperature, umjerena do visoka vlažnost i srednje neizravno osvjetljenje, zlatni pothos je izuzetno svestrana biljka koja će podnijeti niz uvjeta uzgoja.

Minijaturne orhideje Phalaenopsis

wop ng584390zzg8g78z359087z34hgujwilgnsijuuhngahj

Uz zadivljujuće cvjetanje koje traje mjesecima, orhideje phalaenopsis izvrstan su izbor za dodavanje cvjetne ljepote zatvorenom terariju. Preferiraju slabiju svjetlost i visoku vlažnost, savršen su izbor za mikroklimu u zatvorenom terariju.

Ovisno o veličini vašeg terarija, minijaturne sorte će vjerojatno biti najprikladnije i postoji mnoštvo boja cvjetanja koje možete birati.

Briga za orhideje phalaenopsis iznimno je jednostavna sve dok ih izbjegavate prekomjerno zalijevati. O tome kako se brinuti za orhideje phalaenopsis pisao sam opširno u drugim člancima na ovoj stranici.

Biljka pauk ( Chlorophytum comosum )

wop 87534zu9987z9738z45uwhhgguwujjggkjesaaghh36gjle

Sa svojim dugim, uskim, zelenim i bijelim prugastim lišćem i sposobnošću uzgoja novih sadnica na kraju dugih stabljika poznatih kao cvatovi, biljka pauk ( Chlorophytum comosum ) zbog svoje ljubavi zaokružuje našu listu najboljih biljaka za zatvorene terarije visoke vlažnosti i njegove prirode koja se lako održava.

To je još jedna popularna sobna biljka koja je prilagodljiva raznim uvjetima uzgoja. Dakle, iako biljka pauk preferira jarko neizravno svjetlo, podnosi slabo osvjetljenje. I premda se voli zalijevati kada mu je tlo gotovo, ali ne i potpuno suho, može podnijeti i dosljedniju vlagu u tlu, sve dok tlo ima dobru drenažu i ne ostaje vlažno – uvjet koji je neophodan za sve biljke u zatvoreni terarij kako bi se izbjeglo truljenje korijena.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: