Kako zadržati ružičastu boju hortenzija: tajna je u tlu

1682590702 Wie man Hortensien rosa halt Das Geheimnis liegt im Boden

Proširite vijest!

Hortenzije su među najpopularnijim cvjetnim grmovima za kućne krajolike jer se lako uzgajaju, podnose različita tla i nude obilje šarenih cvjetova tijekom vegetacijske sezone.

Hibridi su danas najčešće uzgajane sorte; Međutim, dostupne su stotine sorti, u rasponu visine od oko 2 stope do preko 8 stopa.

Neki su s jednom stabljikom, drugi tvore guste nakupine grana. Većina hortenzija ima upadljive grozdove plavih, bijelih, ružičastih i zelenih cvjetova.

pH tla izravno utječe na boju hortenzije, a ovaj članak točno objašnjava kako cvijeće hortenzije može zadržati svoju boju i što možete učiniti da pomognete.

Kako zadržati hortenzije ružičaste

Cvjetovi hortenzije dolaze u rasponu boja od bijele do plave, ružičaste i ljubičaste. Neki ljudi više vole jednu boju u odnosu na drugu, ali većina im se divi zbog njihovih prekrasnih cvjetova.

Hortenzije su zanimljiva vrsta biljaka koje mijenjaju boju ovisno o pH vrijednosti tla u kojem rastu.

Promjene u razinama iona u tlu, organskoj tvari i pH razinama uzrokuju promjenu boje hortenzija.

Studija je pokazala da varijacije boja hortenzija ovise o koncentraciji aluminija i pH tla.

Plave hortenzije uzgajaju se u tlu bogatom aluminijem, dok ružičaste hortenzije rastu u kiselom tlu.

Aluminij je mineral u tragovima koji pomaže biljkama da apsorbiraju hranjive tvari poput fosfora, kalija, magnezija, kalcija, cinka, željeza, bakra, mangana, molibdena, bora i klora.

Kako hortenzije zadržavaju svoju boju?

Hortenzije mijenjaju boju ovisno o pH vrijednosti tla

Hortenzije imaju tendenciju zadržati svoju boju samo ako se kvaliteta tla drastično ne promijeni. Međutim, tlo kakvo poznajemo s vremenom će se promijeniti:

  • Kako biljka troši hranjive tvari
  • kada se zalije,
  • Kada je izložen prirodnom okruženju.

Kao rezultat toga, tlu morate dodati potrebne aditive kako biste ga održali u “pH stanju” koje navodi biljku da ostane boje u kojoj je.

Napomena: Hortenzije traju svoje vrijeme

Uzgajam hortenzije od 1989. One su mi jedna od najdražih trajnica jer ne zahtijevaju puno održavanja i cvjetaju svakog proljeća.

Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir kada birate biljku za svoj vrt. Jedan od najvažnijih čimbenika je trajanje cvatnje. Neke sorte cvjetaju brzo, drugima je potrebno nekoliko sezona.

Pupoljci koji se formiraju na krajevima grana dobar su znak da je biljka spremna za cvjetanje. Kad se pupoljci otvore, znaš da si blizu.

Nakon početne gnojidbe vjerojatno ćete vidjeti male promjene kako sezona odmiče. Možete čak vidjeti kako cvijeće mijenja boju. Ne brini; To je normalno. Samo nastavi gledati.

Ako tražite određenu nijansu ružičaste, probajte Fernwood Rose. Njegov jarko crveni centar u prekrasnom je kontrastu s blijedoružičastim laticama.

Kako promijeniti boju hortenzije

Neka hortenzije budu ružičaste

Hortenzije dolaze u mnogo različitih boja. Ali kako promijeniti boju jednog? Pa, pokazalo se da postoji nekoliko načina za to, ovisno o vrsti hortenzije koju imate.

Ako želite od svoje hortenzije napraviti nešto novo, evo tri metode koje možete isprobati.

Napomena: Ove metode pomažu u promjeni pH vrijednosti tla, stoga je važno pažljivo pratiti promjene pH vrijednosti.

Promijenite alkalnost tla

Alkalnost se odnosi na kiselost tla i igra važnu ulogu u određivanju boje hortenzija. Kao što smo ranije spomenuli, manje aluminija u tlu i više kalcija znači tamniju nijansu ružičaste boje.

Povećajte nizak pH tla

Najbolji način za povećanje alkalnosti tla je dodavanje vapna u tlo. To pomaže neutralizirati sve kisele elemente prisutne u tlu.

Također biste trebali biti svjesni da određene hortenzije preferiraju blago kiselo tlo, pa ćete možda morati prilagoditi pH u skladu s tim.

Za snižavanje pH vrijednosti tla

Smanjite pH tla dodavanjem elementarnog sumpora, aluminijevog sulfata ili gnojiva na bazi fosfora. Ova dva elementa pomažu u snižavanju pH vrijednosti tla.

Izbor materijala koji će se koristiti ovisit će o tome koliko brzo se očekuje promjena pH vrijednosti i vrsti/veličini biljke koja ima nedostatak.

Važno je pratiti promjene u pH tla jer se gore navedeni aditivi koriste kako bi se osiguralo da ne predozirate što bi na kraju uzrokovalo smrt biljke.

Dodajte gnojivo

Redovito gnojite svoje hortenzije. Koristite gnojivo posebno namijenjeno kućnim biljkama.

Dobro pravilo je primijeniti pola preporučene količine jednom mjesečno, a ostatak dva puta mjesečno. Na primjer, ako paket preporučuje primjenu 3 žličice gnojiva mjesečno, trebali biste te doze podijeliti u tri primjene.

Prečesta gnojidba može uzrokovati bujan rast vaših hortenzija, ali također može usporiti rast stabljike.

Anorgansko gnojivo

Obično je dovoljna višenamjenska biljna hrana koja sadrži sva četiri glavna hranjiva (dušik, fosfor, kalij i magnezij).

Organsko gnojivo

Koristite organska gnojiva kao što je stajski gnoj napravljen od kompostiranog ili odležanog goveđeg ili kokošjeg gnojiva.

Stajnjak sadrži dušik, fosfor i kalij, sva bitna hranjiva za biljke. Preporuča se razbacivanje stajnjaka barem jednom godišnje.

Organska gnojiva se proizvode od prirodnih izvora kao što su stajnjak ili kompostirani životinjski otpad. Sadrže hranjive tvari kao što su dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, sumpor, bakar, cink, željezo, mangan i druge.

Ove hranjive tvari pomažu biljkama da bolje rastu i smanjuju eroziju tla i onečišćenje.

1682590701 870 Kako održati hortenzije ružičastim Tajna je u tlu

Dodajte aluminij

Dodavanje aluminija u tlo još je jedna metoda koja dobro funkcionira sa svim vrstama hortenzija. Posebno je djelotvoran za pojačavanje živosti boja plavih hortenzija.

Međutim, važno je napomenuti da aluminij može dovesti do problema s toksičnošću ako se koristi nepravilno. Ako odlučite dodati aluminij u tlo, budite oprezni i pažljivo slijedite upute.

Promijenite okolinu

Ako živite na mjestu gdje je temperatura stalno topla, poput Floride, Kalifornije ili Teksasa, razmislite o uzgoju hortenzija u tim područjima.

Ove biljke vole više temperature, pa će najvjerojatnije dati svjetliju nijansu.

Ako živite u hladnijem području poput Kanade ili Nove Engleske, možda ćete htjeti posaditi hortenziju blizu prozora ili balkona okrenutog prema jugu.

Tako možete uživati ​​u suncu tijekom dana, dok vam biljka noću pruža šareno cvijeće.

Kako odrediti pH tla

indikatorska metoda

Za mjerenje pH-vrijednosti tla možete koristiti testni pribor ili obični pH-metar. Morate uzeti uzorak svoje zemlje (oko 1/4 šalice) i staviti ga u staklenu posudu.

Dodajte vodu dok se tlo ne navlaži. Zatim dodajte nekoliko kapi otopine indikatora u tlo i dobro protresite staklenku.

Indikator boji vodu kada je pH previsok ili prenizak. Ako boja ostane nepromijenjena, tlo ima neutralnu pH vrijednost.

Komplet za ispitivanje tla

Komplet za ispitivanje tla mjeri kiselost ili alkalnost tla. Sastoji se od plastične cijevi koja sadrži dvije kemikalije: jednu koja postaje crvena u dodiru s kiselinama, a drugu koja postaje plava u dodiru s bazama.

Zemlja se pomiješa s vodom i stavi u cijev. Mala količina smjese se izlije na komad papira i ostavi da se osuši.

Kada je papir potpuno suh, rezultati testa se očitavaju usporedbom boje papira s tablicom koja je priložena uz komplet.

pH metar

pH metar je mali uređaj koji se umetne u tlo i zatim pokazuje pH tla putem mjerača na svom zaslonu. Dostupni su u digitalnom i analognom (brojčaniku) formatu.

Savjeti Neka vaše hortenzije budu zdrave

Kako održati hortenzije ružičastim Tajna je u tlu.webp

Hortenzije se lako uzgajaju, ali ipak zahtijevaju redovito održavanje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći osigurati zdrav rast i svijetle pupoljke.

Zalijevajte redovito. Ključ usrećivanja hortenzija je voda! Redovito zalijevanje tijekom ljetnih mjeseci potaknut će jake stabljike i lišće.

Hranite ih jednom ili dva puta tijekom vegetacije. Gnojidba biljaka potiče zdrav rast i cvjetanje. Međutim, previše gnojiva može dovesti do nedostatka hranjivih tvari.

Malčirajte oko baze biljke. Malčiranje drži korov pod kontrolom, što znači manje štetnika i zdravije korijenje.

Ne dopustite da se vaše hortenzije previše osuše. Stres od suše dovodi do uvelog i smeđeg lišća. Kako biste izbjegli ovaj problem, temeljito zalijte svoje biljke prije prvog mraza.

Koristite ove savjete kako bi vaše hortenzije bile zdrave i šarene. I ne zaboravite uživati ​​u njihovoj ljepoti nakon što počnu cvjetati.

Kako prirodno zadržati ružičastu boju hortenzija?

Naravno, kako bi hortenzije ostale ružičaste, jednom tjedno pospite malo sode bikarbone oko podnožja svake biljke, to će vam pomoći zadržati boju neko vrijeme.

To pomaže uravnotežiti kiselost u tlu, olakšavajući biljci da apsorbira hranjive tvari i vodu.

Samo pazite da sodu bikarbonu koristite umjereno; previše može oštetiti korijenje biljke.

Želite održavati pH vrijednost tla dovoljno visokom da podrži rast biljaka. Ako ne znate kako testirati pH tla, pročitajte naš članak o tome kako izmjeriti pH tla.

Kada pH tla dosegne 7,5, možete prestati dodavati sodu bikarbonu. Međutim, ako primijetite da pH tla pada ispod 5,0, morate ponovno početi posipati sodu bikarbonu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Vrtni alati i oprema

Sustavi za vrtlarenje u vrećama za uzgoj (i kako ih koristiti)

Sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria)

Presađivanje sansevijerije u novu posudu

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bosiljka

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke

Savršene sobne biljke koje vole izravnu sunčevu svjetlost

Vrtlarenje Tlo i gnojenje

Kako pokrenuti vrt od nule

Tlo i gnojenje Organizacija i planiranje vrta

4 jeftina načina da napravite i popunite podignutu vrtnu gredicu