5 problema s ljiljanima mira (i kako ih riješiti)

wop Ljiljan mira06728393

Malo je drugih sobnih biljaka koje u vaš prostor unose tako mirne, tropske vibracije bez napora kao što je ljiljan mira ( Spathiphyllum Spp. ). Iako je ova tropska trajnica prilično otporna, postoje neki uobičajeni problemi s ljiljanom mira s kojima se možete susresti. Ovaj će vam članak pomoći identificirati uzroke i s lakoćom ih riješiti.

Najčešći problemi s ljiljanima mira su venuće lišća, smeđe lišće ili vrhovi lišća, žuto lišće, neuspjeh cvjetanja i zaraza štetočinama. Problemi s zalijevanjem, rasvjetom i tlom najvjerojatniji su uzroci problema. Ljiljani mira su otporni i većina problema se može riješiti.

Uobičajeni problemi s ljiljanima mira

Ljiljane mira voli zajednica vrtlara u zatvorenom prostoru jer nisu samo lijepi već su i vrlo jednostavni za njegu. Izuzetno opraštaju i čak će vas obavijestiti kada zatrebaju piće – samo trebate paziti na opadanje signala.

Također su vrlo popularne uredske biljke jer nisu previše izbirljive oko količine svjetlosti koju dobivaju i mogu lijepo napredovati unatoč nesavršenoj njezi. Međutim, unatoč njihovoj opuštenosti, možete naići na jedan od sljedećih problema s ljiljanima mira.

Venuće

Dva najčešća uzroka venuća ljiljana mira su prekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje. Čini se neobičnim da suprotni problemi mogu uzrokovati isti problem s vašom biljkom. To čini uvenuće najopasnijim problemom, jer pogrešan tretman može biti razoran za vašu biljku.

Ljiljani mira vrlo brzo i često venu ako ostanu bez vode, ali na sreću obično se oporave bez previše problema. Ponovljeno nedovoljno zalijevanje obično će rezultirati nekim smeđim vrhovima i rubovima listova, ali inače će biljka živjeti.

Prekomjerno zalijevanje je mnogo opasniji problem, jer je lako ubiti ljiljan mira s previše vode. Budući da su tropske biljke, ljiljani mira uživaju u vlažnom tlu – ali samo malo. Dugotrajno vlažno tlo prouzročit će truljenje korijena, a bez korijenja vaša će se biljka boriti za preživljavanje.

Identificirajte uzrok

Prije svega, morate biti sigurni s kojim problemom imate posla. Provjerite sljedeće stvari kako biste vidjeli je li vaša biljka klonula zbog prekomjernog ili nedovoljno zalijevanja.

  • Vlažnost tla – ako je tlo vlažno ili općenito vlažno, vjerojatnije je prekomjerno zalijevanje. Ako je tlo potpuno suho, onda znate da mora biti podvodno.
  • Požutjelo lišće – prekomjerno zalijevanje uzrokuje generalizirano žutilo lišća, najčešće prvo donje lišće.
  • Smeđi vrhovi i rubovi – I prekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje mogu uzrokovati smeđe vrhove i rubove listova. Međutim, to se može dogoditi s blagim nedovoljnim zalijevanjem, ali će se dogoditi samo s jakim prekomjernim zalijevanjem.
  • Zdravlje korijena – provjerite korijenje kroz drenažne rupe ili podignite biljku iz posude kako biste pregledali korijenje. Potražite smeđe, kašasto, smrdljivo, lomljivo korijenje koje ukazuje na trulež korijena uzrokovanu prekomjernim zalijevanjem.
  • Veličina posude– ako je vaš ljiljan mira u posudi koja je mnogo veća od biljke, tlu će trebati dugo da se osuši i mnogo je vjerojatnije zalijevanje.
  • Vrsta posude i drenaža – tlo u poroznim posudama (terakota ili drvo) suši se brže od neporoznih posuda (plastika, glazirana keramika, metal). Ako vaša posuda nema rupe za drenažu, puno je vjerojatnije zalijevanje.
wop Ljiljan mira4085793636

Pomaganje prezalivenom ljiljanu mira

Prekomjerno zalijevanje je jedan od najozbiljnijih problema s ljiljanom mira i treba mu hitnu pozornost. To je zato što sav taj višak vode zapravo guši korijenje jer ne može pristupiti potrebnom kisiku. Kao rezultat toga, dolazi do truleži korijena, uzrokujući uvenuće biljke – au teškim slučajevima čak i smrt.

Da biste popravili prezaliveni ljiljan mira, morat ćete znati koliko je problem ozbiljan. Pregledajte korijenje za znakove truleži korijena. Ako ga nema, jednostavno prestanite zalijevati svoju biljku i pustite da se gornja polovica tla osuši prije ponovnog zalijevanja.

Pobrinite se da vaša biljka bude smještena na jakom, neizravnom svjetlu, s umjerenim temperaturama i ventilacijom.

Ako postoje znakovi truleži korijena, pažljivo orezati zahvaćeno korijenje i premjestiti biljku u novu posudu s odgovarajućim drenažnim rupama i dobro drenirajućom mješavinom za lončanice.

Pomaganje nedovoljno zalijevanom ljiljanu mira

Nedovoljno zalijevanje je jedan od najlakših problema s ljiljanom mira. Temeljito zalijte svoj ljiljan mira, dopuštajući da voda istječe iz drenažnih rupa.

Ponekad vrlo suho tlo ima problema s brzim upijanjem vode, pa biste mogli staviti posudu u nekoliko centimetara vode i pustiti da zemlja polako upije vodu.

Vaš bi ljiljan mira trebao početi reagirati za nekoliko sati, a inače zdravi listovi trebali bi se vratiti u normalu za dan ili dva. Lišće sa smeđim vrhovima ili rubovima neće se potpuno oporaviti, ali će novo lišće biti zdravo.

Jako oštećeno lišće može se orezati, ali bilo bi pametno pričekati nekoliko tjedana dok se biljka ne može nositi sa stresom rezidbe.

Provjerite svoju biljku svakih nekoliko dana, opipajte tlo, provjeravajte težinu posude i zalijte kada se gornja polovica tla osuši. pročitajte moj vodič za zalijevanje sobnih biljaka za neke sjajne savjete o tome kada i kako zalijevati svoje biljke.

Smeđe lišće

wop njhknejkcem6ncem65e575675kmce

Ako primijetite da bujno lišće vašeg ljiljana mira počinje posmeđivati, postoji nekoliko uobičajenih uzroka. Možda prima više izravne svjetlosti nego što joj je zapravo potrebno, što uzrokuje izgaranje lišća. Izravna sunčeva svjetlost često može opeći njegove nježne listove.

Ili ste možda malo previše revni kada je u pitanju hranjenje ove ljepotice nježnog izgleda. Nedostatak odgovarajuće vlage ili nedovoljno zalijevanje također može uzrokovati smeđe lišće oko rubova.

Ponekad možete primijetiti da vrhovi listova biljke postaju smeđi čak i kada se zalijevaju prema rasporedu. To može biti zbog prisutnosti kemikalija poput fluora ili klora u vodi iz slavine.

Kako to popraviti?

Ljiljani mira rastu na podu tropskih prašuma gdje dobivaju puno prošaranog svjetla. Dakle, kada razmišljate o mjestu na kojem ćete ih smjestiti u svom domu, odaberite onu koja dobiva puno srednje do jakog, ali neizravnog svjetla. Dugo izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti izgorjelo će lišće.

Također, ljiljani mira apsolutno vole vlagu. Dakle, ako suhi zrak uzrokuje smeđe vrhove listova, povećajte razinu vlažnosti i pazite da se ne nalazi blizu otvora za zrak ili grijača.

Grupiranje biljaka, korištenje ladice za vlagu ili korištenje ovlaživača su dobri načini za poboljšanje vlažnosti oko biljaka.

Što se tiče prekomjerne gnojidbe, imajte na umu da više biljaka oboli zbog prekomjerne gnojidbe nego nedovoljno. Najbolji način da povratite zdravlje previše gnojenog ljiljana mira je ispiranje tla čistom vodom kako biste isprali što više gnojiva.

Ljiljane mira treba gnojiti uravnoteženim gnojivom u količini od jedne polovice ili jedne četvrtine preporučene količine na mjesečnoj bazi – ali samo tijekom proljetne i ljetne sezone.

Konačno, kvaliteta vode ponekad može uzrokovati probleme s ljiljanom mira, uključujući smeđe vrhove. Klor i fluor u vodi najčešći su krivci.

Filtriranje ili ostavljanje vode na suncu 24 sata može ukloniti većinu klora, ali neće ukloniti fluor.

Žuto lišće

Najčešći razlog zašto upečatljivo zeleno lišće vašeg ljiljana mira požuti je prekomjerno zalijevanje. Ponekad čimbenici poput iznenadne promjene temperature ili mjesta također mogu izazvati stres na biljci, uzrokujući da joj lišće požuti.

Ljiljani mira mrze hladnoću, pa kada su izloženi hladnom propuhu ili temperaturama ispod 4 ° C, možete svjedočiti nekom kovrčanju ili žutilu listova.

Kako to popraviti?

Ako previše zalijevate svoju biljku, odmah prestanite i slijedite savjete ranije u ovom članku.

Vaš će ljiljan mira cvjetati na temperaturama od 18-27 ° C, što ga čini tako sjajnom sobnom biljkom. Pazite da ga ne stavite na mjesto koje je previše hladno ili prevruće.

Također, preporučljivo ga je tijekom zimskih mjeseci odmaknuti od neizoliranih prozora ili vrata kako bi ga zaštitili od hladnog propuha. Nikada ga nemojte stavljati ispred otvora klima uređaja ili grijača.

Problemi sa štetočinama

U usporedbi s većinom drugih sobnih biljaka, štetnici ne uzrokuju previše problema s ljiljanom mira. Rekavši to, oslabljen ili pod stresom, ljiljan mira može dobiti štetočine poput paukovih grinja, lisnih uši ili brašnaste bube. Ponekad te štetnike može unijeti i nova sobna biljka.

Kako to popraviti?

Dobar način da osigurate da vaš ljiljan mira ostane bez svih gore navedenih štetnika jest usvojiti naviku redovitog brisanja njegovih velikih listova i pregledavanja ima li kukaca.

Neke blage zaraze mogu se suzbiti redovitim prskanjem biljke vodom kako bi insekti otpali. Ako i dalje predstavljaju problem, postoje mnoge druge mogućnosti liječenja.

Važno je dati odgovarajuću njegu biljci koja je bila pogođena štetnicima. Ljiljani mira su vrlo otporne biljke i obično se brzo vraćaju.

Ako sumnjate da je štetnike donijela neka nova sobna biljka, odmah izolirajte zahvaćenu biljku.

Također, zapamtite neizgovoreno pravilo u vrtlarstvu u zatvorenom prostoru je uvijek staviti nove sobne biljke u karantenu kako ne bi prenijele nikakve štetočine ili bolesti koje bi mogle doći na vaše druge zdrave biljke.

Biljka ne cvjeta

wop nbghj4knlckg4wnck4w45

Ljiljani mira rijetko cvjetaju u uvjetima slabog osvjetljenja. Znam da se ova biljka naziva i ‘ormarom’ jer je vrlo tolerantna na uvjete slabog osvjetljenja i vjerojatno bi mogla preživjeti u ormaru.

Međutim, istina je da će njihovo cvjetanje biti sve rjeđe pri slabom osvjetljenju, a onda će jednostavno prestati cvjetati.

Sve dok su ostali zahtjevi za njegu ispunjeni, slabije osvjetljenje neće biti pod utjecajem lišća, ali nema dovoljno energije da bi biljka mogla procvjetati.

Vrlo povremeno, nedovoljna gnojidba također može biti uzrok da vaš ljiljan mira ne cvjeta. Međutim, to će se dogoditi samo s biljkom koja nije bila gnojena ili presađena dugi niz godina.

Kako to popraviti?

Da bi ove biljke procvjetale, morate im dati srednje do jako neizravno sunčevo svjetlo. Ova razina osvjetljenja često je veća nego što mislite.

A ako svoj ljiljan mira niste gnojili dugo, dugo vremena, jedna primjena gnojiva često je dovoljna da se biljka probudi i započne proces proizvodnje tih karakterističnih loptica.

Završna riječ

Pokušao sam pokriti mnogo različitih problema s ljiljanima mira u jednom članku, pokrivajući najčešće uzroke svakog problema.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: