9 znakova prekomjernog gnojenja biljaka i kako ih popraviti

wop Gnojenje76832

Svi želimo da naše biljke budu zdrave – ali prekomjerno hranjenje donosi više štete nego koristi. Važno je znati uobičajene znakove prekomjernog hranjenja biljaka kako biste mogli riješiti problem i izbjeći pogoršanje problema.

Znakovi prekomjernog gnojenja biljaka

 • Ostatak soli bijelog gnojiva na gornjem sloju tla.
 • Izgorjeli, smeđi vrhovi i rubovi listova.
 • Žuto, uvijeno ili venuće lišće.
 • Deformirani listovi.
 • Gubitak lišća, cvijeća ili ploda.
 • Smeđa ili crna, trulo korijenje ili drugi znakovi oštećenja korijena.
 • Nedostatak rasta unatoč inače dobroj njezi.
 • Slabo, vretenasto izrastanje lišća.
 • Nedostatak cvijeća.

Pregled: znakovi prekomjerne gnojidbe

Dvije najčešće pogreške koje radimo s biljkama su prekomjerno zalijevanje i pretjerana gnojidba. To dolazi iz hvalevrijedne motivacije da našim biljkama pružimo najbolju moguću njegu… nažalost, pretjerano posluživanje našim biljkama zapravo im može naštetiti.

Prekomjerno hranjenje biljaka je lako učiniti jer je proces prilično neproziran i prehrambena potrošnja biljke nije u korelaciji s našom. Gnojivo nije isto što i hrana za ljude: biljke stvaraju većinu hrane koja im je potrebna fotosintezom.

wop Biljke7809645533585

Zašto je prekomjerna gnojidba tako uobičajena

Prekomjerna gnojidba je uobičajena jer biljkama nije potrebno onoliko koliko mi obično mislimo da trebaju. Potrebne su im samo hranjive tvari koje fotosinteza ne stvara… u usporedbi sa životinjama, biljke fizički troše vrlo malo

Problem vam se može prišuljati. Sporo otpuštanje ili višak gnojiva mogu se nakupiti u tlu i tijekom vremena postati otrovni za biljku. Može biti zbunjujuće vidjeti kako vaša biljka razvija problem kada niste promijenili svoju rutinu.

Također je lako previdjeti pretjeranu oplodnju jer njezine simptome mogu potaknuti i drugi uzroci. Morate dublje proučiti problem kako biste postavili ispravnu dijagnozu.

Zašto je prekomjerno gnojenje biljaka štetno

Previše gnojiva čini tri loše stvari biljkama: oduzima potrebnu vlagu, truje tlo i otvara ih za bolesti uzrokovane stresom i najezda štetnika.

 1. Soli sadržane u gnojivima mogu usporiti protok vode u korijenje i ograničiti razinu vlage u lišću. Velik dio štete uzrokovane prekomjernim hranjenjem pojavljuje se u lišću.
 2. Višak gnojiva može inhibirati biokemijske reakcije i uništiti biljne enzime.
 3. Stres od prekomjernog hranjenja čini ih osjetljivima na bolesti… osim oportunističkih infekcija, štetnike privlače oslabljene biljke i mogu lakše uspostaviti zarazu.
wop njhkl373jn3hjdjdjkjk6l54343

Uzroci prekomjerne gnojidbe

Očigledan slučaj prekomjernog hranjenja događa se davanjem previše gnojiva, ali može se dogoditi i na druge načine:

 • Može se nakupiti gnojivo iz više primjena koje nikada nije isprano iz tla.
 • Gnojiva koja se sporo otpuštaju teško je ispravno procijeniti i lako se predoziraju.
 • Loša drenaža uzrokuje da tlo zadržava ostatke gnojiva.
 • Suhi uvjeti mogu ograničiti količinu gnojiva koju biljka koristi.
 • Održavanje rutine gnojidbe kada biljka miruje ili kada se promijene uvjeti uzgoja može dovesti do prekomjernog hranjenja.

Znakovi prekomjernog gnojenja biljaka

Prekomjerna gnojidba se može različito manifestirati ovisno o biljnim vrstama i njihovom okolišu. Možete vidjeti nekoliko simptoma odjednom.

Svaki znak može biti uzrokovan i drugim čimbenicima kao što su prekomjerno zalijevanje, slabo osvjetljenje, itd. Ako vaša biljka pokazuje simptome, pregledajte njegu koju ste joj pružali.

Ako niste sigurni da je pretjerana gnojidba izvor problema, test tla može vam dati precizniji odgovor.

Naslage kore na gornjem sloju tla

Jedan od najjasnijih znakova prekomjernog hranjenja biljaka je stvaranje bijele ili žute kore na vrhu tla. Ovaj ostatak predstavlja višak soli gnojiva koje biljka nije apsorbirala i može stvoriti toksične uvjete tla ako se ne riješi.

Vjerojatnije je da će se problem razviti u teškoj mješavini koja zahtijeva zalijevanje u malim količinama kako bi se izbjeglo stvaranje lužina i natopljeno tlo. Ne viđa se često na otvorenom, brzo drenirajućem tlu koje je u vrijeme zalijevanja temeljito natopljeno kako bi se isprale soli. Kako biste bili sigurni da koristite pravo tlo za svoje biljke.

Kako biste popravili situaciju, uklonite naslage skore i temeljito zalijte biljku kako biste isprali tlo. Razmislite o presađivanju u rahliju mješavinu ako je drenaža problem.

Izgorjeli vrhovi i rubovi listova

Ovaj ružni simptom mogu uzrokovati drugi čimbenici osim prekomjernog hranjenja – na primjer problemi s zalijevanjem, niska vlažnost zraka, opekline od sunca – ali opekline od gnojiva brzo se događaju. Ako lišće vaše biljke razvije smeđe vrhove ili rubove ubrzo nakon primjene gnojiva, možete biti prilično sigurni u krivca.

Biljke s dugim listovima ili listovima nalik na remen posebno su sklone ovom problemu. Nažalost, ne postoji način da se poništi šteta, ali možete isprati tlo i zaustaviti njegovo napredovanje. Novo lišće treba zdravo rasti nakon što se višak gnojiva očisti.

wop bhj4b3kl5kl5hjj3l44bn73

Žutilo i venuće lišća

Gubitak vlage uzrokovan prekomjernim hranjenjem može uzrokovati da lišće uvenu ili požuti. Često su posebno zahvaćeni donji listovi.

Ovo je prilično nejasan simptom: osim prekomjerne gnojidbe, može biti uzrokovan i nedostatkom vode, truljenjem korijena zbog prekomjernog zalijevanja ili nedostatkom svjetla. žuto lišće također može biti posljedica pothranjenosti.

Pregledajte cjelokupni status biljke i nedavnu njegu prije nego što poduzmete akciju – ispiranje tla može ublažiti venuće ako je problem previše gnojiva, ali može biti smrtonosno ako je problem trulež korijena.

Deformirano lišće

Uvijeni ili na neki drugi način deformirani listovi uobičajeni su znakovi prekomjernog hranjenja biljaka. Obično se vidi kada je primijenjeno previše dušika.

Ovo je još jedan simptom koji može biti uzrokovan drugim čimbenicima, a to su prekomjerno zalijevanje, previše svjetla ili zaraza štetočinama. Najbolje je rano uočiti problem kada se vrhovi tek počinju uvijati. Isperite tlo ako ste sigurni da je prekomjerna gnojidba.

Deformirano lišće se neće ispraviti, ali biljka nije osuđena na propast. Novi rast će se vratiti u normalu kada se situacija popravi.

Mlohavo, smeđe ili pocrnjelo korijenje

Do sada smo se bavili simptomima koji su prilično kozmetički i neće ugroziti biljku ako se problem riješi, ali problemi s korijenom su ozbiljniji. Proces koji izaziva uznemirenost lišća zapravo počinje s korijenjem – i može ih ubiti.

U ovom slučaju, trebali bismo potražiti nevolje. Provjerite zdravlje korijenskog sustava tako da nježno izvadite biljku i provjerite je li korijenje čvrsto i fleksibilno. Ne bi trebali imati neugodan miris. Ako su crne, mlohave i imaju miris truleži, vaša biljka ima trulež korijena .

Ako postoje samo manja oštećenja, možete odrezati bolesno korijenje. Liječenje je pomalo nezgodno jer patogeni truleži napreduju u vlazi, pa ispiranje tla gnojivom može pogoršati problem.

Ako ste sigurni da biljka pati od prekomjernog hranjenja, možda će ipak biti potrebno isprati medij; ali osušite što je brže moguće. Razmislite o tome da biljku ostavite izvan posude i/ili koristite ventilator.

Profesionalni savjet: Neki uzgajivači natapaju tlo vodikovim peroksidom kako bi ubili patogene truleži. Ako ste prisiljeni isprati otrovno tlo, možda bi se isplatilo završiti s peroksidom.

wop vhjokl34bbhjil3bn7lo

Defolijacija

Gubitak lišća, cvijeća ili voća može biti znak prekomjernog gnojenja biljaka. Ako je to problem, obično mu prethodi oštećenje lišća… ali neke biljke se lako potaknu da opadaju lišće od stresa.

Gotovo svaka biljka sklonija je gubitku listova zbog prekomjerne gnojidbe ako je pod drugim izvorima stresa. Iz tog razloga nikada nije dobra ideja hraniti biljku odmah nakon presađivanja ili preseljenja. Dodavanje gnojiva bolesnoj biljci može zauvijek okončati njezine nevolje.

Liječenje je isto kao i za sve simptome: uklonite vidljive ostatke gnojiva, temeljito isperite posudu i pustite da se dobro ocijedi. Znat ćete da se biljka vraća kada vidite novi, zdrav rast.

Sporo ili bez rasta

Ako je biljka u zastoju i čami u svojoj posudi, strpljenje možda neće biti rješenje. Zamršeno je to što ovaj simptom može uzrokovati premalo ili previše gnojiva.

Naravno, slabo osvjetljenje, hladno vrijeme, loša praksa zalijevanja ili čak vezan za korijen također mogu uzrokovati da biljka zastane u posudi, stoga isključite i to.

Pregledajte svoj nedavni raspored oplodnje. Ako ste redovito gnojili, možda bi imalo smisla zadržati porcije i nadzirati biljku neko vrijeme.

Ako odlučite da je biljka pothranjena, postupite pažljivo. Ako je sezona rasta, gnojivo nanesite na četvrtinu preporučene na etiketi i promatrajte reakciju biljke: trebala bi se oživjeti ako je to bio problem.

Brzi, vretenasti rast

Drugi način na koji previše gnojiva može utjecati na vašu biljku je stimuliranje da proizvodi tanke, slabe stabljike. To može biti uzrokovano previše dušika. (Naravno, takva dugotrajnost može biti i zbog nedovoljnog svjetla.)

Slab prerast podložan je štetnicima i drugim problemima. Insekti koji sišu vole plijen ovu vrstu nježnog zelenila.

Tretirajte ispiranjem tla, ali razmislite o tome da biljci date i malo dodatnog svjetla. Neke biljke će se oporaviti bolje od drugih, ali vjerojatno je dobra ideja odrezati vretenasti izrast i pustiti zdraviji materijal da ponovno izraste.

Nedostatak cvijeća

Još jedan simptom biljke preopterećene dušikom ili drugim hranjivim tvarima je kašnjenje ili odsutnost cvjetova ili plodova. Previše su zauzeti proizvodnjom lišća da bi se smirili u fazi cvjetanja ili postavljanja plodova.

Ponekad možete ispraviti smjer doziranjem biljke s formulom s nižim sadržajem dušika, ali to zahtijeva nagađanje. Najsigurnije rješenje je jednostavno ispiranje tla i korištenje uravnotežene mješavine u budućnosti.

Završna riječ

Prekomjerna gnojidba je mnogo češći problem od nedovoljne gnojidbe, stoga uvijek budite oprezni kada hranite svoje biljke. Potražite kombinacije znakova kako biste utvrdili je li izvor problema prekomjerno hranjenje ili neki drugi problem s njegom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Kako se riješiti plijesni u tlu sobnih biljaka

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Anthurium ne cvjeta? 7 načina da procvjeta

Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!