Koliko sunčeve svjetlosti treba salati?

1682623668 Wie viel Sonnenlicht braucht Salat

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati? – Većina vrsta salate treba dovoljno sunčeve svjetlosti 6 do 8 sati dnevno. Iako ovaj zahtjev uvelike varira ovisno o sorti, klimatskim uvjetima i sezoni. Intenzitet sunčeve svjetlosti je važniji od vremena. Salata se može uzgajati tijekom cijele godine bez velike njege. Dostupnost i intenzitet sunčeve svjetlosti također varira tijekom godine.

Dakle, u vrućim ljetnim danima, neizravna jaka sunčeva svjetlost bolja je od izravne, blještave sunčeve svjetlosti. Neizravna sunčeva svjetlost jednostavno se odnosi na vrstu sjenila koja se koristi za sprječavanje izravne sunčeve svjetlosti da dopre do tla. Obično koristimo zelene mreže ili pokrivače. Što zapravo puno sunce znači za vrtlara? provjerimo

Pogledajte moj prethodni post: Što učiniti s biljkom tikvica na kraju sezone?

što je puno sunce

Puno sunce jednostavno znači izravna sunčeva svjetlost. Sa stajališta vrtlara, to znači najmanje 6 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Za većinu biljaka dovoljno je 6 sati izravne sunčeve svjetlosti. Ali ovo vrijeme ne ukazuje na intenzitet svjetlosti koju će biljke primiti.

Ova točka u vremenu za dnevnu dostupnost sunčeve svjetlosti može se podijeliti u tri razdoblja. Prva je svježa jutarnja sunčeva svjetlost, što ukazuje na izravnu sunčevu svjetlost od ranog jutra. Slijedi podnevno svjetlo, što znači da je izravna sunčeva svjetlost dostupna u podne. Konačno, imate kasno svjetlo koje ukazuje na hladnu večernju sunčevu svjetlost.

Dakle, kad god kažemo puno sunce, to može označavati jedno od ova tri vremena. Vrijeme od 6 sati može biti isto, ali je intenzitet u tim slučajevima vrlo različit.

Dakle, ako vaša salata dobije jutarnje ili večernje svjetlo, dovoljno je 6 do 8 sati. Inače, za uzgoj salate dovoljno je samo 3 do 4 sata izravne sunčeve svjetlosti u vrijeme ručka.

Treba li zelena salata puno sunca?

Da, salati je potrebno puno sunca da bi rasla. Iako je penumbra s neizravnim jakim svjetlom bolja za ljetnu sezonu. Ako salatu uzgajate rano u proljeće, potrebno je punih 6 do 8 sati izravne sunčeve svjetlosti. To će održati toplinu za brži rast salate.

U ljetnoj sezoni bolje je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost, osobito u podne. Sva će vaša salata dobro rasti ako je izložena 3 do 4 sata izravnog sunčevog svjetla, ujutro i navečer. U suprotnom, možda ćete morati zaštititi salatu od jake, goruće sunčeve svjetlosti u podne.

Tijekom ljetne sezone možete koristiti kremu za sunčanje kako biste izbjegli opekline. Za prekrivanje biljaka idealna je zelena mreža ili platno za sjene. Ove zelene mreže ili tkanine za sjene dostupne su u različitim gustoćama od 10% do 90%. Shadowcloth s 30% do 50% gustoće je dobar za lisnato povrće poput salate. Dopušta samo 50-70% sunčeve svjetlosti da dopre do površine.

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati

Također pročitajte: Treba li zelena salata puno vode?

Koliko često je salati potrebno puno sunca?

Zelena salata je hladno lisnato povrće. U proljetnim uvjetima potrebno joj je 6 do 8 sati punog sunca. 6 do 8 sati izravne sunčeve svjetlosti, osobito rano ujutro, idealno je za biljke salate.

Iako je bolje dopustiti djelomično neizravnu sunčevu svjetlost tijekom ljetne sezone. Ljetni dani mogu biti vrlo vrući, posebno u južnim područjima. Temperatura može porasti iznad 75 stupnjeva Fahrenheita, što nije dobro za salatu.

Idealna temperatura za uzgoj salate je između 45 i 74 stupnja Fahrenheita ili 16 do 20 stupnjeva Celzijusa. Salata dobro uspijeva u hladnijem okruženju. Kada je temperatura niža od 70 stupnjeva, salata treba više od 6 sati punog sunca dnevno.

Koliko sunca treba salati?

Zelena salata treba 4 do 6 sati stalnog sunčevog svjetla da zadrži svoju temperaturu. Točna potreba ovisi o intenzitetu sunčeve svjetlosti, a ne o vremenu. Tako je u ljetnim danima dovoljno 4 ili 5 sati u usporedbi s 6 do 8 sati u proljeće.

Cijela ideja sunčeve svjetlosti je održavanje dovoljne temperature za dobar rast i pravo svjetlo za fotosintezu. Ovi prirodni procesi izravno ovise o intenzitetu svjetlosti.

U ljetnim danima sunce je dovoljno vruće i jako da podigne temperaturu iznad 70 stupnjeva Fahrenheita. Biljke salate mogu preživjeti toliku temperaturu, ali to može dovesti do određenog stresa za biljke. Ovaj stres može prisiliti salatu da prerano procvjeta. Taj se fenomen naziva zavrtnje ili formiranje zavrtnja. Ovdje ćete pronaći iznenadno izduživanje središnje stabljike bez puno formiranja lista. Morate koristiti malo sjene kako biste izbjegli ovu situaciju.

Treba li salata izravna sunčeva svjetlost?

Kao i svaka druga biljka, salata treba izravnu sunčevu svjetlost. Zapravo, izravna sunčeva svjetlost neophodna je za pravilan rast svake biljke. Salata treba izravnu sunčevu svjetlost, iako joj je bolje u djelomičnoj sjeni s jakim svjetlom.

Izravna sunčeva svjetlost je potrebna posebno u ranim danima proljetne sezone. Ovo je doba godine kada temperatura može varirati između 40 i 60 stupnjeva Fahrenheita. sjeme salate može klijati na 45 stupnjeva Fahrenheita, ali zahtijeva 6 do 8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.

Ako salatu uzgajate sredinom godine oko ljeta. Tada je bolje osigurati malo hlada kako bi se izbjeglo pucanje biljaka salate. Djelomična sjena s neizravnom jakom sunčevom svjetlošću može zaštititi vašu salatu od vrućeg sunca i također produljiti vrijeme berbe.

Uspijeva li salata dobro u sjeni?

Salata je jedno od rijetkih zelenih povrća koje dobro uspijeva u hladu. Za uzgoj salate dovoljna je djelomična sjena, iako joj je potrebno puno sunca 6 ili više sati.

Sjena ima mnoge prednosti za biljke salate. Prva i najvažnija prednost je zaštita od vrućeg sunčevog svjetla. Zatim, sprječava životinje i ptice da se hrane ovim nježnim slatkim listovima salate. Pravilna sjena može lako produžiti sezonu berbe na čak 4 tjedna. Osobito ako uzgajate lisnatu salatu umjesto salate s jednim usjevom, možete ubrati više.

1682623667 895 Koliko sunčeve svjetlosti treba salati

Sorte salate za djelomičnu sjenu i puno sunce

Postoji pet glavnih sorti biljaka salate. Neki su očito popularniji od drugih zbog svog jedinstvenog okusa, teksture, boje i nježnosti.

Neke su popularne vrste salate pogodne za toplinu i sjenu

Crisphead: Sierra Batavian, Nevada, Michelle.
Romaine: Obalna zvijezda, Anuenue, Jericho, Mali dragulj
Bibs: Buttercrunch, Summer Bibs
List: Zelena zvijezda, Brončana strijela Loose Leaf, Black Seed Simpson.
maslac zelena salata
salata od stabljika
Parris Island Cos je još jedna popularna sorta zelene salate.

Treba li salati sunce ili sjena za rast?

Salata treba i jako sunce i nešto sjene da bi rasla. Zapravo, jedno je od rijetkih povrća koje može lako preživjeti u polusjeni. Većina sorti salate bolje uspijeva u djelomičnoj sjeni s jakim svjetlom. Puno sunce tijekom dugog vremenskog razdoblja ponekad može naštetiti biljci. Pogotovo kada je intenzitet svjetlosti prevelik.

Sve u svemu, salatu možete lako uzgajati na suncu ili u djelomičnoj sjeni, ovisno o sezoni. Trenutačni klimatski uvjeti presudni su pri donošenju odluke hoćete li odabrati sjenu ili punu izloženost suncu za biljke salate.

Što se događa kada zelena salata dobije previše sunčeve svjetlosti?

Previše sunčeve svjetlosti nije dobro za biljke salate. Može se brzo osušiti. Listovi mogu požutjeti. Gube sladak okus. Svi ovi uvjeti mogu izazvati stres kod biljke i na kraju je otjerati. Jednostavno rečeno, stres može prisiliti biljku salate da prerano pupa i sije sjeme. Konačni cilj biljke je očuvanje naslijeđa. Osobito u vremenima stresa, biljka se fokusira na formiranje sjemena kako bi nastavila svoju generaciju.

Zbog toga salata usporava formiranje lišća, koristi sve zalihe šećera i formira dugačke cvjetne klasove. Zbog toga lišće ima gorak okus.

  • Formiranje klina – formiranje cvijeta i sjemena.
  • List postaje gorak u okusu.
  • zaustaviti formiranje lišća.

Mogu li uzgajati salatu u punoj sjeni?

Ne, salata ne može rasti u punoj sjeni, barem bez potpore. Zapravo, potrebno vam je mnogo umjetne rasvjete za uzgoj kako biste adekvatno osvijetlili salatu.

Danas je uzgoj u zatvorenom prostoru postao popularan dio urbanog vrtlarstva. Zelena salata je popularan izbor svakog urbanog vrtlara. Stoga su, u nedostatku otvorenih vrtnih prostora, prešli na tehnike uzgoja u zatvorenom prostoru. Najznačajnije, unutarnja akvaponika sa svjetlima za uzgoj koristi se za uzgoj salate u punoj sjeni.

Dakle, tehnički možemo reći da se salata može uzgajati uz umjetna rasvjetna tijela u punoj sjeni. S ovim modernim tehnikama možete uzgajati salatu bilo gdje i bilo kada. Kontrola okoliša lakša je u zatvorenim prostorima nego u otvorenim vrtovima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: