Moss Pole Monstera: Vodič za uzgoj i njegu biljaka

Raste li vaša biljka Monstera posvuda u svim smjerovima? Ako je tako, možda je vrijeme da dodate vertikalnu potporu i pretvorite svoju biljku u Monsteru od mahovine.

Moss Pole Monstera su jednostavno obične biljke Monstera koje su bile u saksiji kako bi uključile stup od mahovine u svoju sadilicu. Monstera vinove loze se tada mogu popeti na stup mahovine okomito umjesto da se rašire po stranama sadnice. Većina stupova mahovine za Monstere su u rasponu od 36″-42″ visoki i izrađeni su od mahovine sphagnum ili kokosa. Veće loze monstere mogu se pričvrstiti špagom ili trakom za biljke prije nego što se zračno korijenje počne pričvršćivati ​​za stup.

Čitajte dalje da biste saznali sve o biljkama Moss Pole Monstera!

Moss Pole Monstera: osnove podrške biljkama

Biljke Moss Pole Monstera sve su češće jer vlasnici sobnih biljaka traže načine da se prilagode prirodnim navikama rasta svojih omiljenih sobnih biljaka. Neke biljke, poput Monstere, prirodne su penjačice u svojim izvornim staništima. Ove epifitske biljke uvijek traže nešto za odrastanje!

Dodavanje stupa mahovine Monsteri izvrstan je način da se dio tog rasta usmjeri prema gore bez da se radi protiv prirodnog oblika i navike biljke. Stup od mahovine može biti odličan za uzgajivače sobnih biljaka u malom prostoru kao i za samu Monsteru!

Najlakši način da napravite Monsteru od mahovine je da dodate stup od mahovine u praznu sadilicu i presadite biljku Monstera oko podnožja stupa za mahovinu. Čudovišta mogu narasti prilično velika, tako da što je moguće dublja i čvrsta baza pomaže da se stup od mahovine pretjerano klati.

Možete koristiti mnogo različitih vrsta biljaka iz roda Monstera za izradu Monstera od mahovine. Sjajne mogućnosti za zalijevanje šipkom od mahovine uključuju Monstera deliciosa i Monstera adansonii .

Najbolji stupovi mahovine za biljke Monstera

Najbolji stupovi mahovine za biljke Monstera obično su visoki, čvrsti stupovi. Savitljivi stup od mahovine na slici iznad je izvrsna opcija. Ovaj stup je dostupan u konvencionalnoj živoj mahovini od sfagnuma ili kao kokos kokos . Mossify stupovi su lijepi jer su fleksibilni, što im omogućuje da se savijaju u organski oblik koji može prihvatiti gustu lozu većih biljaka Monstera.

Pročitajte više o najboljim stupovima od mahovine.

Dodavanje stupa od mahovine na čudovište

Stubovi mahovine mogu se dodati bilo kojoj vrsti biljke Monstera. Dok neki stupovi mahovine imaju šiljastu podlogu koja omogućuje da se zabode u postojeću korijensku kuglu, najbolji način za ugradnju stupa od mahovine u biljku Monstera je tijekom presađivanja. To omogućuje da se stup za mahovinu proteže sve do dna lonca sadilice (što ga čini manje klimavim za veće biljke).

Pribor za dodavanje stupa od mahovine

 • Monstera biljka
 • Moss Pole
 • Posuda za sadnju (koristila sam ovu veliku saksiju od terakote )
 • Stijene (ja sam koristio graški šljunak )
 • Mješavina za saksije (volim DEN Sustainable Potting Soil ili The Sill’s Organic Potting Mix )
 • Sprout Screen (opcionalno)
 • Užad, igle za biljke ili traka za biljke

Drugi par ruku tijekom instalacije također je OGROMNA pomoć!

Koraci za zalijevanje Monstera od mahovine

 1. Uklonite grudu korijena biljke Monstera iz postojećeg lonca. Monstera se može ili posaditi u veću sadilicu ili presaditi u postojeću sadilicu ako je sadnica prilično velika. Obavezno koristite posudu s drenažnim otvorom (ili rupama).
 2. Ako lonac ima prilično veliku drenažnu rupu, razmislite o korištenju komada pejzažne tkanine ili mreže za klice kako biste spriječili da kamenje, zemlja ili korijenje pobjegnu s dna lonca.
 3. Stavite stup za mahovinu u praznu sadilicu tako da podnožje stupa za mahovinu leži na dnu lonca.
 4. Podnožje lonca napunite kamenjem kako biste okružili dno stupa mahovine.
 5. Dodajte malo mješavine za zalivanje i nježno stisnite oko baze stupa mahovine.
 6. Pregledajte korijen biljke. Monstere su brze uzgajivače i imaju tendenciju da razviju čvrstu korijensku kuglu koja se možda mora razbiti kako bi stala oko podnožja stupa mahovine. Pogledajte oko baze stabljike kako biste pronašli gdje bi stup mogao najbolje pristajati, a zatim razdvojite grudu korijena u okomitoj liniji do dna korijenske kugle (kao što je otvaranje knjige).
 7. Omotajte Monsterinu podlogu korijenske kuglice oko stupa od mahovine dok stoji unutar lonca. Ovo je puno lakše s drugom osobom držati stup od mahovine na mjestu tijekom postavljanja korijenske kugle.
 8. Napunite sadilicu mješavinom za posude. Sve obližnje zračno korijenje ugurajte u tlo. Svakako ostavite pola inča do inča prostora kako biste olakšali zalijevanje biljke.
 9. Nježno manevrirajte lozom Monstera oko stupa mahovine. Pričvrstite svaku lozu na nekoliko točaka pomoću špage, pribadača ili biljne trake nalik na čičak .
 10. Temeljito natopite cijelu Moss Pole Monstera (uključujući i šipku od mahovine). Pustite da se višak vode ocijedi prije nego što lonac za sadnju stavite na tanjurić.

Briga za biljke monstere s stupovima mahovine

Biljke Moss Pole Monstera obično je lakše za njegu na duge staze nego za rasprostranjenu Monsteru, ali to je točno samo ako se malo redovito održavate.

Nastavite pričvršćivati ​​biljne loze na stup od mahovine kako bi se mogle popeti prema gore. Upotrijebite biljnu traku kako biste nježno pričvrstili loze na stup, bez oštećenja samih trsova. Iako je zračno korijenje općenito prilično vješto u pronalaženju dijelova motke za ukorjenjivanje, također ih možete položiti na stup i pričvrstiti oko njih kako bi ih držali na mjestu dok se ukorijenjuju.

Držite stup mahovine malo vlažnim kako biste potaknuli zračno korijenje da se pričvrsti za njega. Održavanje vlažnog stupa od mahovine najlakše je s automatskim misterom za biljke , ali se također može učiniti s običnom bocom s raspršivačem ili u sudoperu/tušu s vodom iz slavine. Zamagljivanje također pomaže u povećanju vlažnosti zraka za biljku Monstera (ali trenutno).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Kako ukloniti lisne uši s kelja: brzi vodič

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja aglaonema ima žuto lišće?

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Stablo lavande: Vodič za vrtlare

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Savršena povrća za uzgoj u sjenovitom vrtu

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega Alokazije Zebrine

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjemenke kadifa