Najbolji savjeti za jesensko vrtlarenje za bogatu jesensku berbu

Najbolji savjeti za jesensko vrtlarenje za bogatu jesensku berbu8753873458710

Aaaa jesen. Sezona začina, branja jabuka i mjeseca žetve. I, naravno, jesensko vrtlarstvo! Pokrenite svoj zeleni palac kako biste osigurali robustan povrtnjak s ovim vrhunskim savjetima za jesensko vrtlarenje za bogatu jesensku berbu.

Za vrtlare, pomisao na hladnije, kišovito vrijeme jeseni priziva vizije obilnih berbi – sve od cvjetače i kelja do mrkve i rotkvice. 

Bilo da imate veliko dvorište puno uzdignutih gredica i voćaka ili vrt pun sađa u gradu, postoji mnoštvo povrća koje možete uzgajati u jesen. Čitajte dalje da biste saznali kako svoj jesenski povrtnjak učiniti uspješnim.

Novi ste u vrtlarstvu? Evo nekih smjernica

Ako ste prvi vrtlar, dobro je malo istražiti prije nego što počnete.

Jesen sa sobom donosi jedinstven skup vrtnih izazova. S drveća počinje padati lišće. Zemlja postaje močvarna na kiši ili se počinje stvrdnjavati na hladnoći. Vrt je obavijen sjenom.

Jesensko vrtlarstvo može biti težak početak za početnike ako niste spremni. Na internetu postoji  mnoštvo članaka  koji će vas naučiti osnovama vrtlarstva. Potražite stranice koje se redovito ažuriraju, usredotočite se na svoju zemlju ili regiju ili imate savjete organizirane po zonama.

Pripremite svoj vrt za jesensko povrće

Pokupite posljednje ljetno povrće i uklonite vegetaciju. Imate previše krastavaca za korištenje svježih? Ukiseli ih! Kuhinjska klupa prepuna rajčica? Napravite umak za špagete i zamrznite ga za hladnije mjesece.

Pokušajte nabaviti povrće otporno na hladnoću poput kelja i drugih zimskih usjeva kako bi vaš vrt mogao ostati produktivan tijekom zime.

Dodajte svo to ljetno zelenilo koje blijedi sa svojih podignutih gredica na hrpu komposta ili ga ukopajte natrag u tlo. Hranjive tvari će potaknuti buduće usjeve. Pravo je vrijeme da u svoj vrt dodate i izmjene tla kao što je sporo otpuštajuće organsko gnojivo .

Prikupite sjeme koje želite sačuvati za sljedeću sezonu. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu poput vašeg hladnjaka ili tamnog ormarića. Premjestite ranjive trajnice unutra kako biste ih zagrijali tijekom nadolazeće zime.

Provjerite ima li drveća oštećenih grana i uklonite malč ili lišće s debla kako biste spriječili razvoj plijesni.

Najbolji savjeti za jesensko vrtlarenje za bogatu jesensku berbu8753873458713

Nabavite odgovarajuću opremu za jesensko vrtlarstvo

Naravno, možete vrtlariti samo golim rukama i malo prljavštine. Ali posjedovanje nekoliko namjenskih vrtlarskih alata može učiniti rad u vrtu znatno ugodnijim iskustvom.

Pogledajte što vaši susjedi uzgajaju

Niste sigurni što posaditi u svom jesenskom vrtu? Baci pogled preko ograde i vidi što rastu tvoji susjedi! Možete čak  zamijeniti reznice i sjemenke s njima. Već znate da ove biljke dobro rastu u vašem području.

Većina botaničkih vrtova ima područja posvećena jestivim biljkama razasutim među njihovim ukrasnim aranžmanima. Posjetite svoje lokalne javne vrtove i zabilježite što raste. Ako niste sigurni kako prepoznati biljku, samo pitajte! Vrtovi obično imaju pri ruci volontere koji pomažu posjetiteljima.

Vrtovi nisu samo za uzgoj hrane. Razmislite o tome koje bi vam vrste drveća, cvjetnih grmova i sobnih biljaka mogle donijeti  zdravstvene prednosti  povrtnjaka s puno manje svakodnevnog održavanja.

Također je sjajna ideja učiniti vaš vrt  prijateljskim za divlje životinje . Povećana biološka raznolikost pomaže u održavanju zdravlja biljaka i obnavlja američke prirodne prostore. Usredotočite se na uzgoj biljaka koje cvjetaju jesen i koje su porijeklom iz vašeg područja.

Razmislite o pokrovnim usjevima

Ako ste iscrpljeni od punog proljeća i ljeta vrtlarskih radova, zašto ne razmislite o zasađivanju svojih gredica pokrovnim usjevima ? Ponekad se nazivaju ” zelena gnojidba “, pokrovnim usjevima je lako upravljati, poboljšavaju kvalitetu tla, privlače korisne kukce, a ponekad čak pružaju hranu za vaš stol.

Mahunarke koje fiksiraju dušik kao što su grašak i grah fava popularan su izbor za pokrovne usjeve, kao i žitarice poput zobi i raži. Otporna daikon rotkvica ima duboko korijenje koje hvata hranjive tvari

U većini zona posadite svoje pokrovne usjeve u ranu jesen za najbolje rezultate.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Štetočine i nametnici

Uobičajeni štetnici sobnih biljaka: identificiranje, kontroliranje i sprječavanje

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako se brinuti za Aeschynanthus Radicans

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Božićni narcisi (Paperwhite Ziva): čisto bijelo zimsko cvijeće

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako oživjeti biljku koja vene