Koje začinsko bilje može rasti u kući zimi?

Welche Krauter wachsen im Winter drinnen

Mnogo je razloga za uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru tijekom zime. Kao prvo, mnoge biljke uživaju u zatvorenim uvjetima i uspijevat će kad se uzgajaju na ovaj način. Uzgoj vlastitog začinskog bilja daje vam pristup svježem začinskom bilju tijekom cijele zime koje može dodati okus i hranjivost vašim jelima. Zatvoreni vrtovi s biljem također su odličan način da zainteresirate djecu za vrtlarstvo i zdravu prehranu. Uzgajajući vlastito bilje, možete im pokazati koliko je lako dodati svježi okus njihovoj hrani uz samo nekoliko dodira.

Evo nekih od naših omiljenih zatvorenih zimskih biljnih vrtova koji će vam pomoći da odmah počnete.

Origano

Origano je osjetljiv na prekomjernu hidrataciju, baš kao i ostale mediteranske biljke na ovom popisu. Malo je vjerojatno da će neki drugi uspjeti u našim vrtovima u bocama; Umjesto toga, preporučujemo da ih posadite u tlo koje ima slobodnu drenažu.

Ružmarin

Budući da ružmarin preferira suša okruženja, preporučamo korištenje tla za ovaj raspored umjesto vrta u bocama. Zimi ružmarin uspijeva na temperaturama između 40 i 65 stupnjeva Fahrenheita i zahtijeva puno svjetla.

Vlasac

Stvarno se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru cijelu zimu i vrlo su atraktivni. Za berbu koristite škare za rezanje nakupina koje su blizu baze biljke. Posudu s vlascem stavite u tamni ormarić na nekoliko tjedana, kada prestane rasti, vratite ga na svijetli prozor i ponovno bi trebao rasti.

Timijan

Jedna od najpopularnijih i najpoznatijih biljaka je majčina dušica jer nadopunjuje gotovo svaku kuhinju, posebno ribu ili piletinu. Za zdrav rast, ovoj biljci je potrebna mješavina zemlje koja se brzo cijedi i topli, sunčani dio kuće.

Metvica

Biljke metvice otporne su trajnice koje mogu podnijeti temperature od čak 30 stupnjeva. Stavite ga na mjesto s umjerenim do intenzivnim sunčevim svjetlom i održavajte tlo vlažnim.

Koje bilje se može donijeti za zimu?

Koje bilje raste u kući zimi

Zimi mnogi ljudi vole unijeti biljke i bilje u zatvorene prostore kako bi uljepšali svoj dom. Međutim, neke biljke i bilje mogu se unijeti u zatvorene prostore samo na kratko vrijeme. Evo popisa nekih biljaka koje se mogu prezimiti u kući:

 • Peršin je odlična zimska biljka jer se lako uzgaja i ima mnoge zdravstvene prednosti. Peršin je izvrstan izvor vitamina C i može pomoći u poboljšanju probave. Također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oteklina i boli.
 • Bosiljak je još jedna sjajna biljka koju možete unijeti u kuću za zimu. Bosiljak je dobar izvor vitamina K i antioksidansa koji mogu poboljšati zdravlje srca. Također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oteklina i boli. Bosiljak je također poznat po svojim antimikrobnim svojstvima, koja mogu pomoći u borbi protiv infekcije.
 • Višegodišnje biljke kojima je potrebna zaštita od mraza da bi preživjele, poput limunske trave, đumbira i limunske verbene, najbolje su biljke za zimu unijeti u kuću. Otpornije sorte poput majčine dušice, trobojne kadulje i lavande mogu preživjeti zimu na otvorenom u većini područja.

Raste li začinsko bilje zimi?

Da, neke biljke rastu zimi. Začinsko bilje koje je višegodišnje (što znači da se vraća iz godine u godinu), poput vlasca, majčine dušice i lavande, nastavlja rasti tijekom zime. Biljke koje su jednogodišnje (što znači da traju samo godinu dana), poput bosiljka i cilantra, umrijet će tijekom zime, ali se mogu ponovno saditi u proljeće. Čak i ako lišće biljke odumre tijekom zime, korijenje biljke ostaje i može se brati u proljeće.

Kako izgraditi cjelogodišnji biljni vrt u zatvorenom prostoru?

Zatvoreni vrt može se uspješno uzgajati. Međutim, da biste bili uspješni, morate odrediti nekoliko elemenata.

Odaberite idealno mjesto za unutarnji vrt s biljem.

Začinskom bilju je potrebno što više prirodnog svjetla da bi uspijevalo u zatvorenom prostoru. Stavite ih blizu prozora okrenutog prema jugu i osigurajte im najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno na sunčanom mjestu.

Korištenje rasvjete koja oponaša izravnu sunčevu svjetlost jednostavan je pristup osiguravanju da vaše sobne biljke dobivaju dovoljno svjetla bez obzira na to gdje ih postavite. Zimi, kada ima manje dnevnog svjetla, to je također odličan način da dodate više svjetla.

1682643794 903 Koje bilje raste zimi u kući

Osigurajte odgovarajuću drenažu za sobno bilje.

Glinene posude pomažu s drenažom, ali se mogu brzo osušiti. Isprobajte staklenu ili plastičnu posudu umjesto glinene ako živite u sušnoj klimi ili ako zimi uzgajate začinsko bilje u zatvorenom prostoru kada toplina pećnice čini domove posebno suhima. Ovi materijali se ne suše tako brzo kao glina.

Začinsko bilje uzgojeno u zatvorenom prostoru ima normalnu sobnu temperaturu.

Začinsko bilje koje se uzgaja u zatvorenom prostoru voli temperature između 15 i 20 stupnjeva. Dakle, ako ste vi sretni, velike su šanse da su i oni. Iako temperatura u blizini prozora noću može pasti na 10 ili 12 stupnjeva, većina biljaka to preferira. Izbjegavajte da biljke dodiruju staklo kako ih hladnoća ne bi priklještila.

Berite redovito.

Berite često kako biste potaknuli protok zraka. Kako biste spriječili širenje problema, odrežite i uklonite kontaminirani biljni materijal čim uočite problem.

Prilikom berbe nikada ne uzimajte više od trećine biljke odjednom. Konzervativna berba potiče novi rast, što rezultira dugoročnijim povećanjem prinosa biljaka.

Preživljava li začinsko bilje zimu?

Moglo bi umrijeti na hladnoći i kiši ako ih ostavite vani. Međutim, ljekovita biljka uzgojena u posudi je u redu ako se poduzmu odgovarajuće mjere opreza.

Pobrinite se da svoje bilje u spremniku držite u zaštićenom prostoru. Idealno mjesto je uza zid ili zabačeno u kut. Zidovi zadržavaju dio topline zimskog sunca i malo podižu temperaturu noću.

Ne stavljajte posude s biljem tamo gdje neće padati kiša. Čak i ako zimi ne troše puno vode, biljkama je još uvijek potrebno.

Ako je moguće, svoje posude okružite nekom vrstom izolacijskog materijala. Možete ih držati toplim tako da ih prekrijete malčem, slojem lišća ili drugim materijalom za pokrivanje.

1682643794 888 Koje bilje raste u zatvorenom zimi

Preživljava li ružmarin zimu?

Ružmarin je trajnica otporna na zimu u većini klimatskih područja. Zapravo, lišće postaje nešto slađe kako vrijeme postaje hladnije. Ako živite u klimi u kojoj ružmarin ne prezimi, još uvijek možete održati svoju biljku na životu tako da je donesete u kuću. Stavite je na osunčan prozor i redovito zalijevajte.

Može li metvica preživjeti zimu?

Metvica je izdržljiva trajnica koja može preživjeti zimu u mnogim dijelovima zemlje. U hladnim klimatskim uvjetima umire natrag u tlo, ali se ponovno pojavljuje u proljeće. U toplim podnebljima metvica raste tijekom cijele zime.

Hoće li origano preživjeti zimu?

Origano je otporna biljka i može preživjeti hladno vrijeme. Međutim, listovi se mogu oštetiti ako temperatura padne ispod nule. Ako živite u području gdje temperatura pada ispod nule, možda ćete morati zaštititi biljke origana od hladnog vremena. Jedan od načina da to učinite je da ih prekrijete dekom ili drugom vrstom izolacije.

Mogu li svoj ružmarin unijeti unutra preko zime?

Ne morate se još oprostiti od svog ružmarina. Može prezimiti u kući i održavati ga zdravim i sretnim. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

 1. Odaberite mjesto u svom domu koje ima puno sunčeve svjetlosti. Ružmarin voli sunčana mjesta, pa se pobrinite da vaša biljka ima najmanje četiri sata izravne sunčeve svjetlosti svaki dan.
 2. Održavajte konstantnu temperaturu. Ružmarin ne voli ekstremne temperature pa pokušajte u svom domu održavati temperaturu između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.
 3. Zalijevajte redovito. Ružmarin treba redovito zalijevati, pa ga zalijevajte kada je tlo suho.
 4. Povremeno ga hranite. Ružmarin također uživa u malom gnojivu s vremena na vrijeme.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Prostorije za sobne biljke Zaštita biljaka

Trebate li premjestiti biljke? što trebaš znati

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Mogu li biljke dobiti previše svjetla?

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada visi? (uzroci i rješenja)

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Cvjetovi otporni na mraz