8 najčešćih pogrešaka koje možete učiniti pri odabiru kosilice za travu

kosilica

Kupovina kosilice za travu nije nimalo jednostavna. Postoji mnogo vrsti kosilica s različitim karakteristikama i važno je izabrati onu koja će vama najbolje odgovarati. 

Kada odlučujete koju kosilicu kupiti lako je predvidjeti ključne značajke koje vam mogu pomoći skratiti vrijeme košnje i uz manje truda imati prekrasan travnjak.

Veličina, nagib i vrsta travnjaka, vaša fizička sprema, izgled travnjaka koji želite postići – sve to izravno utječe na izbor najbolje kosilice za vaš travnjak. 

Zato nastavite čitati i saznajte koje greške korisnici najčešće rade kod kupovine nove kosilice za travu te kako ih izbjeći.

 1. Ne vodite računa o veličini travnjaka

Veličina travnjaka jedan je od čimbenika koji najviše utječe na odabir kosilice za travu. O njemu ovisi koju ćete vrstu kosilice kupiti, kolika će biti njezina širina reza, isplati li vam se uložiti u robotsku kosilicu, kakvu vrstu reza trave možete održavati…

Zato prije ulaganja u novu kosilicu za travu provjerite je li vaš travnjak malih, srednjih ili velikih dimenzija.

Teško je navesti konkretne brojke jer u određivanju veličine travnjaka veliku ulogu igra subjektivna procjena – zato se travnjaci često uspoređuju s terenima za igranje tenisa.

Manjim travnjakom obično se smatraju travnate površine veličine oko polovice teniskog igrališta. Travnjak srednje veličine zauzima površinu do dva teniska terena, dok se travnata površina veća od toga smatra velikim travnjakom.

ySY5MVWVb95ZgLpHKdPGfptpJ7FoQGcp9AxoGLYgS0PUoEq0eB0v3mhnxctcr0ZU0ST0j4Ns3uxckoQHJ66a5GcJm0iwPPmThXxj LuudJJwEtW gHP1kdRvjhlrVT6SDI9mci7Un mcU6g

 1. Ne znate koja je vrsta kosilica optimalna 

Postoji više vrsta kosilica za travnjak, no u pravilu se izbor svodi na motorne, električne i akumulatorske kosilice.

Profesionalne kosilice za travu namijenjene su košnji travnjaka izuzetno velikih dimenzija, nagiba i sl. pa prosječnom vlasniku okućnice nikada neće zatrebati.

Motorne kosilice su najpopularnije, i to s razlogom – odlikuje ih velika snaga zahvaljujući kojoj bez problema savladavaju velike površine i visoku travu. Međutim, traže više održavanja, vrlo su bučne te od vas zahtijevaju određenu razinu snage i kondicije kako biste njome uspješno upravljali.

Upravo je zbog toga veoma važno znati dimenzije svojeg travnjaka. Ako imate manji ili srednje velik travnjak, isplatit će vam se uložiti u električnu ili akumulatorsku kosilicu.

Električna i akumulatorska kosilica jednostavne su za korištenje, proizvode manje buke, ne koriste benzin pa ne zagađuju okoliš te su jednostavnije za servisiranje.

Međutim, s električnom kosilicom ovisite o izvoru struje budući da ona za rad treba izvor električne energije u obliku utičnice ili generatora. Ako kosilicu ne možete priključiti na struju, opredijelite se za akumulatorsku kosilicu za travu. Nju pokreće baterija koju punite prije početka košnje pa za vrijeme košnje ne ovisite o izvoru struje.

 1. Ne vodite računa o širini reza kosilice

Košnja trave naporan je i dugotrajan posao, stoga si olakšajte život kupovinom kosilice odgovarajuće širine reza.

Naime, kupite li kosilicu s premalom širinom reza, veliki travnjak kosit ćete satima, pritom stavljajući kosilicu pod preveliki napor koji će ubrzati njezino trošenje i skratiti joj životni vijek.

S druge strane, prevelika kosilica nepotrebno će trošiti više resursa, njome ćete teže manevrirati oko stabla, cvjetnjaka i drugih prepreki, a s velikim kotačima također riskirate oštećenje travnjaka.

Za manje travnjake opredijelite se za kosilicu za travu sa širinom reza do 35 cm. Na travnjacima srednje veličine najviše će vam odgovarati kosilica reza do 40 cm, odnosno iznad 40 cm na velikim travnjacima.

gHL5A4aUWRNP8UWqtUDVkGBLYgWMH89gDt3QnKcHrZPHm TfHeq5f598jcjmyfs2bWY0NeEbsGuJ82ZVIe3rvWmNdabZDqr4eirgoGiz n7Yuy352TjsTrJLmjzWplpmZeuPz4Kj UOqqhCNaw
 1. Ne uzimate u obzir paljenje kosilice

Kupovina motorne kosilice za travu najbolja je opcija kada imate veliki travnjak. Međutim, njih u pravilu morate pokrenuti naglim povlačenjem užeta za paljenje, a imate li problema s bolovima u ruci ili ramenu, to će vam predstavljati problem.

Ako ste fizički slabiji, tada kupite motornu kosilicu za travu s elektrostartom. Umjesto užeta na povlačenje, takve kosilice za pokretanje koriste mali električni motor. Sve što pritom trebate napraviti jest pritisnuti prekidač – i možete krenuti u košnju trave.

Kosilica s elektrostartom nije isto što i kosilica na električni pogon. Riječ je o motornoj kosilici koja za rotaciju oštrica koristi motor s unutarnjim izgaranjem, a elektrostart je električni dodatak za lakše pokretanje. Električnu kosilicu, s druge strane, u potpunosti pokreće električni motor.

Osim načina na koji se pale, druge razlike između klasične motorne kosilice i motorne kosilice s elektrostartom nema.

 1. Samohodna kosilica nije uvijek najbolji izbor

Za manji travnjak na kojemu iz bilo kojeg razloga ne možete koristiti električnu kosilicu, opredijelite se za ručnu motornu kosilicu umjesto samohodne.

Samohodne motorne kosilice imperativ su kod košnje srednjih i velikih travnjaka, pogotovo na površinama s blagim nagibom. Takva kosilica radi na motorni pogon i samostalno se pokreće, a vama jedino preostaje voditi je u pravom smjeru.

No, na manjem travnjaku samohodna kosilica više će vam smetati nego pomoći, pogotovo kada se radi o složenoj površini s drvećem, cvijećem, gredicama i drugim sličnim preprekama. Ručnom motornom kosilicom s užom širinom reza lakše ćete manevrirati oko prepreka i uložiti manji trud tijekom košnje.

 1. Ne vodite računa o tome kakav izgled travnjaka želite

Nekima je košnja trave nužno zlo, no isto tako postoje i oni kojima je lijepo uređen travnjak najveći ponos, a redovita košnja trave prije svega hobi i aktivnost koja opušta. Pronalazite li se u ovom opisu, umjesto rotacijske kosilice kupite kosilicu s vitlom.

Većina kosilica za travu su rotacijske kosilice. Odlikuju se rotirajućom oštricom koja se vrti pod velikom brzinom i tako kosi travu. Mogu se uhvatiti u koštac s travom različite visine, a popularne su upravo zahvaljujući toj svestranosti.

Kosilica s vitlom ili cilindrična kosilica koristi sustav od više noževa čiji rad više nalikuje šišanju trave. Takva vrsta košnje puno je nježnija prema vlatima trave zbog čega je travu moguće vrlo precizno skratiti na male visine do svega tri centimetra. Također se diči puno ljepšim rezom od rotacijskih kosilica pa trava ostaje bujna i zelena.

No, čak i kada kratite travu na male visine kosilicom s vitlom, još uvijek vrijedi pravilo trećine pri kojemu travu nikada ne biste trebali kratiti više od trećine njezine ukupne dužine.

 1. Ne uzimate u obzir nagib terena

Kao što smo spomenuli, motorne kosilice najpopularnije su zahvaljujući svojoj snazi i svestranosti. Međutim, postoji jedna prepreka koja otežava korištenje ove vrste kosilice, a to je veliki nagib.

Ako se vaš travnjak ili njegovi dijelovi nalaze pod nagibom većim od 15 °, motor na većini motornih kosilica neće ga moći podnijeti. U tom slučaju trebat će vam akumulatorska kosilica za manji teren, odnosno snažna 2-taktna motorna kosilica za velike terene.

2-taktne kosilice su velike, teške i bučne i nisu namijenjene za održavanje ukrasnih travnjaka, stoga će u većini slučajeva akumulatorska ili električna kosilica biti bolji izbor.

HG9wuKbb84I5nH6mmud2b4F2QjoRgTIbrwLBKqsrBzCwBFXflB5GmXOxdzurtnSmggdZS2HFJVOMU3KHX6FmafOxnFmXdK7gahXPe5YW7J v3QKr3e1PQ NSCiWGuXvQ7mlr9DjSlypSY494qg

 1. Niste odlučili što želite napraviti s pokošenom travom

To što ste pokosili travnjak ne znači da ste gotovi s njegovim uređenjem. To ponajprije ovisi o tome što kosilica koju koristite radi s pokošenom travom. Tri su opcije – kosilica travu može skupljati, malčirati ili izbacivati.

Kosilice koje skupljaju travu na svojoj stražnjoj strani imaju spremnik u koji tijekom košnje ubacuju pokošenu travu. Što je spremnik za travu veći, to ćete tijekom košnje trošiti manje vremena na njegovo pražnjenje.

No, takav će spremnik istovremeno puno težiti, a to zahtijeva određen stupanj fizičke snage i kondicije kako biste mogli gurati kosilicu s punim spremnikom. Osim toga, potrebno vam je mjesto na kojem ćete pohraniti pokošenu travu iz spremnika.

Bolja opcija, pogotovo za velike travnjake, jest kosilica za travu koja malčira, tj. pokošenu travu sjecka u sitne komadiće prije nego je izbaci na travnjak. Oni padaju između vlati trave i služe kao prirodno gnojivo, a tijekom ljetnih vrućina ujedno štite tlo od sunca i smanjuju isparavanje vode iz tla kako bi travi ostalo što više potrebne hidratacije.

Posljednja opcija je kosilica koja izbacuje pokošenu travu. U tom slučaju trebate biti spremni na dodatan posao u obliku grabljanja otkosa, osim ako vam ne smetaju suhi ostaci pokošene trave na travnjaku.

Kod ovakvih kosilica obratite pozornost na otvor kroz koji se izbacuje pokošena trava, pogotovo kosite li dugu i vlažnu travu. Takva trava može začepiti otvor, a to pak otežava košnju.

Zaključak

Kada kupujete novu kosilicu, držite se one stare “planiranje je pola posla”. Kosilica za travu kupuje se na duge staze i zato prije kupovine dobro razmislite o tome što očekujete od svoje kosilice i koje značajke ona mora imati kako biste u održavanje travnjaka uložili što manje truda i vremena, a da on pritom izgleda bujno i zeleno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Rezidba i orezivanje Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Kako orezati sansevijeriju: vodič korak po korak

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice

Travnjaci i ukrasno bilje Tlo i gnojenje

Gnojivo za travu (talog od kave)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tlo za tegle ili Vrtno tlo: osnove, razlike i prednosti vrtnih tla