Kako uzgajati grašak- vodič za početnike

1682643643 Wie baut man Erbsen fur Anfanger an

Grašak je jedno od najjednostavnijih povrća za uzgoj u vašem vrtu. Loze ne zauzimaju previše prostora, podnose manje od idealnih vremenskih uvjeta i uvjeta tla, daju obilje zdravog zelenog povrća i pritom izgledaju lijepo.

Postoji više od 100 sorti graška. Najbolji grašak za početnike je cijepani grašak, poznat i kao vrtni ili slatki grašak. Grašak je slatke i čvrste teksture. Mogu se jesti svježe ili smrznute.

Odabir prave sorte graška

Kada se radi o uzgoju graška, ljudi razmišljaju o sortama koje rastu na vinovoj lozi jer grmolike sorte ne rastu tako dobro.

Žbunaste sorte idealne su za ljude koji žele uzgajati povrće u kontejnerima ili ne žele ići u trošak pružanja potrebne potpore grašku uzgojenom na vinovoj lozi.

Dobar način da saznate o svim dostupnim sortama graška je naručivanje kataloga od poznatih sjemenskih tvrtki.

Prije sadnje sjemena graška

Sjemenke graška su vrlo tvrde. Kao i kod svih sjemenki, tvrda ljuska sadrži živi biljni zametak.

Ova tvrda ljuska mora dovoljno omekšati da sjeme proklija.

Namakanje sjemena graška u vodi sobne temperature, po mogućnosti najmanje 24 sata, može ubrzati klijanje.

Sadnja sjemena graška

Sjeme treba posaditi u dobro rahljenu zemlju, bilo u zemlju ili u posude.

Obrada tla prije sadnje rahli tlo i potkopava gornji sloj tla, usporavajući proces erozije. Rotirajte sadnju svake godine kako biste spriječili širenje bolesti koje se prenose tlom.

Dodavanje organske tvari poput komposta može poboljšati plodnost tla i rahliti tlo kako bi se voda ravnomjerno rasporedila ispod površine.

Sjeme graška obično proklija za oko tjedan dana. Grašak bi trebao biti spreman za berbu za 45 do 65 dana. Osigurajte da mjesto sadnje ima puno sunca.

Budući da su sjemenke velike, odvojite vrijeme i razmaknite ih nekoliko centimetara. Ovo eliminira potrebu za prorjeđivanjem prenapučenih sadnica, što rezultira izgubljenim sjemenom.

Kod sadnje graška koji raste na vinovoj lozi sadite ga u redove. To olakšava podupiranje svih biljaka.

Proširenje usjeva graška

Grašak ima kratku vegetacijsku sezonu jer se uzgaja po hladnom vremenu. Umjesto da sade veliku količinu sjemena odjednom, za ljubitelje graška bilo bi dobro da sade jedno po jedno sjeme i rasporede sadnje kako bi mogli žeti urod dok biljke ne podlegnu učincima vrućine.

Budući da grašak raste po hladnom vremenu, može se ponovno saditi u kasno ljeto, pod uvjetom da se može pobrati prije nego mraz ubije biljke.

Kao i kod proljetne sjetve, žetva se može produžiti sadnjom manjeg broja sjemenki odjednom. Sadite serije u razmaku od tjedan ili dva. Grašak će tolerirati neke vruće dane pod uvjetom da su noćne temperature niže.

Kako uzgajati grašak za početnike

Kako zalijevati grašak

Mnogi vrtlari početnici griješe zalijevajući svoje biljke svaki dan i dajući biljkama malu količinu vode. Ovo je neučinkovit i neučinkovit način zalijevanja.

Bez obzira na učestalost, male količine vode ne prodiru dovoljno duboko u tlo da bi sjemenu, a kasnije i biljkama, osigurale vodu potrebnu za apsorpciju hranjivih tvari iz tla.

Ovisno o količini oborina koje područje prima, grašak će možda trebati zalijevati samo jednom ili dvaput tjedno.

Ostavite raspršivač na biljkama 1 1/2 do 2 sata kako bi voda prodrla duboko u tlo. Zalijevajte rano ujutro kako bi se lišće brzo osušilo.

Zalijevanje kasnije navečer ili nakon što padne mrak zadržava vodu na lišću, pružajući savršeno okruženje za napad štetnih insekata. Insekti se obično pojavljuju oko zalaska sunca i ostaju prisutni do izlaska sunca.

Grašak može savršeno uspješno rasti i bez gnojiva, ali oni koji žele osigurati nešto gnojiva mogu poželjeti pognojiti biljke nakon što su sjemenke posađene.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

7 uzroka smeđeg lišća kod begonija (i rješenja)

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto cvjetovi mog ljiljana mira postaju zeleni?

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

19 cvjetajućih sobnih biljaka koje su apsolutno zapanjujuće

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem