Razmnožavanje fitonije – vodič korak po korak

wop Fitonija9426738535

Što se tiče sobnih biljaka uzgojenih zbog svog lišća, malo je onih koje odgovaraju fitonijama ( Fittonia albivenis ) po svojim lijepim i nježnim malim listovima. Ovaj će članak pružiti korak po korak vodič za razmnožavanje fitonije koji će vam pomoći da umnožite svoju kolekciju.

Razmnožavanje fitonije najbolje je obaviti uzimanjem reznica stabljike i razmnožavanjem u vodi ili tlu. Mogu se razmnožavati i iz sjemena, ali to je sporije i teže. Fitonije se lako razmnožavaju, ali zahtijevaju visoku vlažnost, dosljednu vlagu i svijetlo, neizravno svjetlo kako bi se poboljšala stopa uspjeha.

wop Fitonija36745989

Vodič za razmnožavanje fitonije

Sretna fitonija imat će grozd zdravih zelenih listova, prošaranih žilama s karakterističnim bijelim, crvenim, žutim ili ružičastim linijama. 

Postoji mnogo razloga za uzimanje reznica. Možda želite više biljaka za svoju kolekciju ili zato što ih želite pokloniti prijateljima. Budući da su tako upečatljivi, neće nedostajati voljnih korisnika. Možda samo vaša izvorna biljka izgleda pomalo umorno ili dugonoga te je potreban novi početak.

Kada razmnožavati fitoniju

Proljeće je idealno vrijeme za uzimanje reznica i uzgoj novih biljaka kako biste proširili svoju kolekciju. Iako se reznice mogu rezati tijekom toplijih mjeseci, proljeće i rano ljeto su vrijeme kada fitonija počinje tjerati bujni novi rast koji je pogodan za daljnje razmnožavanje.

Kako razmnožavati fitonije

wop jh43bn65l5l77ijijn5l33ic7

Priprema reznica

 • Pažljivo pogledajte biljku s koje namjeravate uzeti reznice.
 • Tražite zdrave izbojke s puno snažnog rasta.
 • Duže stabljike su poželjnije jer ćete s reznice skinuti nekoliko donjih listova.
 • Škarama ili oštrim škarama odrežite dovoljno za svoje potrebe, ali ne toliko da matična biljka ostane previše gola.
 • Uklonite lišće s donja 2,5 cm stabljike.
 • U slučaju reznica s mnogo listova, uklonite višak listova tako da vam na vrhu stabljike ostane samo jedan ili dva para listova. To će smanjiti rizik od prekomjerne transpiracije koja uzrokuje uvenuće reznice.

Razmnožavanje fitonije u tlu

 • Pripremite nekoliko malih posuda za biljke ili posude za sjeme za svoje reznice. Mješavina zemlje za sobne biljke opće namjene ili kombinacija 2/3 treseta s 1/3 perlita dobra je opcija.
 • Prethodno namočite smjesu zemlje tako da bude lagano vlažna.
 • Napravite male rupe oko 2cm duboke za svoje reznice u mješavini zemlje olovkom ili ražnjem.
 • Možda ćete poželjeti umočiti reznice u hormon za ukorjenjivanje. To može povećati stopu uspješnosti razmnožavanja, ali nije bitno.
 • Nježno umetnite svaki rez u smjesu zemlje i učvrstite ga oko baze stabljike.
 • Pokrijte svaki posudu staklenom posudom ili plastičnom vrećicom kako biste stvorili visoko vlažno okruženje. To će pomoći u smanjenju gubitka vode i uvenuća te poboljšati šanse da vaše biljke uspješno ukorijene.
 • Postavite svoje reznice na svijetlo, toplo mjesto, izvan izravne sunčeve svjetlosti.
 • Svakih nekoliko dana provjeravajte svoje reznice kako biste bili sigurni da je tlo lagano vlažno.
 • Ako vidite da se na površini tla ili lišću razvija plijesan, ostavite biljku otvorenu za zrak kako biste smanjili razinu vlažnosti.
 • Vaša će fitonija razviti snažno korijenje i početi proizvoditi novo lišće unutar otprilike 4 tjedna.

Kako razmnožiti fitoniju u vodi

Razmnožavanje fitoniije u vodi približno je jednako učinkovito u usporedbi s razmnožavanjem u tlu. Prednosti uključuju mogućnost da se vidi kako korijenje raste i da imate bolju ideju kada su spremni za sadnju. Smatram da je manja vjerojatnost da će uvenuti kada se razmnožavaju u vodi, ali je stopa rasta obično malo sporija.

 • Pripremite svoje reznice kako je gore navedeno.
 • Odaberite posudu za svoje reznice. Dobre su opcije čaša, staklenka ili staklena boca.
 • Napunite posudu mlakom vodom. Ako živite u području s tvrdom vodom, možda ćete imati više uspjeha koristeći kišnicu ili destiliranu vodu.
 • Baza reznica treba uvijek ostati uronjena. Ako razina vode počne opadati, jednostavno je dopunite tako da baza stabljike uvijek bude potopljena.
 • Postavite reznice negdje na toplo, na svijetlo, neizravno osvjetljenje . Nema potrebe prekrivati ​​svoje reznice uzgojene u vodi jer će se lokalna vlažnost povećati isparavanjem stajaće vode.
 • Ako se voda zamuti ili alge počnu rasti, zamijenite je svježom vodom.
 • Nakon što ima puno novih korijena i malo lišća, možete presaditi reznice u zasebne posude.
wop ljh4hn3jil7n4533lclc7n43

Možete li razmnožavati pojedinačne listove fitonije?

Pojedinačni list može se razmnožavati u vodi ili tlu, ali je stopa uspjeha niža nego korištenjem reznice stabljike. Pobrinite se da izrežite peteljku na mjestu gdje se susreće sa stabljikom kako biste lakše posadili u tlo ili položaj kada se razmnožava vodom.

U slučaju pojedinačnog lista, možete ga jednostavno objesiti na rub male staklene posude tako da stabljika bude uronjena u vodu. Alternativno, nježno umetnite odrezani kraj peteljke u tlo i tretirajte isto kao reznicu posađenu u tlo.

Treba li matična biljka biti zdrava?

Pod uvjetom da na izvornoj fitonije ima dovoljno zdravog materijala za uzimanje zdravih reznica, savršeno je izvedivo uzeti reznice s biljke koja je u opadanju ili boluje od bolesti u nekim drugim listovima. Zapravo, ako biste primijetili rane znakove zdravstvenih problema, onda bi jedan od načina da osigurate da niste potpuno izgubili svoju fitoniju bilo da zgrabite nekoliko brzih reznica.

Preporučio bih da te reznice držite odvojeno od ostalih reznica kako ne biste prenijeli neku bolest koju još niste identificirali. Ako se reznice dobro prihvate i počnu proizvoditi zdrav novi rast, velika je vjerojatnost da ste izbjegli bilo kakve probleme.

Starije biljke mogu početi izgledati dugonoge ili općenito raščupane, a to bi bio još jedan dobar razlog da osvježite stvari s nekoliko novih biljaka.

Hoće li reznice biti identične matičnoj biljci?

Ovom metodom klonirate matičnu biljku i reznice bi trebale imati potpuno ista svojstva kao matična biljka iz koje su uzete.

Koliko dugo prije nego što mogu saditi svoju novu reznicu?

Reznice uzgojene u tlu ili vodi počet će pokazivati ​​fine korijene nakon otprilike dva tjedna. Oni će još biti previše osjetljivi za posudu, ali će nastaviti postojano rasti i nakon 4-6 tjedana trebali bi biti dovoljno gusti da svoju fitoniju sadite zasebno.

wop hjo634bijijun3j4illucc

Koliko dugo prije nego što moja reznica počne izgledati kao biljka?

Postoji mnogo različitih vrsta fitonije, a neke rastu brže od drugih pa će ovisiti o sorti koju ste odabrali. Kao grubo pravilo, trebali biste imati biljku respektabilnog izgleda unutar 2-3 mjeseca od razmnožavanja.

Druge uobičajene metode razmnožavanja fitonije

Druga metoda razmnožavanja fitonije je uzimanje reznica, a ne rezanje lišća škarama. Rezanje pete uključuje kidanje stabljike lista od biljke i uzimanje malog dijela matične stabljike koja malo podsjeća na petu. To se zatim može uzgajati u vodi ili izravno u tlu, ovisno o tome koju metodu preferirate.

Iako metoda rezanja daje reznici veću površinu za stvaranje novog korijena, ona također čini određenu štetu preostaloj stabljici matične biljke.

Ako je ovo biljka koju ste planirali održati na životu, možda biste to htjeli imati na umu. Međutim, ako ste iz nekog razloga već donijeli odluku da žrtvujete matičnu biljku, tada će ova metoda osigurati zdravije reznice.

Mogu li uzgajati fitoniju iz sjemena?

Neke vrste fitonije će proizvesti cvijeće, ali primarni razlog za uzgoj ovih biljaka je njihovo divno lišće. Iako je moguće uzgajati nove biljke iz sjemena, kašnjenje u usporedbi s uzgojem iz reznica jednostavno ne čini trud vrijedan truda.

Također, morate uzeti u obzir činjenicu da su mnoge od ovih biljaka kultivari i da se nove biljke možda neće ostvariti. Drugim riječima, nove sadnice možda neće proizvesti sve iste karakteristike koje je nudila matična biljka.

Što je s naknadnom njegom?

Nakon što su vaše reznice postavljene u posude , tlo treba održavati vlažnim, ali ne vlažnim. Najlakši način da to osigurate je da dopustite da se vrh tla lagano osuši između zalijevanja, ali nikada ne dopustite da se dublje tlo osuši.

Jednostavnim guranjem prsta u medij za uzgoj moći ćete utvrditi je li dublje tlo još vlažno. Dolaze iz prašuma Perua, ove biljke vole jako svjetlo, ali ne i izravnu sunčevu svjetlost i uspijevaju uz dosta vlage . Idealna je prozorska daska okrenuta prema sjeveru.

Hranite ih jednom mjesečno uravnoteženim gnojivom, a u hladnijim mjesecima ovaj režim možete smanjiti na jednom svakih šest tjedana. Ne vole previše vode, ali samo da im bude teško, ne vole ni previše suhe. Srećom, brzo se požale ako postanu žedni i to čine pokazujući opušteno lišće. Ako pripazite na to, imat ćete vremena odgovoriti brzim zalijevanjem ako se ukaže potreba.

Zadnja riječ

Razmnožavanje fitonije se lako obavlja uzimanjem reznica stabljike i razmnožavanjem u vodi ili tlu. Pružite joj neizravno svjetlo, visoku vlažnost i dosljednu vlagu i uvelike ćete poboljšati stopu uspjeha.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Koja su povrća otporna na mraz

Sadnice i presađivanje Zaštita biljaka

Kako uzgajati sadnice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

7 uzroka smeđeg lišća kod begonija (i rješenja)

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Briga za filodendron birkin (potpuni vodič)