Zašto lišće kalateje požuti?

wop Kalateja34932

Kalateje su zapanjujuće biljke sa nevjerojatnim lišćem, ali mogu biti pomalo mrzovoljni ako nisu ispunjeni njihovi uvjeti. Nažalost, izražavaju nezadovoljstvo kroz to lijepo lišće. Pogledajmo razloge zašto lišće vaše kalateje požuti i kako možete riješiti problem.

Zašto lišće moje kalateje požuti? Kako bi izbjegli žuto lišće, kalateji treba jarko, neizravno svjetlo, visoku vlažnost i stalno vlažno tlo. Požutjelo lišće također može biti uzrokovano stresom od prekomjernog zalijevanja, suše, ekstremnih temperatura, problema s aklimatizacijom, prehrane, propuha, štetnika ili starosti.

Zašto lišće vaše kalateje postaje žuto

Volite svoju kalateju i nastojite joj pružiti optimalnu njegu – može biti frustrirajuće ako razvije žuto lišće unatoč vašim naporima. Ipak je uobičajeno. Biljka prilično zaslužuje svoju izbirljivu reputaciju.

Listovi kalateje požute od stresa, a to se može dogoditi na rubovima, vrhovima ili po cijelom tijelu. Žutilo blizu središta biljke smatra se ozbiljnijim od periferne boje. Dobra vijest je da, nakon što riješite problem, kalateja može biti opraštajuća i novo lišće će niknuti jednako prekrasno kao i prije.

Pogled na podrijetlo ove delikatne tropske džungle otkriva zašto je biljka tako zahtjevna. Njihovo izvorno svjetlo je jako, ali jako filtrirano; parni, topli zrak nježno zamagljuje vlažno organsko tlo. Nije ni čudo da su pravilno zalijevanje, svjetlost i vlažnost toliko važni za ovu vrstu.

Ako vaša kalateja naiđe na probleme, način naprijed je da ispravite sve pogreške u njezi bez pretjerivanja: nema obilne gnojidbe, nema dodatnog zalijevanja, presađivanja itd. Oštećeno lišće – neće se popraviti, a obrezivanje neće oštetiti biljku. Usredotočite se na optimalnu njegu i dopustite biljci da se oporavi s novim rastom.

Kalateja7658933

Prekomjerno zalijevanje

Žutilo lišća je klasičan znak prekomjernog zalijevanja i čest je uzrok žućenja lišća kalateje. Biljka želi postojano, blago vlažno tlo cijelo vrijeme… međutim, ako ih natjerate da sjede u vlažnoj posudi, njihovo lišće ne samo da požuti, već može biti zahvaćeno i korijenje.

Dakle, odmah provjerite tlo ako vidite žuto lišće i također istražite korijenje. Pazite da nema kašastih, smeđih područja ili mirisa propadanja koji signalizira potencijalno smrtonosnu trulež korijena.

Da biste pronašli pravu ravnotežu zalijevanja, redovito provjeravajte njihovo tlo. Ne možete koristiti postavljeni raspored. Neki uzgajivači koriste mjerač vlage, ali vaš prst radi dobro. Zalijevajte samo kada se gornji 1cm tla osjeti suhom. Temeljito zalijte tako da ispire kroz otvore za odvod kako bi odnio višak nakupina.

Zalijevanje je toliko važan element njege kalateje da je važno uzeti u obzir povezane čimbenike:

Kvaliteta vode – Budući da su tako osjetljivi, mnogi uzgajivači koriste kišnicu ili destiliranu vodu za kalateje. Voda iz slavine ne samo da sadrži klor i/ili kloramin toksine, već može sadržavati minerale i soli koje se mogu nakupiti i uzrokovati žuto lišće. Razmislite o korištenju jedne od ovih čišćih alternativa ako vaša voda iz slavine ima visok sadržaj minerala. Provjerite i njegovu sobnu temperaturu.

Mješavina zemlje– tlo je ključni element u osiguravanju prave razine vlage za kalateju. Želite dobro drenirajući, pahuljasti medij. Mješavina bi trebala zadržati vlagu, ali imati dovoljno prozračivanja da nikada ne postane natopljena.

Neodgovarajuća drenaža – čak i idealno tlo će postati močvarna nered bez odgovarajuće drenaže. Zatvorena posuda nije prikladna – posudi su potrebne rupe kroz koje voda može izlaziti. Sloj šljunka samo smanjuje prostor u tlu i dopušta da se voda nakuplja na dnu: uvod u katastrofu.

Ako vaš omiljeni kontejner nema rupe, možete ga koristiti kao vanjsko kućište posude za sadnju s odgovarajućom drenažom. Stavite nekoliko kamenčića na dno vanjske posude kako bi unutarnja posuda bila dovoljno visoka da nikada ne sjedne u vodu.

Suho tlo

Kalateja će brzo patiti od suše ako tlo postane previše suho. Kao i svi faktori stresa, može izazvati žutilo.

Neke biljke daju očite znakove klonuća u suhim uvjetima, ali ne možete se osloniti na lišće kalateje da biste utvrdili kada su žedne. Njihovo animirano lišće se toliko pomiče kao odgovor na temperaturu i svjetlost da to nije pouzdan pokazatelj.

Svakako provjerite vlažnost tla ako vaša kalateja zatvara lišće danju, ali nemojte se oslanjati na to kao na znak. Morate redovito pratiti tlo.

wop uigpjgmasas

Niska vlažnost

Poput mnogih tropskih biljaka, kalateje žele visoku vlažnost zraka kako bi izgledale najbolje. Mogu preživjeti nisku vlažnost, ali stres može izazvati žutilo lišća.

Evo načina za povećanje vlažnosti:

• Sobni ovlaživač zraka – ako ste predani održavanju kolekcije kalateja spremnom za njihov krupni plan, ovlaživači zraka su industrijsko rješenje. Oni su, međutim, dodatni posao, a postoje jednostavniji načini za povećanje vlažnosti za nekoliko bodova.

• Grupiranje biljaka – kalateje čine zadivljujuću tropsku kolekciju, a njihovo držanje zajedno može malo povećati lokalnu vlažnost. Ipak, nemojte ih gužvati previše. Osigurajte dobar protok zraka i pazite na štetnike koji se mogu brzo infiltrirati u zbijenu skupinu.

• Posude punjene vodom – možete skromno povećati lokalnu vlažnost kroz isparavanje. Postavite ladice za vodu blizu biljaka ili ispod posude pomoću oblutaka kako biste podignuli posudu iznad linije vode. Jedan trik je staviti prevrnute školjke na tlo kako bi hvatale vodu i djelovale kao maleni rezervoari ispod lišća.

• Zamagljivanje – premda je zamagljivanje previše prolazno da bi napravilo veliku razliku u ukupnoj vlažnosti, neki uzgajivači još uvijek smatraju da koristi njihovim kalatejama. Čak i ako zamagljivanje ne čini mnogo za ukupnu vlažnost, može dati biljci malo poticaja bez opterećivanja tla s više vode.

Kako biste izbjegli pjegavost na lišću, dobro je koristiti istu kondicioniranu vodu koju koristite za zalijevanje. Raspršite samo ako biljka ima dobar protok zraka oko sebe; inače, može potaknuti gljivične probleme.

Neispravno osvjetljenje

Aktivni listovi kalateje osjetljivi su na promjene. Slaba svjetlost ili izravno sunce mogu uzrokovati žuto lišće.

Kalateja voli osam sati jakog neizravnog svjetla dnevno. Zelene i bijele sorte mogu izgubiti svoju šarolikost pri slabom osvjetljenju; Crvene kalateje najbolje rade u slabijem svjetlu. Sunčana istočna izloženost može djelovati, ali pruža prozirne zavjese ili drugu zaštitu od izravnog sunca na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu.

Također možete samo odmaknuti biljku dalje. Imajte na umu da svaka noga s prozora značajno smanjuje intenzitet svjetla. Dva ili tri metra je obično u redu.

Aklimatizacija

To je stara priča. Zaljubiš se u kalateju i doneseš je kući. Pažljivo je zalijevate, stavite na idealno svjetlo, ovlažite zrak… i listovi počinju žutjeti.

Nemojte još bacati svoju novu ljubav na kompostnu hrpu. To niste nužno vi: samo promjena mjesta može dovesti do stresa ove biljke. Kalateja pomiče svoje lišće u dnevnom ciklusu – promjena izvora svjetlosti može izazvati zabavu sažaljenja lišća. Promjene u temperaturi i vlažnosti mogu suptilno povećati njihov stres.

Još jednom provjerite uvjete i dajte biljci malo mirnog vremena da se prilagodi. S kalatejom, malo pomno promatranog zanemarivanja može učiniti čuda.

wop ioupgaagcaeccga

Temperaturni ekstremi

Kako bi se izbjeglo požutjelo lišće, kalateja mora ostati na umjerenom rasponu između 16ºC i 27 °C. Ne podnose niže temperature, a čak i kratak pad može uzrokovati probleme. Brze promjene temperature također ih opterećuju.

Druga je komplikacija to što kalateje ne vole grijače prostora ili bilo koji izvor topline koji zrače. Oni mogu biti borba da ostanu sretni tijekom hladne zime.

Gnojenje

Kalateja ne zahtijeva veliku gnojidbu. Prekomjerno gnojenje može uzrokovati žuto lišće i druge probleme. One također mogu razviti požutjelo ili blijedo lišće od pothranjenosti, ali to je rjeđe.

Lagana primjena uravnoteženog gnojiva u polurazrijeđenju svaki mjesec tijekom vegetacijske sezone općenito je dovoljna. Neki uzgajivači primjenjuju samo u proljeće i kasno ljeto.

Profesionalni savjet: Jedan nježni organski režim je dodavanje žličice gnojiva kelpa u pola galona vode (po mogućnosti destilirane). Koristite ovu mješavinu prilikom zalijevanja jednom mjesečno. Nemojte ulijevati cijelih pola galona odjednom; trebalo bi potrajati neko vrijeme.

Zapamtite da oplodnja nije lijek! To je samo za zdrave biljke koje aktivno rastu. Ako vaša kalateja požuti nakon hranjenja, povećajte razrjeđivanje i/ili smanjite učestalost.

Ispiranje tla

Ostaci gnojiva mogu se nakupiti u tlu i uzrokovati požutjelo ili blijedo lišće. Tome pridonosi djelomično zalijevanje ili “dopunjavanje”, stoga uvijek zalijevajte sve dok potok ne izađe iz drenažnih rupa.

Kako bi tlo održalo svježinu, isperite ga svakih nekoliko mjeseci tako što ćete pustiti čistu vodu da teče kroz drenažne rupe još jednu ili dvije minute u vrijeme zalijevanja. Pustite da se višak potpuno ocijedi i nemojte ponovno zalijevati dok se tlo ne osuši.

Uhvaćen u propuhu

Drugi čimbenik koji može uzrokovati žutilo lišća je propuh. Čuvajte svoju kalateju. Dobra cirkulacija zraka je zdrava, ali usmjerena struja hladnog ili vrućeg zraka im daje stres.

Štetočine i bolesti

Kalateje su posebno sklone paukovima grinjama , ali mogu dobiti i druge uobičajene štetočine kućnih biljaka poput lisnih uši, brašnastih buba i ljuspica. Infestacije mogu uzrokovati žuto ili zakržljalo lišće.

Paukove grinje vole suhe uvjete, pa njihov izgled može biti upozorenje da okolina nije toliko vlažna kao što to vole kalateje. Zamagljivanje bi moglo pomoći, ali tjedni tuš koji uklanja svu prašinu i bube s biljke je učinkovitiji. Dajte biljci da se opere u vrijeme zalijevanja kako biste izbjegli prekomjerno vlaženje tla.

Hortikulturna ulja i insekticidni sapuni su učinkoviti, ali su potrebni naknadni tretmani kako bi se štetnici stavili pod kontrolu.

Uobičajena bolest koja pogađa kalateje je gljivica koja se prenosi u tlu pod nazivom fusarium. Uzrokuje žutilo i venuće, a žile stabljike mogu posmeđiti. Bakreni fungicid je ograničen tretman, ali rješenje je pažljivo isprati tlo iz korijena, zbrinuti medij, sterilizirati posudu i početi sa svježom, pasteriziranom mješavinom. Pošteno upozorenje: Ovo neće usrećiti biljku.

Smrtonosnija pošast je virus mozaika krastavaca. Kalateja ne umire od toga, ali mogu prenijeti bolest na druge biljke. Virus stvara nazubljene, mrljaste žute pruge na lišću. Jedini izbor je sigurno odbaciti biljku i tlo, te sterilizirati posudu.

wop gjkpaeeccmnnogeag

Oporavak nakon presađivanja

Presađivanje može biti teško za vašu kalateju. Srećom, ne smeta im što su malo vezani za korijen i općenito im nije potrebno presađivanje više od jednom svake dvije godine.

Profesionalni savjet: Vrijeme je da svoju kalateju presadite ako je treba zalijevati više od dva puta tjedno.

Može biti primamljivo presaditi novu kupnju, ali to je rijetko dobra ideja. Čak i ako bi biljka mogla koristiti bolju zemlju ili veću posudu, pričekajte dok se vaša kalateja ne prilagodi novom okruženju. Jedan po jedan stres.

Starenje lišća

Biljka gubi donje listove kako stari. Zreli list koji je propao od starosti neće se oporaviti, tako da ga možete ukloniti kao dio redovite rezidbe.

Ovo je jedan od uzroka žutog lišća kalateje koji ne možete popraviti, stoga ne brinite. Sve dok je svježi rast zdrav, na pravom ste putu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja

Živica od ružmarina: sadnja i briga za uspravnu živicu od ružmarina

Odabir sobnih biljaka Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Odabir pravih biljaka za vrtlarstvo u kontejnerima

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Kako ukloniti lisne uši s kelja: brzi vodič

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kelj – sadnja i uzgoj

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke prema prostorijama Sobne biljke za čišći zrak

26 nevjerojatnih biljaka za spavaću sobu koje pomažu boljem snu

Rezidba i orezivanje Travnjaci i ukrasno bilje

Trava raste na betonu: Evo što trebate znati

Presađivanje sobnih biljaka Sadnice i presađivanje

Pogreške kod presađivanja biljaka koje početnici moraju izbjegavati