Stvaranje kontejnerskog vrta za biljke koje vole sjenu

1682624152 Einen Containergarten fur schattenliebende Pflanzen anlegen DIY Anleitung

Ako tražite način da dodate malo boje i života u svoj vrt, ali nemate puno sunca, razmislite o stvaranju vrta u kontejnerima za biljke koje vole sjenu. Mnogo je prekrasnih biljaka koje uspijevaju u sjenovitim uvjetima, što vam omogućuje da stvorite bujan i šaren vrt čak i bez puno sunca. Korištenjem lonaca ili posuda biljke možete lako premještati kako biste pronašli najbolje mjesto za njih. A ako vam neki aranžman dosadi, možete ga promijeniti u bilo kojem trenutku. Dakle, ako ste spremni okušati se u vrtlarenju, ali nemate previše sunca, čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati kako biste pokrenuli vrt u kontejnerima za biljke koje vole sjenu!

Razumijevanje različitih vrsta postavki sjene

Prvi korak u stvaranju zasjenjenog kontejnerskog vrta je razumijevanje vrste sjene koja postoji na vašem mjestu uzgoja. Općenito, postoje tri uobičajene vrste stanja sjene:

 • Penumbra: Područja koja primaju između tri i šest sati svjetla dnevno.
 • Filtrirano svjetlo: Područja koja primaju pjegavo svjetlo, kao što je B. Podrast šume.
 • Puna sjena: Područja koja primaju manje od tri sata svjetla dnevno.

Poznavanje razlike između ove tri vrste sjene je ključno, jer neke biljke dobro rastu u jednom okruženju sjene, ali teško uspijevaju u drugom. Nakon što ste odredili vrstu sjene koju ćete imati u svom vrtu, možete početi birati biljke.

Odaberite biljke koje vole sjenu za posude

Sada kada znate razliku između različitih vrsta uvjeta sjene, bit ćete bolje pripremljeni pronaći biljke koje će uspijevati u vašem vrtu u sjeni. Sljedeći odjeljci upoznaju vas s nekim biljkama koje vole sjenu u tri različite kategorije.

Cvjetnice koje vole sjenu

Jednogodišnje biljke traju jednu sezonu, a ima mnogo cvjetnih jednogodišnjih biljaka koje dobro uspijevaju u sjenovitim vrtovima. Evo nekih od najpopularnijih jednogodišnjih biljaka koje možete uzgajati u sjenovitim posudama:

 • begonija
 • koleus
 • fuksija
 • Nestrpljiv
 • lobelija
 • Novogvinejski Impatiens
 • Loza od slatkog krumpira
Napravite vrt s kontejnerima za biljke koje vole sjenu. Vodič za DIY

Cvjetne trajnice koje vole sjenu

Za razliku od jednogodišnjih biljaka, trajnice će se vraćati iz godine u godinu ako se uzgajaju u pravim uvjetima. Evo nekoliko prekrasnih trajnica koje rastu u sjeni:

 • astilbe
 • Srce koje krvari
 • koraljna zvona
 • paprati
 • hosta
 • đurđevak
 • pulmonaria

7 grmova koji rastu u sjeni

Mnoga stabla mogu preživjeti u različitim stupnjevima sjene. Međutim, mnogi veći grmovi brzo prerastu posude. Ispod je nekoliko grmova otpornih na sjenu koji su dovoljno mali da žive u posudama barem dio svog životnog vijeka:

 • anis
 • šimšir
 • daphne
 • hortenzija
 • drvo božur
 • gorski lovor
 • Virginia Sweetspire

Usredotočite se na zelene biljke

Prilikom odabira biljaka za sjenoviti kontejnerski vrt, preporučujemo da se usredotočite na vrste koje svojim lišćem nude ukrasnu vrijednost. Dok neke cvjetnice mogu podnijeti sjenu, mnoge od najpopularnijih cvjetnica zahtijevaju više sunčeve svjetlosti. Nasuprot tome, postoje mnoge biljke s intrigantnim lišćem koje vole živjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Ako se usredotočite na zelenilo, vjerojatnije je da ćete dobiti željeni rezultat od svog vrta s posudama u sjeni. Također, teksture i uzorci boja koje nudi privlačno lišće mogu biti iznenađujuće zadivljujući. Mogli biste se iznenaditi koliko lijep vrt možete stvoriti oslanjajući se samo na zanimljivo lišće.

1682624151 191 Stvaranje kontejnerskog vrta za biljke koje vole sjenu DIY vodič

Dodajte neke vrtne elemente koji nisu biljni

Dok prethodni odjeljci dokazuju da postoji mnogo vizualno privlačnih biljaka u sjeni, vaše mogućnosti sadnje u sjeni su relativno ograničene. Međutim, to ne znači da vašem vrtu u sjeni mora nedostajati privlačnosti. Srećom, postoje brojne zanimljive vrtne značajke koje možete uključiti kako biste sjenoviti vrt učinili privlačnijim. Evo nekoliko primjera koje treba razmotriti:

 • kamene gromade
 • svojstva vode
 • sjenice
 • Staze u tvrdom pejzažu
 • mjesta za sjedenje

Rijetko se događa da gornji elementi sami po sebi dovedu do atraktivnog dizajna vrta. Međutim, ako ih uključite u svoj plan, vidjet ćete da mogu nadopuniti vaše glavne ideje o sadnji.

Odaberite najbolje posude za svoj sjenoviti vrt

Kvaliteta vaših posuda je presudna, bez obzira na svjetlosne uvjete u kojima raste vaš vrt. Dokazano je da najbolje vrtne posude pružaju dovoljno prostora za širenje korijena vaše biljke. Također omogućuju izvrsnu drenažu kako bi se spriječilo vlaženje tla.

Možete pronaći mnoge mogućnosti vrtnih kontejnera na internetu iu vašem lokalnom vrtnom centru. Ali nisu svi ovi spremnici jednako učinkoviti. Vreće za uzgoj tkanine, na primjer, često se ističu od drugih alternativa zbog svoje povoljne kvalitete materijala. Za razliku od glinenih, plastičnih i posuda za kamenjare, vrećice za uzgoj od tkanine potpuno su propusne, što omogućuje bolji protok zraka i drenažu.

Ovo je ključno za biljke koje rastu na sjenovitim mjestima.

Kod sadnje na sjenovitom mjestu treba voditi računa i o veličini posude. U veliku posudu može stati nekoliko malih biljaka, dok u manju treba samo jedna ili dvije biljke. Pazite da odaberete biljke koje uspijevaju u istim uvjetima osvjetljenja.

Ne zaboravite osigurati vodu

Nedostatak vlage zvuči kao problem koji bi trebao biti rezerviran isključivo za vrtove koji rastu na punom suncu. Međutim, nije tako. Imajte na umu da su mnoga sjenovita mjesta sjenovita jer se iznad njih nalaze drveća ili građevine. Ovi gornji elementi u biti mogu djelovati kao kišobran, sprječavajući kišu da dopre do vašeg vrta ispod.

Praćenje vlažnosti tla ključno je bez obzira gdje raste vaš vrt. Ako je vaš kontejnerski vrt pod nekim oblikom pokrova, svakako često pratite vlažnost tla. Možda ćete otkriti da je tlo iznenađujuće suho unatoč maloj izloženosti suncu.

Zapravo, sjenovita mjesta mogu biti i do 20 stupnjeva hladnija od ostalih dijelova vrta, stoga je važno paziti na vlažnost tla.

Čuvajte se prekomjerne vlage

Dok nedostatak vlage može postati problem za vaš vrt u sjeni, suprotno je češće. Nedostatak sunčeve svjetlosti u sjenovitim vrtovima znatno olakšava nakupljanje vlage na vašim biljkama iu tlu.

Prekomjerne količine vlage mogu biti štetne jer mogu uzrokovati određene gljivične i bakterijske infekcije u vašim biljkama. Najbolji lijek ovdje je izbjegavanje pretjeranog zalijevanja biljaka. Natapanje biljaka i njihovog tla prema zadanim postavkama može brzo dovesti do smrti vaše biljke.

Čak i ako dodate odgovarajuću količinu vode, problemi s vlagom mogu i dalje postojati na sjenovitim mjestima. Stoga vrtlar koji obrađuje vrt koji voli sjenu mora biti oprezan i prepoznati kada su plijesan, gljivice i bakterije počele napadati njegove biljke. Što prije primijetite takve nuspojave, prije ćete moći pronaći učinkovit tretman.

Vaš najbolji način djelovanja je poduzeti preventivne mjere protiv ovih bolesti osiguravajući da vaše biljke imaju odgovarajuću drenažu. Ako svoje biljke uzgajate u posudama, provjerite imaju li drenažne rupe na dnu. Također je dobra ideja koristiti dizalice za lonce za podizanje kontejnera s tla. To pomaže da tlo u posudama bude vlažno, a istovremeno omogućuje kruženje zraka oko biljaka.

1682624151 329 Stvaranje kontejnerskog vrta za biljke koje vole sjenu DIY vodič

Često postavljana pitanja o vrtlarstvu u punoj sjeni

Uzgoj biljaka na sjenovitim mjestima može biti zastrašujući zadatak, zbog čega mnogi ljudi imaju pitanja o tom procesu. U nastavku smo dali neke odgovore na najčešće od ovih zahtjeva.Kako osvijetliti sjenoviti vrt?

Mnogi vrtlari vjeruju da je sjenoviti vrt predodređen da bude sumoran i bezbojan prizor. Međutim, postoji nekoliko načina na koje možete uljepšati izgled svog vrta u sjeni. Najpouzdaniji način da to učinite je dodavanje biljaka s atraktivnom teksturom i bojama lišća u vaš vrt. Postoji i nekoliko biljaka koje vole sjenu koje daju raznobojne cvjetove koji mogu uljepšati sjenovita područja vašeg vrta. Mogu li biljke rasti bez sunčeve svjetlosti?

Biljke ne mogu preživjeti bez sunčeve svjetlosti. Čak i biljke koje vole sjenu trebaju barem malo izlaganja suncu svaki dan. Konačno, definicija potpunog zasjenjenja pokazuje da ta područja nisu potpuno zasjenjena tijekom dana. Imajući to u vidu, postoje mnoge vrste biljaka koje mogu rasti uz minimalnu izloženost svjetlosti. Ponekad ove biljke uspijevaju na samo jedan do dva sata svjetla dnevno Koje povrće raste u sjeni?

Mnoga povrća radije rastu na potpunoj ili djelomičnoj izloženosti suncu. Međutim, neko povrće je mnogo otpornije na sjenu. Evo nekoliko popularnih primjera za uzgoj u vašem vrtu u sjeni:
– rikula
– repa
– Pak choi
– brokula
– Cvjetača
– Kelj
Repa Kako možete znati da biljka nema dovoljno sunca?

Da biste uzgojili uspješan vrt u sjeni, morate odabrati biljke koje su dobre za uvjete slabog osvjetljenja. Međutim, čak i ako ste pažljivi pri odabiru biljaka, postoji mogućnost da će se neke od vaših biljaka i dalje boriti s nedostatkom sunčeve svjetlosti. Ako je to slučaj, trebate prepoznati znakove da vaše biljke nemaju dovoljno sunca. Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pozornost:
— promjena boje lišća
— nedostatak cvijeća
— Nedostatak novog rasta
— Slaba navika rasta

Ako primjećujete ove probleme sa svojim sjenovitim vrtnim biljkama, najpametnije je da ih premjestite na sunčanije mjesto. Jedna od glavnih prednosti korištenja kontejnera je ta da svoje biljke možete premjestiti u bilo kojem trenutku. Umjesto da svoje biljke iskopavate iz zemlje, možete ih premjestiti na idealno mjesto uz minimalan napor Kako pripremiti tlo za vrt u sjeni?

Priprema tla za vrt u sjeni vrlo je slična pripremi tla za bilo koji drugi vrt. Na primjer, možda želite dodati dodatke tlu koji poboljšavaju strukturu tla i razine hranjivih tvari. Poboljšanje hranjivih tvari u tlu može biti posebno važno za sjenovite vrtove koji rastu ispod velikih stabala. Korijenje ovih stabala vjerojatno će uzeti većinu hranjivih tvari iz tla prije nego što to uspiju vaše manje biljke. Međutim, vrtlarstvo u kontejnerima uklanja ovaj problem.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako prepoznati, popraviti i spriječiti truljenje korijena

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako pripremiti vrt za zimu (Kratki vodič)

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Zašto vam listovi rajčice žute (misterij riješen!)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Štetočine i nametnici

Kako se riješiti crva u biljkama u posudama: brzi vodič

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja Gardenija umire? (5 uzroka i kako ih popraviti)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto se lišće moje pileje uvija?