Kako saditi majčinu dušicu i drugo začinsko bilje?

1682660484 Wie pflanzt man Thymian und andere saisonale Krauter

Uzgoj začinskog bilja poput majčine dušice u vašem vrtu ili dvorištu može biti korisno iskustvo. Bez obzira jeste li iskusni vrtlar koji traži novi izazov ili tek počinjete, naučiti kako saditi i njegovati ovo sezonsko bilje može biti zabavan i koristan pothvat. U ovom ćemo vam članku dati neke korisne savjete o tome kako pravilno posaditi majčinu dušicu i drugo sezonsko bilje kako biste mogli uživati ​​u njihovom mirisnom cvatu i aromatičnom lišću tijekom cijele godine.

Gdje posaditi

Majčina dušica dobro uspijeva po vrućem vremenu, uživa na punom suncu i ne zahtijeva stalnu njegu. Majčina dušica se može uzgajati u vrtovima i kontejnerima. Može se saditi u blizini ružmarina jer su im zahtjevi vrlo slični. S obzirom na to koliko pčele vole majčinu dušicu, razmislite o tome da neke biljke također procvjetaju.

Razmnožavanje biljaka

Majčinu dušicu, poput mente, može biti teško uzgojiti iz sjemena. Najbolje rezultate će dati raslojavanje ili razmnožavanje reznicama.

 • Iz reznica: Uzmite reznicu od 7cm od samog vrha stabljike i pokrijte izloženu stabljiku hormonom za ukorjenjivanje i posadite ili u sterilni pijesak ili vermikulit. Korijeni bi se trebali pojaviti u roku od šest tjedana. Presadite u malu teglicu, pričekajte da se korijen razvije i zatim premjestite u veću teglicu ili u svoj vrt.
 • Slaganjem: uzmite dugu stabljiku majčine dušice, oslobodite 10 cm vrha i pažljivo je pričvrstite žicom ili kolcem u obliku slova U uz tlo. Provjerite dodiruje li fiksni dio tlo. Unutar mjesec dana stabljika će početi razvijati korijenje. Odrežite svježe ukorijenjenu biljku od matične biljke i stavite je u drugi dio vrta ili u veliku posudu.

Kada saditi

Bez obzira na tehniku ​​razmnožavanja, mlade biljke majčine dušice ne smijete sijati dok temperatura tla ne dosegne 22°C, odnosno otprilike dva do tri tjedna prije posljednjeg mraza.

Savjeti za uzgoj sezonskog bilja

Uzgoj začinskog bilja izvrstan je način dodavanja okusa svakom jelu. Osim toga, možete uživati ​​u blagodatima svježeg začinskog bilja u udobnosti vlastitog doma. Nekoliko savjeta i trikova može vam pomoći u uspješnom uzgoju sezonskog bilja tijekom cijele godine.

Kako posaditi majčinu dušicu i drugo sezonsko bilje

Što biste trebali učiniti

 • Provedite svoje istraživanje: upoznajte se s vrstom bilja koje planirate uzgajati i provjerite odgovara li godišnjem dobu i klimi u kojoj živite. Ovisno o vrsti biljke, različite temperature mogu utjecati na njihovu brzinu rasta ili uzrokovati njihovo brzo opadanje. Neki će uspjeti u hladnim klimama, dok će drugi zazirati od toga u vrućim klimama. Međutim, drugima je potrebno mnogo topline da bi preživjeli.
 • Osigurajte dovoljno sunčeve svjetlosti: razmislite želite li sobnu ili vanjsku biljku; Neke biljke trebaju više izravne sunčeve svjetlosti od drugih i možda neće dugo preživjeti u zatvorenom prostoru. Iako je većini biljaka potrebno najmanje šest sati sunčeve svjetlosti svaki dan da bi se razvile, mnoge se također mogu uspješno uzgajati u djelomičnoj sjeni. Oni koji vole niže temperature mogu izgorjeti, uvenuti ili eksplodirati na popodnevnoj vrućini, pa im je u ovo doba doista draža sjena.
 • Pravilno zalijevajte: nakon što ste odabrali odgovarajuću biljku za svoje okruženje, obratite pozornost na zahtjeve zalijevanja; Pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena, dok će nedovoljno zalijevanje uskratiti biljci esencijalne hranjive tvari.
 • Gnojite manje: Začinsko bilje ne troši puno hrane, tako da ne treba puno gnojiva u svojoj uobičajenoj njezi. Ali rijetke primjene, posebno u kontejnerima, mogu podržati snažan rast.
 • Orezivanje: Ovisno o bilju koje uzgajate, morat ćete ga orezivati ​​na određeni način, ali u većini slučajeva redovito orezivanje potiče grananje. Osim toga, nakon što počnu cvjetati, to je izvrsna tehnika za produljenje sezone. Uklonite ili odštipnite cvjetne stapke kad ih vidite kako biste biljci privukli pozornost na lišće.
Biljka zelene majčine dušice raste u vrtu.

Što ne raditi

 • Invazija na vrt: U vrtu bilje poput origana i metvice može postati prilično invazivno. Pokušajte uzgojiti ovo bilje u posudama i zakopati ih u zemlju kako biste zaštitili ostatak svog vrta. Korijenje ovih biljaka može se dodatno zatvoriti loncem, čime se može spriječiti njihovo širenje i preuzimanje ostatka vašeg vrta.
 • Bez pripreme tla: Dobro pripremljen vrt s novom zemljom može biti vrlo učinkovit. Nije preporučljivo koristiti tlo koje je izgubilo sve hranjive tvari i ne može vam osigurati začinsko bilje. Vaša se biljka ne osjeća kao kod kuće u istrošenom tlu koje nije obrađeno, dodano kompostirano ili obrađeno da bi se otkrilo svježe tlo. Bolje rješenje je ugraditi malo probavljenog komposta u tlo u vašem vrtu nakon što ga preokrenete.
 • Započnite sa sjemenom: možete odabrati vlastite početne biljke po istoj cijeni (ili nižoj) kao paket sjemena. Na taj način možete početi sa zdravom biljkom umjesto da budete razočarani kada u proljeće nijedna biljka ne nikne.
 • Korištenje pogrešne posude: ako je pogrešna, biljke koje vole suhe uvjete mogu dobiti truljenje korijena, a biljke koje trebaju vodu mogu biti stalno žedne. Biljke koje vole suše uvjete dobro uspijevaju u posudama od terakote, ali biljke koje ne vole suhe uvjete bolje prolaze u plastičnim ili glaziranim keramičkim posudama.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Što je bijelo u tlu za lonce?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice

Vrtlarenje Tlo i gnojenje

Kako pokrenuti vrt od nule

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kelj – sadnja i uzgoj

Sadnice i presađivanje Zaštita biljaka

Kako uzgajati sadnice