Kako sačuvati sjeme paprike

image 14

Kako biste sačuvali sjeme paprike, počnite s branjem prvih paprika sa zdravih biljaka. Htjet ćete sakupiti zrele paprike od 6-12+ biljaka iste sorte. Paprike narežite i čistom žlicom izvadite sjemenke. Ne zaboravite rukavice i naočale za ljute papričice! Zavrtite sjemenke u staklenku s vodom i bacite sve sjemenke koje plutaju. Zatim izlijte vodu i stavite sjemenke da se suše dan ili dva prije nego što ih spremite za zimu.

Uvod u spremanje sjemena paprike

Sjemenke paprike lako se spremaju! Početnici mogu jednostavno spremiti sjeme paprike uzgojene u vrtu, dok će ljubitelji ljutih papričica uživati ​​u spremanju vlastitog cijenjenog sjemena. Samo pripazite da odaberete sorte paprike s otvorenim oprašivanjem.

Sadnja paprike za spremanje sjemena

Započnite sa sadnjom najmanje 6 do 12 biljaka paprike željene sorte. To će pomoći osigurati da imate dobru količinu održivog sjemena koje je genetski raznoliko. Većina paprika može se samooprašiti, ali se također često unakrsno oprašuju pčele i muhe.

pereglin sjeme paprika10

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Provjerite je li sorta koju ste odabrali otvorenog oprašivanja. Sorte koje se slobodno oprašuju , uključujući naslijeđene i nenasljedne (novije) vrste, sve dok nisu hibridi (križanja F1), prihvatljive su.

Sve naslijeđe sjemena se otvoreno oprašuje i savršeno je za čuvanje sjemena za sebe i za buduće generacije. Hibridno sjeme neće sačuvati pravo na vrstu i mora se svake godine kupiti svježe od sjemenarske tvrtke.

Evo nekoliko sjajnih sorti paprike otvorenog oprašivanja:

 • Kalifornijska čudesna paprika
 • Banana paprika
 • Corbaci slatka paprika
 • Španjolski mamut papar
 • California reaper ljuta papričica
 • Tam jalapeño ljuta papričica
 • Anaheim ljuta papričica
 • Tobasco ljuta papričica

Izolacija između sorti

Ostale vrste paprika u blizini treba držati odvojeno od skupine 6-12+ paprika koje će se koristiti za čuvanje sjemena. Sorta koju čuvate može se jednostavno odvojiti od drugih tako da je posadite daleko od drugih sorti (ili samo jednu) ili tako da između njih postavite fizičku barijeru.

Biljke paprike imaju velike izolacijske udaljenosti radi uštede sjemena. Kako biste smanjili unakrsno oprašivanje, izolirajte sorte na (30 metara) ili više. Ako imate mali vrt, postavite fizičku barijeru ili stavite pojedinačno cvijeće u vrećice s finom mrežicom ili tkaninom.

Na primjer, pokrov reda može se koristiti za izolaciju čvrstom barijerom. Sadnja se može odvijati u politunelima, staklenicima ili obručima prekrivenim mrežom protiv insekata. Kako biste spriječili ulazak bumbara, pčela zidara, muha i drugih oprašivača, provjerite je li mreža protiv insekata čvrsto pričvršćena za tlo i oko vrata.

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Razmislite i o sadnji raznog cvijeća oko vrta. Ovi cvjetovi imaju za cilj odvratiti insekte oprašivače i zaokupiti ih. Umjesto da putuju između biljaka paprike, želimo da bumbari posjećuju obližnje cvijeće.

Sadnja usjeva poput visoke živice poput kukuruza između sorti ili usjeva u cvatu poput tikve druga je mogućnost. Kako biste skrenuli pozornost stjenicama, pokušajte uzgajati usjeve i prateće biljke koje cvjetaju u različito doba ljeta.

Uzgoj paprike za čuvanje sjemena

Održavajte svoje nove biljke paprike zdravima tako što ćete ih redovito zalijevati, uklanjati sve bolesne listove i po potrebi ih stavljati u kolac ili u kavez. Također ćete htjeti koristiti organsko gnojivo sa sporim otpuštanjem i malčirati tlo oko korijena kako bi ostalo vlažno i rashladilo korijenje.

Vodite računa o noćnim temperaturama. Biljke paprike ne zametnu plodove u hladnim noćima i daju održivo sjeme samo kada plodovi zametnu u toplim večerima. Općenito, budite oprezni s voćem koje je odležalo na temperaturi ispod oko (15°C).

Kad biljke počnu cvjetati, svaki dan odvojite malo vremena za lupkanje po cvjetnim grozdovima ili nježno gurnite cijelu biljku. Većina cvjetova paprike je samooplodna i ima muške i ženske dijelove. Guranje biljke može pomoći u oprašivanju biljke uzrokujući padanje peluda s prašnika na žiške cvata. Neka vam postane navika tresti cvijeće kako biste povećali mogućnost samooprašivanja.

Kako biste smanjili unakrsno oprašivanje, razmislite o stavljanju mrežaste ili svilene vrećice preko pojedinačnih cvjetnih pupova prije nego što se otvore. Male vrećice od organze iz zanatskih trgovina i dolarskih trgovina također dobro funkcioniraju. Omotajte komadiće vate oko stabljike kako biste blokirali ulaz. To će spriječiti insekte i omogućiti pažljivo ručno oprašivanje kistom.

Nakon što se paprike opraše i cvjetovi otpadnu, same će paprike početi rasti. Nastavite se brinuti za svoje biljke kao i obično, pazeći da dobiju dovoljno vode i hranjivih tvari.

Kako paprike sazrijevaju, sjemenke iznutra počinju bubriti. Skoro su spremni za žetvu! Sjemenke paprike su zrele u isto vrijeme kada je plod paprike sazrio do svoje konačne boje. Sakupite sjemenke paprike iz pojedinačnih plodova dok sazrijevaju, birajući prve 1-2 paprike sa svake biljke.

Pripremite se za sadnju paprike Evo kako stvoriti najbolju zemlju za lonce za paprike kako biste ove godine mogli uzgajati savrseno ostre paprike5439877984398712

Odabir paprika za čuvanje sjemenki

Uberite prve paprike iz biljaka za najbolju buduću stopu klijavosti. Ako imate više od 6-12+ biljaka, berite samo od sredine dijela kako biste smanjili opasnost od unakrsnog oprašivanja sjemena. Čuvari sjemena koji rade na očuvanju genetske raznolikosti obično spremaju sjeme s više od 50-100 biljaka.

Potražite zdrave, ujednačene biljke koje imaju puno cvjetanja/ploda kako biste sačuvali vlastito sjeme paprike. U povrtnjaku izbjegavajte berbu paprike s bolesnih, bolesnih ili slabih biljaka. Kako biste sačuvali vlastito sjeme, pokušajte odabrati zdrave, postojane biljke s mnogo cvjetova/voća.

Berba paprike za čuvanje sjemena

Kad sazriju prve paprike treba ih pobrati za berbu sjemena. Sjemenke iznutra su zrele kada sama paprika dobije očekivanu konačnu boju i spremna je za jelo. Imajte na umu da neke paprike jedemo kao zelene paprike koje se jedu nezrele, a te paprike treba ostaviti da sazriju do crvene/žute/narančaste/ljubičaste/itd na trsu.

Iznimka je kada su se plodovi zametnuli kada su temperature bile preniske. Ako su noćne temperature bile ispod oko (15°C), paprike će vjerojatno biti male i sadržavati malo/nikakvih sjemenki. Ako je to slučaj, pričekajte da sazriju plodovi koji se zametnu tijekom toplih večeri i odaberite one paprike od kojih ćete spremati.

Pokušajte iščupati zreli plod iz unutrašnjosti biljke (umjesto da visi sa strane kaveza, gdje su cvjetovi vjerojatno bili osjetljiviji na unakrsno oprašivanje). Ne čuvajte sjemenke od pokvarene paprike.

Kako sačuvati sjemenke iz paprike

Počnite sa sigurnošću! Prilikom rada s ljutim papričicama uvijek nosite gumene rukavice i zaštitne naočale, jer kapsaicinoidi u ljutim papričicama mogu opeći kožu i oči.

Otvorite papriku i izvadite sjemenke u zdjelu ili staklenku. Ako berete sjemenke paprike iz više sorti, označite ih trajnim markerima kako biste ih mogli pratiti.

Sljedeći korak je dodati malo vode i promiješati. Ovo nije za pranje sjemena (iako to čini), već za odvajanje neživih sjemenki. Sjemenke koje plutaju treba ukloniti i baciti dok se sjemenke koje potonu mogu osušiti i pohraniti za sadnju. Također možete zadržati sve sjemenke i posaditi 2-3 na svako mjesto, prorjeđujući biljke do najjačih sadnica. Sjemenke paprike ne moraju se čistiti ili prati – spremne su za izlazak iz mahune!

Osušite sjemenke paprike na tanjuru, filteru za kavu, papirnatom ručniku, mrežici ili u finom mrežastom cjedilu. Minimalna temperatura zraka od 15°C pomoći će u procesu sušenja. Izbjegavajte korištenje dehidratora ili pećnice jer visoka temperatura može oštetiti sjemenke paprike.

Nakon što se sjemenke paprike osuše, pohranite ih u staklenu teglu s čvrstim poklopcem na hladnom i tamnom mjestu kao što je ormar ili ormar. Sjemenke možete čuvati i u zamrzivaču.

Čuvanje sjemena paprike

Sjeme paprike čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Držite sjeme podalje od vlage, visokih temperatura i izravne sunčeve svjetlosti. Svi ti čimbenici smanjuju životni vijek sjemena.

Pakiranje sjemena paprike

Započnite s pakiranjem čistih, suhih sjemenki u malo pakiranje. Za ljute papričice koristite rukavice. Evo nekoliko dobrih opcija za spremnike za skladištenje:

 • Male papirnate omotnice za kovanice
 • Male plastične vrećice
 • Staklene staklenke sa širokim grlom

Pri zatvaranju pakiranja vrlo lagano pritisnite kako biste izbjegli gnječenje sjemenki. Pokušajte ne ostaviti previše zraka u paketu, ali nemojte istisnuti sav zrak. Nemojte vakuumirati sjeme jer je svim sjemenkama potrebno malo zraka za stanično disanje.

Na kraju – svakako označite svoje sjemenke! Uključite naziv sorte, datum spremanja sjemena i sve zanimljive bilješke ili savjete za uzgoj. Uvijek mislim da ću zapamtiti detalje – ali ne ispadne uvijek tako! Označite svoje sorte paprike.

Spremnici za skladištenje sjemena

Nakon što se sjeme zapakira za skladištenje, sva se pakiranja mogu staviti u spremnik. To može biti bilo što, od prenamijenjene plastične kante ili drvene kutije do jedne od ovih otmjenijih opcija:

 • Ladice za knjižnične kartice
 • Kutije za pohranu fotografija
 • Velike staklene posude

Hermetički zatvoreni spremnici poput velikih/debelih Ziplocs zamrzivača, plastičnih kaca, spremnika za pohranu hrane ili zidanih staklenki dobro služe za pohranu sjemena. Ako možete pronaći hermetički zatvorenu kadu jednobojne, to će vam pomoći da svjetlost ne dospije u sjemenke. Čvrsto zatvoreni stakleni spremnici imaju tendenciju da dovedu do najduljeg životnog vijeka sjemena u kućnim uvjetima štednje sjemena.

Drvene ladice knjižnice – iako nisu hermetički zatvorene – izvrsno štite svjetlost dok održavaju organizaciju. Također možete ugurati više papirnatih omotnica ili tankih plastičnih vrećica u veliku staklenu posudu za pohranu.

Kako biste smanjili vlagu, možete ugurati pakiranje silikagela iz drugog pakiranja ili dodati žlicu suhe riže ili mlijeka u prahu. Ova sredstva za sušenje dobra su ograda jer mogu apsorbirati višak vlage.

Uvjeti skladištenja sjemena

Sjemenke paprike ne traju osobito dugo – čak i ako su pohranjene u idealnim uvjetima. Kod kuće, dobro mjesto za skladištenje općenito znači mjesto s niskom vlagom (ali ne nultom), bez svjetla i hladnom temperaturom malo iznad ledišta.

Evo idealnih uvjeta za kućno skladištenje sjemena paprike:

 • Temperatura zraka od  (0°- 5°C)
 • Vlažnost zraka manja od 50% vlažnosti
 • Gotovo potpuni mrak
 • Bez štetočina poput miševa koji se vole hraniti sjemenkama

Uobičajena mjesta za pohranjivanje sjemenja uključuju negrijane ormare, suhe i hladne podrume i ladicu hladnjaka. Ako pohranjujete na mjestu s promjenjivom vlagom (kao što je hladnjak), koristite hermetički zatvorenu posudu poput debele Ziploc vrećice za zamrzavanje ili staklenke. Razmislite o ubacivanju mjerača vlažnosti sa svojim sjemenkama.

Životni vijek sjemena paprike

Sjeme paprike obično traje 2-4 godine ako se pravilno skladišti na hladnom i suhom mjestu.

Sadnja sjemena paprike

Sjeme paprike obično se sadi u zatvorenom prostoru u posude za sadnice, uzgaja se kao presadnica oko osam tjedana, a zatim se presađuje u vanjski vrt.

Sjemenke paprike klijaju na temperaturama tla između 21ºC i 30ºC. Sjeme sporo klija na hladnijem kraju ovog raspona, pa se sjeme obično sadi na optimalnoj temperaturi tla od 21ºC do 30ºC . Živim sjemenkama paprike obično treba oko tjedan dana da proklijaju u idealnom tlu od (30°C). Koristite prostirku za grijanje sadnica s termostatom za najbolju kontrolu nad temperaturom tla za sadnice.

Presadnice paprike posadite u rahlu, rastresitu zemlju obogaćenu organskom tvari. Također možete posaditi svoje paprike u posudu s dobrom zemljom za uzgoj paprika .

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Viseći vrtovi Voćnjak i uzgoj voća

Voća i povrća koje možete uzgajati u visećim košarama

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto vaša sobna biljka vene

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kada obrezivati lavandu

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Odabir sobnih biljaka

11 zapanjujućih sorti kalateja koje ćete voljeti

Organizacija i planiranje vrta Zaštita biljaka

Najbolje vrste podova za staklenik

Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako funkcionira korijenski hormon?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice