Koje bilje ne treba saditi zajedno?

1682641091 Welche Krauter sollten nicht zusammen gepflanzt werden

Biljke su tako svestrane biljke – možete ih koristiti za kuhanje, u medicinske svrhe ili samo za ugodan miris svog doma. Međutim, ne slažu se sve biljke dobro zajedno. Kako bi se postigla zdrava žetva, važno je znati koje se biljke ne smiju saditi zajedno.

Ako niste sigurni koje bilje posaditi zajedno, imate sreće. U nastavku dijelimo sjajne informacije o tome koje biljke ne rastu dobro zajedno i koje se biljke dobro slažu.

Koje biljke ne idu zajedno?

Neke biljke, poput povrća i drugih biljaka, mogu oštetiti rast i snagu svojih susjeda. Evo nekoliko kombinacija koje ne biste trebali saditi zajedno.

Kamilica

Ne preporučuje se sadnja kamilice s mentom ili drugim biljem koje imaju laganu aromu, jer kamilica negativno utječe na miris ovih biljaka. Kamilica će također istisnuti mentu i druge blage biljke.

Međutim, sadnja kamilice s peršinom ili cilantrom omogućuje vam da imate na umu njihovu višestruku potrebu za njegom. Pazite samo da ne sadite kamilicu s metvicom jer će se tako izgubiti nježna aroma kamilice.

Zelena menta

Začinsko bilje je sjajan način za dodavanje okusa i mirisa vašem kuhanju i uređenju okoliša. Međutim, ne slažu se sve biljke dobro zajedno. Konkretno, ne smijete saditi metvicu u blizini drugih paprenih metvica, kamilice, ružmarina ili peršina. Mirisi ovih biljaka su nekompatibilni, a biljke metvice postaju snažnije kad se posade u blizini.

Ako želite dodati mentu u svoj vrt, metvica je sjajna opcija. To je otporna biljka koja ne zahtijeva puno održavanja, a ima osvježavajući miris metvice koji može dodati dašak okusa svakom jelu. Nažalost, metvicu je najbolje uzgajati samu jer može brzo preuzeti druge biljke ako joj se pruži prilika.

Dakle, ako planirate dodati metvicu u svoj vrt, svakako joj ostavite malo razmaka u odnosu na druge biljke. Uz malo planiranja, možete stvoriti prekrasan i mirisan vrt u kojem će svi uživati.

Koje bilje ne treba saditi zajedno

Paprena metvica

Biljka paprena metvica svestrana je i popularna biljka s mnogo namjena, od aroma i čajeva do aromaterapije i repelenata za insekte. Međutim, paprena metvica se ne smije uzgajati zajedno s drugim paprenim metvicama, peršinom ili kamilicom.

To je zato što biljka paprena metvica može biti vrlo invazivna, brzo se šireći podzemnim stolonima i istiskujući druge biljke. Osim toga, biljka paprene metvice daje snažan miris koji može nadjačati druge biljke, što otežava okus ili miris.

Stoga je najbolje paprenu metvicu uzgajati pojedinačno u posudi ili u borduri koja je dobro izolirana od drugih biljaka. Slijedeći ove smjernice, možete uživati ​​u mnogim blagodatima paprene metvice, a da ne oštetite druge biljke.

Kopar

Kopar je popularna biljka koja se često koristi za kiseljenje, ali i u juhama i salatama. Biljku kopra lako je uzgajati i ne zauzima puno mjesta u vrtu. Ipak, pomoglo bi da kopar ne sadite s kaduljom ili lavandom.

Kopar i kadulja dijele isti korijenski sustav, pa se natječu za hranjive tvari. Također, biljka kopra može zaustaviti rast lavande. Dakle, ako želite dodati kopar u svoj vrt, svakako ga posadite u gredicu odvojenu od kadulje i lavande.

Bosiljak

Bosiljak je ukusna i svestrana biljka koja se može koristiti u raznim jelima, od pesta do caprese salate. Međutim, bosiljak je notorno izbirljiva biljka i može biti teško natjerati ga da napreduje. Jedan od ključeva uspjeha je odabir pravih prijatelja za vaše biljke bosiljka.

Dok bosiljak možete saditi uz drugo bilje, kadulja je jedini “jad” suputnik sušne klime. To je zato što bosiljku treba puno vlage da bi preživio, a kadulja je biljka otporna na sušu koja se natječe s bosiljkom za vodu.

Stoga će sadnja bosiljka i kadulje zajedno vjerojatno dati razočaravajuće rezultate. Ako želite dodati bosiljak u svoj biljni vrt, najbolje je odabrati drugove sa sličnim potrebama zalijevanja.

Kadulja

Kadulja je prekrasna biljka koja ima mnoge kulinarske i medicinske namjene. Međutim, kadulja je biljka suhe klime koja ne podnosi dobro vlagu. Zbog toga je važno saditi kadulju odvojeno od drugih biljaka poput bosiljka i kopra. Kadulja preferira sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom.

Ako je tlo prevlažno, kadulja će razviti truljenje korijena i druge probleme. Kada sadite kadulju, dajte joj dovoljno prostora za širenje. Kadulja može narasti prilično velika, stoga je važno dati joj dovoljno prostora da naraste do svog punog potencijala. Uz malo njege, kadulja može biti izvrstan dodatak svakom biljnom vrtu.

Lavanda

Lavanda i kopar dvije su popularne biljke koje se često koriste u kuhanju. Iako imaju različite okuse, mogu se jako dobro nadopuniti. Ipak, najbolje je ove biljke posaditi odvojeno kada je u pitanju uzgoj.

Kopar odbija štetočine za lavandu, koju neki vrtlari preferiraju, ali ta se korist gubi jer biljke ne rastu dobro zajedno.

Osim toga, lavanda i korijander natječu se za iste hranjive tvari, pa je njihovo odvajanje odličan način da osigurate da obje biljke dobivaju resurse koji su im potrebni za razvoj.

Sadnjom lavande i kopra u odvojenim dijelovima vrta možete pomoći objema biljkama da dostignu svoj puni potencijal.

Korijandar

Korijander je popularna biljka koja se često koristi u mediteranskim i azijskim kuhinjama. Međutim, cilantro ne uspijeva dobro u sušnijim klimatskim uvjetima i ne bi ga trebalo saditi s drugim začinskim biljem koje uspijeva u takvim uvjetima, poput ružmarina i majčine dušice. Korijander treba visoku vlažnost i vlažno tlo da bi uspio, a brzo vene po vrućem i suhom vremenu.

Osim toga, korijander ima jaku aromu koja može nadjačati delikatne arome drugih biljaka. Iz tih je razloga cilantro najbolje posaditi u vlastitu vrtnu gredicu ili u posude kako bi se o njemu moglo pravilno brinuti. Tako možete uživati ​​u svježem cilantru bez štete drugim biljkama u vašem vrtu.

Koje bilje ne raste dobro zajedno u istoj posudi?

1682641090 337 Koje bilje ne treba saditi zajedno

Kao što svaki iskusni vrtlar zna, ne idu sve biljke zajedno. Zapravo, neke biljke mogu naškoditi drugim biljkama ako se uzgajaju u istoj posudi. Dolje je nekoliko primjera:

Menta i peršin

Metvica i peršin dvije su najpopularnije biljke, no ne idu uvijek zajedno. Peršin voli puno ili djelomično sunce i vlažnu zemlju, dok metvica voli djelomičnu svjetlost i treba je zalijevati tek kada je tlo potpuno suho. Kao rezultat toga, često se mogu natjecati za resurse, što dovodi do smanjenog rasta obiju biljaka.

Osim toga, metvica je vrlo agresivna biljka koja može brzo istisnuti drugo bilje u vrtu u kontejnerima. Iz tih je razloga najbolje metvicu i peršin uzgajati u odvojenim posudama. To osigurava da obje biljke imaju prostor i resurse koji su im potrebni za razvoj.

Kopar i papar

Kopar i papar dvije su biljke koje ne rastu dobro zajedno. To je zato što kopar privlači grinje koje se hrane paprikom i lavandom, što ih može ozlijediti.

Dakle, ako uzgajate kopar i papar u istoj posudi, pripazite na paukove grinje i poduzmite korake za njihovu kontrolu ako je potrebno. Inače ćete vjerojatno završiti s razočaravajućom žetvom.

Vlasac s mažuranom, origanom, kaduljom, ružmarinom i majčinom dušicom

Vlasac je svestrana i ukusna biljka koja se može koristiti u raznim jelima. Međutim, ako vlasac uzgajate u posudi, postoje određene biljke koje biste trebali izbjegavati saditi u istu posudu. Vlasac preferira vlažno tlo, pa se ne slaže s biljkama otpornim na sušu poput mažurana, origana, kadulje, ružmarina i majčine dušice.

Ove biljke vole suša, pjeskovita tla, pa se natječu s vlascem za vlagu. Osim toga, vlasac će također zasjeniti manje začinsko bilje, sprječavajući ga da dobije sunčevu svjetlost potrebnu za rast. Za najbolje rezultate posadite vlasac u posudu pojedinačno ili zajedno s drugim začinskim biljem koje voli vlagu poput peršina ili metvice.

Korijander i komorač

Korijander i komorač su među mnogim biljkama koje ne rastu dobro zajedno u istoj posudi. Kada se korijander i komorač sade zajedno, oni su vrlo konkurentni, što rezultira lošim učinkom, dehidracijom ili smrću obje biljke.

Kao opće pravilo, najbolje je ne saditi začinsko bilje sa sličnim navikama rasta zajedno u istu posudu. Umjesto toga, odaberite komplementarne biljke koje podržavaju rast jedna drugoj. Uzimajući u obzir potrebe svake pojedine biljke, možete stvoriti zdrav i uspješan biljni vrt koji će vam pružiti obilje svježeg bilja tijekom cijele sezone.

Mogu li posaditi nekoliko biljaka zajedno?

Začinsko bilje možete saditi zajedno sve dok imaju iste potrebe. Dakle, ako u svom domu imate sjemenke bosiljka, peršina i matičnjaka, nemojte se ustručavati pomiješati ih u jednu posudu, samo da su razmaknute.

Što treba uzeti u obzir pri odabiru začinskog bilja koje ćete saditi zajedno u istoj posudi?

Koje bilje ne treba saditi zajedno

Kao što svaki vrtlar zna, začinsko bilje je svestran i vrijedan dodatak svakom krajoliku. Ne samo da daju okus i dubinu jelima, već se mogu koristiti i u medicinske svrhe. Iako mnogi pretpostavljaju da bilje treba uzgajati u zasebnim posudama, to nije uvijek slučaj.

Možete posaditi više biljaka zajedno ako imaju slične potrebe. To može uštedjeti prostor i novac, što ga čini izvrsnom opcijom za one s ograničenim resursima. Međutim, pri odabiru biljaka koje ćete posaditi zajedno, važno je uzeti u obzir njihove individualne potrebe.

Na primjer, neke biljke zahtijevaju više sunčeve svjetlosti od drugih. Drugi trebaju više ili manje vode. Uzimajući u obzir ove čimbenike, možete stvoriti skladnu sadnju koja će godinama uspijevati.

Stanje tla i vode

Budući da neke biljke preferiraju suho tlo, a druge više vole vlažnu zemlju, grupirajte biljke koje imaju slične potrebe za vodom i tlom kako bi mogle zajedno uspijevati. Na primjer, lavanda i ružmarin dobro rastu zajedno jer više vole pjeskovito, suše tlo.

Visina

Kombinirajte visoko i viseće bilje tako da pada preko rubova posude. To će spriječiti da vrhovi komorača prepune posudu.

Zahtjevi za zalijevanjem i suncem

Sadite začinsko bilje koje treba puno sunca i vode, poput cilantra, bosiljka i estragona. Ne miješajte ovo bilje u istoj posudi s onim koje zahtijeva manje vode i više hlada.

Koje bilje se može saditi jedno do drugog?

Prilikom izrade vrta važno je razmisliti o tome koje bilje možete posaditi jedno do drugog. Neke biljke trebaju puno sunca, a neke djelomične sjene. Neke biljke poput paprene metvice agresivno se šire i mogu osvojiti vaš vrt ako niste oprezni.

Ostale biljke, poput lavande, ne zahtijevaju mnogo održavanja i uopće ih nije potrebno. Stoga, kada planirate svoj biljni vrt, svakako uzmite u obzir potrebe pojedinog bilja. Dolje je popis nekih uobičajenih biljaka i njihovih idealnih uvjeta za uzgoj.

Bosiljak

To je svestrana i aromatična biljka koja se dobro slaže s peršinom, cilantrom i estragonom.

Korijandar

U nekim dijelovima svijeta poznat i kao cilantro, dobro se slaže s peršinom, bosiljkom i estragonom.

Lavanda

Morate ju imati u svom biljnom vrtu kao svježu biljku, a puno bolje osušenu. Koristite ga za uzgoj ružmarina, origana, kadulje, majčine dušice i mažurana.

Origano

Tradicionalno talijansko jelo. Ova biljka dobro se slaže s ružmarinom, mažuranom, kaduljom, lavandom i majčinom dušicom.

Ružmarin

S nekim začinskim biljem može biti teško, ali mažuran, origano, kadulja, lavanda i majčina dušica dobri su partneri.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah