Koliko će stablo i plod avokada narasti?

1682611076 Wie gros werden der Avocadobaum und die Fruchte

Proširite vijest!

Avokado je voće u obliku lukovice ili kruške koje je zapravo bobica s jednom sjemenkom okruženom debelom mesnatom ljuskom. Ova ovojnica je najvrjedniji dio ploda avokada, poznat po sadržaju zdrave masnoće i osebujnom okusu.

Najveći plod avokada potječe od Pollocka: snažne, raširene zapadnoindijske vrste s plodom duguljastog do kruškolikog oblika koji teži do 2,27 kg (5 lbs). Plod može biti od 2,5 do 6 inča u promjeru i do 7 inča u duljinu.

Stabla avokada su velika, zimzelena stabla s velikim, šumskozelenim lišćem i nisko razgranatim, otvorenim krošnjama. Grane mogu polaziti od baze između 4 do 6 stopa od bujnog zelenog duguljastog lišća. Iako nije tipično, stabla avokada mogu odbaciti lišće i formirati novi set svake dvije godine.

Plodovi avokada prekriveni su glatkom ili hrapavom kožom, a neke sorte postaju smeđe dok sazrijevaju, dok druge sorte, poput West Indian Pollocka, postaju blijedožute dok sazrijevaju.

veliki avokado

Kako znate da je voće zrelo ili spremno za jelo?

Voće ne sazrijeva na drvetu kao što mislite. Umjesto toga, beru se ili beru kada sazriju, a zatim se daju 2 do 3 dana prije nego što budu spremni za jelo.

Prilikom branja plod je tvrd i zelen (West Indian Pollock), nakon nekoliko dana počinje proces sazrijevanja i pokožica počinje blijedo žutiti. Najbolje vrijeme za rezanje avokada je kada vanjski sloj počne omekšavati.

Prejaki pritisak oštetit će plod i unutrašnjost će postati tamnozelena kada testirate zrelost, stoga morate biti oprezni kada to radite.

Koliko je potrebno da drvo avokada urodi plodom?

Stablu avokada posađenom iz sjemena može trebati pet do deset godina da dostigne zrelost i počne davati plodove. Međutim, patuljastim ili cijepljenim stablima može proći od 3 do 5 godina prije nego počnu davati plodove.

Iako se prema istraživanjima kaže da je potrebno 3 do 5 godina da cijepljeni avokado urodi plodom, prema mom iskustvu pronašao sam neke sorte poput Pollocka kojima je potrebno samo dvije godine da urode plodom, i to vrlo blizu osnova prostora može učiniti i prodati.

Iskustvo je pokazalo da stabla avokada u početku daju tek malo plodova, a s godinama sve više i više.

Ovisno o sorti i vremenskim uvjetima, starost plodova može varirati između sorti biljaka.

Cijepljena stabla avokada

Kako drvo avokada može proizvesti više plodova

Stabla avokada su samooplodna ili samooplodna i ne trebaju nužno drugo stablo da bi dala plod. Međutim, stabla avokada dolaze u muškim i ženskim oblicima, a i muške i ženske biljke mogu povećati stopu oprašivanja i tako proizvesti više plodova.

Muške i ženske vrste avokada dijele se u dvije skupine; A i B sorte prema načinu cvatnje.

Grupa A: Cvjetovi se otvaraju ujutro (oko 6:00 ujutro) kao ženke, zatvaraju se oko podneva i ponovno se otvaraju kao muški sljedeći dan u popodnevnim satima

Grupa B: Cvjetovi se otvaraju kao ženski cvjetovi u podne, zatvaraju se oko 16:00 i ponovno se otvaraju kao muški cvjetovi sljedeće jutro

Tijekom jutarnjeg perioda, grupa B oprašuje grupu A, a tijekom poslijepodneva grupa A oprašuje grupu B.

Prisutnost ove dvije skupine biljaka značajno povećava proizvodnju usjeva, a to je ono što uzgajivači avokada koriste kako bi povećali prinose usjeva za maksimalan profit.

Mogu li stabla avokada rasti u kući nakon što su posađena u saksiji?

Stabla avokada mogu rasti u zatvorenom prostoru. Iako patuljaste vrste biljke avokada možda ne daju toliko plodova kao obično stablo, patuljasta stabla avokada omogućila su poljoprivrednicima i domaćim uzgajivačima da stabla donesu u zatvorene prostore, osobito u umjerenim klimatskim uvjetima gdje vremenski uvjeti drže temperature ispod 35° f Ove temperature mogu ubiti drvo avokada.

Sadnica avokada u saksiji

Prosječna visina patuljastog stabla avokada može biti u rasponu od 2 do 3 metra, ili 4 do 8 stopa ako se uzgaja u posudi i još uvijek daje plod normalne veličine. U nekim slučajevima stablo može narasti i više kada se posadi u zemlju.

Sađenje stabla avokada u saksiji zahtijeva redovitiju primjenu gnojiva i zalijevanje nego stabla koja su posađena u zemlju jer su u zatvorenom okruženju.

Sorte avokada u saksiji zahtijevaju istu ravnotežu hranjivih tvari za rast kao i zaprljane biljke avokada na otvorenom, što je u osnovi omjer 10:10:10 NPK gnojiva s uključenim potrebnim elementima u tragovima i ne primjenjuje se izravno na podnožje stabla, a treba biti oko krošnje dva puta godišnje.

Stabla avokada u saksiji posebno su dizajnirana za rast na malim površinama, a presađivanje sjemena s patuljastog stabla možda neće dati isti rezultat patuljastog stabla kao matično stablo avokada. Da biste dobili još jedno patuljasto stablo avokada, morate cijepiti izdanak na drugo stablo ili zračni sloj.

Iako se stablo može uzgajati iz sjemena i počinje u maloj posudi za rast, promjera oko 6 do 10 inča, konačna veličina posude trebala bi biti dovoljna da drži biljku kad dosegne odraslu dob.

Preporučena veličina posude trebala bi biti između 24 i 36 inča u promjeru kako bi se osiguralo dovoljno prostora za rast korijenja. Posude bi trebale biti opremljene rupama na dnu posude kako bi se osigurala ispravna drenaža vode iz posude za cvijeće.

Uzgoj stabla avokada iz sjemena

Sjemenke avokada u prozirnom staklu

Stabla avokada lako je uzgajati. Drvo može proklijati samo iz sjemena djelomično uronjenog u vodu. Sjemenka avokada, kao i druge sjemenke biljaka, ima potrebne hranjive tvari pohranjene u sjemenki za početni rast. Nakon dva tjedna, korijenje raste u vodu.

 1. Izvadite košticu iz avokada –

To možete učiniti tako da zreli avokado narežete nožem. Pazite da ne zarežete u sjemenku.

Razmnožavanje sjemenki avokada

 1. Ispravno postavite sjeme
  Položaj sjemena je važan jer će sjeme proizvesti korijenje na jednom kraju, a izdanak biljke na drugom. Obično je šiljasti kraj stabljika biljke i trebao bi biti usmjeren prema gore.
 2. Poduprite košticu avokada čačkalicama –
  Ovdje ćete možda morati koristiti 3 ili 4 čačkalice, ovisno o tome koliko je sjeme teško. Sada čačkalicom malo zabodite sjemenku avokada prema dolje tako da kad se sjemenka stavi na staklo za držanje bude djelomično uronjena u vodu.
 3. Stavite sjemenku avokada u vodu –
  Sjeme se stavi u prozirnu čašu ili posudu s vodom, a sjeme djelomično stoji u vodi. Sjeme treba staviti blizu područja s umjerenom izloženošću suncu. To će osigurati da sadnica dobije potrebnu energiju kada nikne. Kvalitetu vode treba pratiti i mijenjati ako se pojave znakovi gljivične infekcije.
 4. Vrijeme čekanja – obično 3 do 6 tjedana za klice
  Jeste li ikada posadili crveni grah u vlažnu salvetu? Pa, ovaj proces je sličan i sjeme će proći kroz slične promjene i na kraju se osušiti kako stari. Počinje rasti korijenje, a zatim klica, nakon čega ide uzbrdo, pod uvjetom da se ne zanemaruje.
 5. Posadite sadnicu u tlo bogato hranjivim tvarima –
  Kad je sadnica visoka oko 2 do 3 inča, može se posaditi u lonce. Sadnica se može posaditi u posudu promjera oko 6 do 10 inča opremljenu drenažnim rupama. Može se koristiti mješavina za posuđe. Ulijte zemlju za posuđe otprilike do pola u posudu bez zbijanja. Zatim dodajte sadnicu i nasipajte zemlju dok ne dosegne bazu sadnice. Tlo se ne zbija kako bi se osigurala odgovarajuća prozračnost biljke.
 6. Stavite biljku na umjerenu sunčevu svjetlost i gledajte kako raste.

Alternativno, ako imate stabla avokada poput mene, primijetit ćete mala stabla koja rastu u podnožju matičnog stabla.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Posude za sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme paprike

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega rhipsalisa – kako uzgajati rhipsalis

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Azaleje i rododendroni- sve što trebate znati

Tlo i gnojenje Organizacija i planiranje vrta

4 jeftina načina da napravite i popunite podignutu vrtnu gredicu