Španjolska lavanda: Vodič za Lavandulu Stoechas

Spanish Lavender Lavandula stoechas 15915915910

Iako postoji mnogo različitih vrsta lavande, španjolska lavanda je jedan od najljepših i najsvestranijih izbora.

Španjolska lavanda ( Lavandula stoechas ) je mala cvjetnica poznata po svojim prekrasnim ljubičastim cvjetovima prekrivenim elegantnim listovima koji podsjećaju na “zečje uši” . Španjolska lavanda dobro raste u toplim klimama s vrućim, suhim ljetima. Ova vrsta lavande može se koristiti i za proizvodnju eteričnog ulja te kao zadivljujući rezani cvijet u buketima i cvjetnim aranžmanima.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o španjolskoj lavandi!

Španjolska lavanda: osnove

Španjolska lavanda ( Lavandula stoechas ) je cvjetni grm porijeklom iz Mediterana. Španjolska lavanda poznata je po cvjetovima s vrhovima latica (koji se često nazivaju “zečjim ušima”), jakom mirisu i povijesnoj upotrebi u proizvodnji ulja lavande, drevnoj grčkoj medicini i octu Četiri lopova iz srednjeg vijeka. Španjolska lavanda porijeklom je iz mediteranske regije uključujući Španjolsku, Portugal, Tursku i sjevernu Afriku.

LAVANDA 98675

Biljke španjolske lavande obično rastu više od većine drugih vrsta lavande, obično narastu do preko 3 metra. Većina biljaka španjolske lavande u uzgoju su ili Lavandula stoechas subsp. stoechas ili Lavandula stoechas subsp. pedunculata jer su ove vrste kompaktnije i prikladnije za vrt od divljih podvrsta. Sivo-zeleni listovi su ukrasni izvan sezone dok biljka ne cvjeta.

Španjolska lavanda omiljena je među korisnim oprašivačima u vrtu, uključujući pčele i leptire. 

Spanish Lavender Lavandula stoechas 15915915916

Njega biljaka španjolske lavande

Španjolska lavanda je mediteranski grm koji uspijeva u toplim klimama, sunčanim mjestima i dobro dreniranom tlu. Ove biljke su tolerantne na različite tipove tla i imaju tendenciju da najbolje rastu tamo gdje su zime/proljeća vlažna, ali su ljeta relativno suha. 

Zahtjevi za sunčevu svjetlost španjolske lavande

Španjolska lavanda najbolje raste na mjestu punom sunca koje prima najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Lavanda ne uspijeva u sjenovitim područjima i zahtijeva puno sunčeve svjetlosti kako bi proizvela mnoštvo ljubičastih cvjetnih listova koji španjolsku lavandu čine tako lijepim dodatkom vrtu.

Vrtno tlo za španjolsku lavandu

Lavanda najbolje raste na laganim, dobro dreniranim tlima. To uključuje pješčanu ilovaču ili pješčano tlo koje lako odvodi višak vode. Biljke lavande obično mogu izdržati vodu iz ribnjaka samo kratko vrijeme i ne vole imati “mokre noge”. Biljke lavande tolerantne su na niz vrijednosti kiselosti tla, ali imaju tendenciju da najbolje rastu na neutralnim ili blago alkalnim tlima.

U vrtovima s glinenim tlom, lavanda se može uzgajati na uzdignutim brežuljcima poboljšanog tla koji dopuštaju da voda nesmetano istječe. Uzdignuti humci za lavandu na tlu na bazi gline mogu se poboljšati organskim kompostom i malo vrtnog vapna (za podizanje pH tla).

Zalijevanje španjolske lavande

Biljke španjolske lavande mogu postati prilično otporne na sušu kada se postave, ali zahtijevaju često zalijevanje kada su mlade. Tek zasađenu lavandu prvih nekoliko godina potrebno je redovito zalijevati navodnjavanjem kap po kap ili ručno. Često je zalijevanje najvažnije prvih 4-6 tjedana nakon presađivanja. Pripazite da li tlo dobro drenira ili ne, jer lavanda uspijeva u tlu s izvrsnom drenažom.

Dosljedno zalijevanje mladih biljaka španjolske lavande pomaže da se korijenje učvrsti u okolnom tlu. Opsežan korijenski sustav pomaže biljkama da izdrže suhe ljetne uvjete i proizvedu više cvijeća.

Spanish Lavender Lavandula stoechas 15915915914

Klimatski uvjeti za uzgoj španjolske lavande

Ova vrsta lavande nije hladno otporna u područjima s hladnim zimama. Lišće španjolske lavande treba zaštititi od mraza na otvorenom i mora se prezimiti u zatvorenom prostoru gdje temperature redovito padaju ispod nule.

Španjolska lavanda nešto je tolerantnija na vlažnu klimu od engleske lavande ili francuske lavande. To ga čini dobrim izborom za regije bez suhih ljeta u mediteranskom stilu. Ipak, lavandu treba uvijek uzgajati u područjima s dobrom cirkulacijom zraka. Posebno pazite na cirkulaciju zraka ako sadite španjolsku lavandu u vlažnoj klimi.

Gnojidba španjolske lavande

Biljke španjolske lavande uzgojene u siromašnom tlu mogu imati koristi od primjene gnojiva. Započnite nanošenjem 2cm debelog sloja domaćeg komposta kao organskog malča na površinu tla. Malč djeluje tako da zadrži korov i održava temperaturu tla i razinu vlage dosljednijim, a istovremeno osigurava polagano oslobađanje biljnih hranjivih tvari iz prirodnog izvora. Postoje i neki izvrsni komercijalno dostupni proizvodi gnojiva koji mogu povećati dostupne hranjive tvari za biljke lavande.

Biljke lavande mogu se hraniti gnojivom u proljeće i ponovno u kasno ljeto nakon završetka cvatnje. Slijedite upute na određenom proizvodu gnojiva za pojedinosti o primjeni.

Španjolska lavanda tolerantnija je na kisela tla od većine drugih vrsta lavande. Međutim, vrtno vapno se često dodaje kiselim tlima kako bi se biljkama pomoglo da napreduju u tlu koje više nalikuje njihovim prirodnim uvjetima rasta. Vrtno vapno se može ubrizgati u tlo prije sadnje ili primijeniti u proljeće ili jesen.

Obrezivanje španjolske lavande

Biljke španjolske lavande obično se orezuju jednom ili dvaput godišnje kako bi se spriječilo razvijanje previše drvenastog rasta u podnožju biljke. Velike, drvenaste biljke imaju tendenciju da se cijepaju kako stare i nisu dugovječne. Španjolskoj lavandi treba dati tvrdu suvu šljivu jednom godišnje, čak i kad je mlada, kako bi se izbjegao razvoj rasprostranjene drvenaste baze.

Biljke španjolske lavande mogu se orezati nakon cvatnje i ponovno u ranu jesen prije mraznog vremena. Prva rezidba (odmah nakon cvatnje) je obično samo lagana rezidba kako bi se izbjeglo poticanje biljke da proizvede previše više cvjetova u pokušaju ponovnog cvjetanja. Godišnja tvrda šljiva obično se obavlja sredinom jeseni.

Za orezivanje engleske lavande sredinom jeseni odrežite cijelu biljku za 1/3 do 1/2 njezine veličine. Na primjer, ako je većina stabljika s lišćem duga oko metar, svaka se može rezati na 15-20cm. Uklonite sve stabljike koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene. Ove stabljike se mogu ukloniti sve do temelja biljke. Vrtlari koji preferiraju biljke s nižim održavanjem mogu razmisliti o sadnji francuske lavande umjesto španjolske lavande, jer francuska lavanda zahtijeva mnogo manje rezidbe.

Spanish Lavender Lavandula stoechas 15915915913

Razmnožavanje španjolske lavande

Španjolska lavanda se razmnožava uzimanjem reznica s matične biljke i ukorjenjivanjem kako bi se stvorile klonirane biljke. Kratki komadići stabljike stavljaju se u vlažni medij za uzgoj dok ne razviju korijenje.

U proljeće odrežite reznice mekog drveta dugačke oko 7-10cm od ustaljene biljke za razmnožavanje. Uklonite lišće s donje polovice stabljike i umočite stabljiku u hormon za ukorjenjivanje . Stavite u vlažan medij za uzgoj koji slobodno drenira. Reznice mekog ili polutvrdog drveta također se mogu uzeti u jesen i ukorijeniti u zatvorenom prostoru ili u hladnom okviru preko zime. Redovito promatrajte reznice za znakove novog rasta.

Španjolska lavanda se također može uzgajati iz sjemenki lavande. Sjeme lavande može biti teško klijati, a općenito je lakše kupiti male biljke iz lokalnog rasadnika. Lavanda uzgojena iz sjemena prilično je varijabilna u pogledu veličine, oblika i oblika cvjetanja dobivenih biljaka.

Berba španjolske lavande

Cvjetovi španjolske lavande beru se za upotrebu u proizvodnji eteričnih ulja, potpourri vrećicama, parfemima i drugim korisnim primjenama. Lavanda se obično bere ujutro nakon što se rosa osuši, ali prije nego što temperatura postane prevruća.

Kada se suši cijeli klas, lavanda se uglavnom bere u rano ljeto kada procvjetaju samo prva dva cvijeta. Većina cvjetova koji se još nisu otvorili osušit će se na klasu, što će dovesti do prekrasnog tornja osušenih mirisnih cvjetova. Lavanda ubrana dok se prvi cvjetovi otvaraju može se koristiti i za svježe cvjetne bukete i aranžmane. Lavanda ubrana sa značajnim brojem otvorenih cvjetova može se koristiti za vrećice lavande ili potpourri.

Spanish Lavender Lavandula stoechas 15915915912

Uobičajene biljne bolesti koje utječu na španjolsku lavandu

Biljke španjolske lavande općenito su prilično otporne, ali mogu postati žrtve nekoliko uobičajenih gljivičnih, bakterijskih i virusnih bolesti biljaka. Bolest je najčešća u kišnim, vlažnim klimama.

Gljivične bolesti, osobito gljivice pjegavosti lišća ( Septoria lavandulae ) i trulež korijena uzrokovane plijesni Phytophthora , mogu se pojaviti u biljkama lavande koje se uzgajaju u područjima s velikom količinom oborina i/ili čestim zalijevanjem. Trulež korijena obično se javlja i tamo gdje tlo ne ispušta višak vode. Pazite da tlo dobro drenira i da zrak cirkulira oko baze biljke.

Biljke lavande ponekad su zahvaćene virusom alfalfa Mosaic Virusa , koji stvara žuti “mozaični” uzorak na lišću zahvaćenih biljaka. Smatra se da se ovaj virus širi lisnim ušima i nesterilnim alatima za obrezivanje.

Spanish Lavender Lavandula stoechas 15915915911

Uobičajeni vrtni štetnici koji utječu na španjolsku lavandu

Biljke španjolske lavande ponekad napadaju vrtni štetnici kao što su brašnaste bube i lisne uši. Ove bube se općenito mogu prskati po biljci oštrim mlazom vode, ali može biti potrebno prskanje.

Lavandu rijetko napadaju sisavci zbog jakog mirisa. Jedna je od najpouzdanijih biljaka otpornih na jelene. Jeleni općenito izbjegavaju španjolsku lavandu, pogotovo ako biljka ima cvjetove. Mlade biljke mogu napasti zečevi i drugi manji sisavci koji se ukopavaju. Kunići su skloni kopati oko korijena umjesto da jedu lišće ili cvijeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više