Kako se brinuti za Stromanthu Triostar (Stromanthe Sanguinea)

Kako se brinuti za Stromanthu Triostar Stromanthe Sanguinea6897544645645 wop

Stromanthe triostar jedna je od onih senzacionalnih biljaka zvjezdane kvalitete u koju se odmah zaljubite. Njegovo umjetnički poprskano zeleno-bijelo lišće blista ružičastim nijansama koje zahtijevaju pažnju – i dječak to čini. Ovo nije biljka za početnike. Briga za stromanthe triostar može biti ispunjena radošću i slomljenim srcem, ali trud je toliko vrijedan.

Sažetak njege Stromanthe Triostara: Posadite svoj triostar u dobro drenirajuću mješavinu zemlje, stavite u srednju, filtriranu svjetlost i zalijte pročišćenom vodom kako biste održali vlažnu, ali ne vlažnu zemlju. Osigurajte visoku vlažnost od najmanje 50%, temperature od 18°C do 27°C i gnojite svaka 2-3 tjedna s 1/4 do 1/2 jačine, uravnoteženim gnojivom.

Još uvijek s nama? Ako ste odlučni isprobati stromanthu triostar, ovaj će vam članak pokazati kako. Ne možemo obećati da će biti lako… ali najbolje biljke u životu rijetko jesu.

Pregled njege stromanthe triostara

Stromanthe triostar srodnik je kalateja kojemu su potrebni vlažni uvjeti i visoko filtrirano svjetlo prašumskog podzemlja kako bi izgledao najbolje. Prije nego što razgovaramo o uvjetima vašeg božura do njegovog zadivljujućeg lišća, raspravimo što oni imaju za ponuditi.

Dugi, široki listovi su sjajno, šareno platno obojeno živopisnim zelenim i kremasto bijelim nepravilnim mrljama koje sjaje ružičastim nijansama sa svoje crvenkaste donje strane. Mogu roditi proljetno cvijeće, ali njihovo kontrastno lišće je glavna karakteristika.

Božićne boje čine triostar jedinstvenom blagdanskom alternativom. Oni su dobri darovi za zelene palčeve, ali to možda nije najbolja ponuda onima s manje iskustva. Bez prave njege, biljke će vjerojatno pasti u skladu s novogodišnjim odlukama.

wop bzvu54h7804wwhbobourst

Karakteristike stromanthe triostara

Stromanthe triostar je rizomatozna tropska trajnica.

Kratke stabljike biljke podupiru listove duge 15-30cm. Postoji ogromna raznolikost raznolikosti listova: nema dvije biljke — pa čak ni dva lista — nisu potpuno iste. Listovi se noću sklapaju; to im je očito pomoglo da sačuvaju dragocjene kišne kapi kod kuće.

Triostar voli srednje osvjetljenje i lako gori na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Obično doseže dva ili tri metra visok i širok. Obično je manji u zatvorenom prostoru. Dobro se ponaša na normalnim temperaturama u kućanstvu i ima ograničenu otpornost na hladnoću.

Ovaj stromanthe može proizvesti bijele ili ružičaste cvjetove unutar narančastih listova u obliku cijevi zimi i u rano proljeće. Ne cvjetaju često kao sobne biljke… to je šaren, ali nepouzdan bonus.

Zašto stromanthe triostar nije biljka za početnike

Nije tako teško održati Triostara na životu, samo ih je teško održati netaknutim. Triostars mogu izazvati ružan napad bijesa ako im ne ide na ruku.

Bez pravilnog tretmana, lijepa bijela šarenila postaje bolesno žuta i smeđa, a rubovi mogu postati hrskavi. Ovo nije dobar izgled za biljku. Situacija se može obrnuti, ali stromanthe rastu prilično sporo iz svoje tople sezone... pogreške se ne opraštaju brzo.

Zahtjevi za njegu stromanthe triostara

 • Znanstveni naziv:  Stromanthe sanguinea  ‘Triostar’
 • Uobičajeni naziv:   Stromanthe Triostar, kalateja Triostar
 • Porijeklo:  Brazil
 • Zahtjevi za svjetlo:  Srednje, neizravno svjetlo
 • Zalijevanje:  Održavajte vlažno, ali ne mokro tlo. Idealno koristite filtriranu, destiliranu ili kišnicu.
 • Tlo:   dobro drenirajuća mješavina zemlje. Jednaki dijelovi mješavine perlita dobro funkcioniraju.
 • Temperatura:  18-27°C
 • Gnojivo: svaka 2-3 tjedna tijekom aktivnog rasta s vrlo razrijeđenim, uravnoteženim gnojivom. Isperite tlo nekoliko puta godišnje.
 • Vlažnost:  Potrebna je visoka vlažnost zraka kako bi lišće izgledalo dobro.
 • Rezidba:  Obrežite mrtve listove i zadržite veličinu i oblik.
 • Razmnožavanje:  Razmnožavajte diobom u kasno proljeće/početak ljeta.
 • Presađivanje:  Triostari ne vole biti prečesto presađivani. 
 • Bolesti i štetnici:  Visoka vlažnost zraka može potaknuti gljivične bolesti, ali općenito prilično otporne. Ponekad se mogu vidjeti neke biljne odojke kao što su lisne uši.
 • Toksičnost:  Nije otrovan za ljude i životinje.

Svjetlosni uvjeti stromanthe triostara

Triostar imaju zanimljiv način interakcije sa sunčevom svjetlošću. Srednje filtrirano svjetlo je najbolja situacija: biljka ne podnosi izravno sunce i lako gori.

Njihovo najbolje mjesto obično je blizu prozora okrenutog prema istoku s blagim jutarnjim suncem, koji nije udaljen više od četiri metra od prozora. Svijetla sjeverna ekspozicija je još jedan dobar izbor.

Stromantheovo čudno ponašanje sa svjetlom koje može zbuniti njegove vlasnike. Većina raznolikih biljaka gubi boju u slabim uvjetima, pa se čini logičnim postaviti biljku na jako svjetlo – ali triostar je drugačiji i može loše reagirati.

Da bismo razumjeli njihove potrebe, moramo razmotriti kako žive u prirodi. Teško lišće drveća odbija vruće, intenzivno sunce koje bije gornje katove prašume, čineći svjetlost prilično dragocjenom na tlu gdje žive – ali to isto sunce može spržiti nježno lišće s prošaranim zrakama koje se probijaju. Triostar se snalazi krećući se.

Crveno zasjenjene donje strane listova čuvaju svjetlost apsorbirajući zrake većim brzinama; to objašnjava njihov nadrealni ružičasti sjaj. Listovi se savijaju pri slabom svjetlu sumraka i noći, te se otvaraju i svako jutro okreću svoju reflektirajuću stranu s bijelim prugama prema suncu. Fotoaktivni listovi brzo se kreću (za biljku) kako bi pratili svjetlost tijekom dana, pokazujući ili svoju reflektirajuću površinu ili zaštitnu poddlaku kako se njihova svjetlost mijenja.

Ove prilagodbe su razlog zašto Triostar drži svoju šarolikost pri slabijem svjetlu bolje od mnogih vrsta. Oni također čine biljku malo teškom za predvidjeti. Najbolji savjet je paziti na zdravlje biljke i biti spremni tome prilagoditi njezine uvjete.

wop 8b056g8uehehnnguguenbunbbuung

Zalijevanje je ključno za njegu stromanthe triostara

Biljka se može prilagoditi različitom osvjetljenju, ali malo zahtijevaju održavanje vode. To je mjesto gdje stvarno možete pogriješiti. Konzistentnost je važna: vole da im je tlo blago vlažno, nikad previše suho ili mokro.

Morat ćete obratiti pažnju, budući da vam njihovo lišće koje se stalno kreće ne daje korisne znakove “nesvjestice” kada im treba voda.

Pustite da se gornji centimetar zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja, ali nemojte ga gurati. Jedna dobra metoda je naučiti koliko vode trebaju izdržati tjedan dana prije nego što budu spremni za dopunu. Ovo zahtijeva malo pažnje da se ispravi, ali pomaže u dosljednosti.

Neka budu malo suhi tijekom hladne sezone.

Drugi važan faktor je kvaliteta vode. Čak i deklorirana voda iz slavine sadrži nečistoće koje mogu posmeđiti rubove njihovih listova. Možda ćete se snaći s filtriranom vodom, ali za najbolje rezultate koristite kišnicu, destiliranu vodu ili vodu pripremljenu reverznom osmozom. Idealno bi bilo i sobne temperature.

Potrebe za vlagom stromanthe triostara

Vlažnost je još jedan kritičan element za dobrobit vašeg Triostara, ali nije kompliciran. Biljka potječe iz Brazila i ne pokazuje sklonost asimilaciji: prašumu morate donijeti kući.

Uobičajene metode grupiranja biljaka i posude za vodu punjene šljunkom mogu biti dovoljne ako vlažnost okoline nije preniska, ali ako vidite da lišće posmeđi, trebat će vam nešto više. Možda ćete imati sreće s čestim zamagljivanjem čistom vodom sobne temperature.

Sobni ovlaživač zraka je više industrijsko rješenje. Ako je vaš dom izrazito suh, održavanje ovlaživača zraka može biti cijena uspjeha s Triostars.

Zahtjevi tla

Stromanthe triostar voli lagano, dobro drenirajuće tlo koje diše i zadržava vlagu, a da pritom ne postane vlažno. Jedan od načina da dobijete pravu mješavinu je da kombinirate tresetnu zemlju za sobne biljke s dovoljno perlita da postane pahuljasta. Organski medij je izvrstan sve dok se dobro cijedi.

Triostari gomoljasti rizomi dobro se snalaze u plitkoj posudi ili posudi. Ako imate velik, pun primjerak, dublja sadilica može pomoći da tlo bude dosljednije vlažnije. Nemojte biti preveliki ili ćete potaknuti stagnirajuće niže regije.

Konačno, drenažne rupe su vrlo važne. Nemojte stavljati sloj šljunka na dno – to samo omogućuje da se dodatna vlaga zadrži ispod korijena.

Profesionalni savjet: kako lagano tlo ne bi ispadalo, možete izrezati mali komad filtera za kavu, navlažiti ga i staviti preko otvora za drenažu posude.

Temperaturni zahtjevi stromanthe triostara

Ovo je jednostavno: normalne kućne temperature su u redu. U zatvorenom prostoru, glavna briga je držati ih podalje od propuha.

Triostar vole topliju stranu raspona s noćnim temperaturama koje ne padaju ispod 15°C. 18°C do 27°C je idealno. Ovo je navodno jedna od hladno otpornijih kalateja, ali ih unesite unutra mnogo prije mraza.

Kako gnojiti stromanthe triostar

Triostar ima koristi od redovitog gnojenja tijekom tople sezone. Najbolja je uravnotežena formula bez viška dušika. Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi je dobra opcija. Organska gnojiva poput odljevaka od crva također su izvrsna.

Jedna preporučena metoda je razrijediti gnojivo na četvrtinu jačine i hraniti svaka dva tjedna prilikom zalijevanja. To pomaže osigurati da osjetljivo korijenje ne bude spaljeno. Organska gnojiva su još sigurnija i ne trebaju takvo razrjeđivanje.

Razmislite o suplementaciji dvaput mjesečno s četvrtinom razrjeđenja keliranog željeza s mikronutrijentima.

Rijetko cvjetanje

Triostar može proizvesti cvijeće u ožujku i travnju. Cjevasti cvjetovi izranjaju iznad lišća u labavim grozdovima. Otvaraju se kao narančasto-crveni pupoljci i sazrijevaju u višnjevoružičastu.

Premda cvijeće nije posebno senzacionalno, dodaje vrhunac. Triostar ne cvjetaju često u zatvorenom prostoru, stoga se nemojte osjećati loše ako ih nikada ne vidite.

wop nv8uhg487hgvw440hugsg

Kako orezati stromanthe triostar

Jedina potrebna rezidba je obrezivanje oštećenih listova. Izrežite stabljiku u podnožju steriliziranim škarama.

Uklanjanje oštećenih listova normalno je održavanje koje im nimalo ne smeta. Možete očekivati ​​da će se nekoliko listova čak i uspješnih biljaka nasumično osušiti ili opasti.

Obrezivanje utječe na svjetlost koja dopire do ostatka biljke, stoga izbjegavajte uklanjanje više od trećine lišća odjednom.

Razmnožavanje stromanthe triostara

Jednostavno odvajanje i ponovna sadnja gruda rizoma standardna je metoda razmnožavanja. Najbolje je to učiniti u rano proljeće prije nego što počne vegetacija.

Budite nježni s korijenima Triostara. Oni su osjetljivi, a oštećenja će se odraziti na njihovim listovima.

Evo koraka:

 • Pripremite novu posudu koristeći preporučenu zemlju. Upotrijebite posudu dovoljno veliku za njihovu korijensku kuglu.
 • Pažljivo izvadite matičnu biljku iz posude. U idealnom slučaju će izaći u jednom komadu. Ako imate problema, zalijte tlo prije postupnog vađenja korijena iz posude. Vlaženje tla pomaže u sprečavanju lomljenja korijena.
 • Nježno pronađite rizome i razdvojite im korijenje. Svaki rizom će imati zaseban skup korijena.
 • Pokrijte svaki rizom mješavinom za posude na razini izvorne sadnje. Zalijte i stavite na izvorno svjetlo biljke.

Pažljivo presađivanje

Presađivanje je velika stvar za Triostars. Pričekajte dok biljka ne preraste staru posudu. Najbolje vrijeme je kasno proljeće ili ljeto. Obično nije dobra ideja presaditi biljku koju ste upravo donijeli kući.

Njihov mali korijenski sustav dobro uspijeva u plitkim posudama. Podignite se samo za jednu veličinu posude od postojeće… njihovi rizomi nisu veliki i prazan prostor u tlu može otežati zalijevanje.

Koristite preporučeno porozno tlo i uzmite si vremena. Njihovo sićušno korijenje lako je oštetiti. Ako nadograđujete tlo, nježno uklonite rahlu zemlju koja nema živo korijenje.

wop vnu843h87ghw7hv

Savjeti za njegu i sadnju stromanthe triostara

 • Nemojte presađivati ​​kada prvi put dobijete ovu biljku. Neka se prvo prilagodi.
 • Čini se da Triostar dobro reagira na svakodnevno zamagljivanje.
 • Dobra je ideja isprati tlo na kraju svake sezone kako biste isprali sol i nakupine kemikalija. Pričekajte da dođe vrijeme za zalijevanje i posipajte gornji sloj zemlje dok iz drenažnih rupa ne poteče mlaz (nemojte koristiti vodu iz slavine). Nagnite posudu kako biste bili sigurni da nema nakupljene vode.
 • Ako volite biljku, pokušajte je. Neki pojedinačni triostari izgledaju u redu s manje od idealne vlažnosti ili drugim čimbenicima. Ni ja to ne razumijem.

Bolesti i štetočine

Stromanthe nisu pretjerano sklone bolestima, ali njihova velika potražnja za vlagom stvara idealne uvjete za gljivice, plijesni itd. Možete izbjeći ove probleme tako da pustite da se vrh tla lagano osuši između zalijevanja.

Profesionalni savjet: cimet je prirodna preventiva protiv gljivica.

Ni triostar nisu posebno osjetljivi na štetočine – glavni problemi su im obične biljčice. Lisne uši su njihov najveći štetnik, ali s njima se lako rukuje blagim hortikulturnim sapunom ili sprejom s uljem neema. Ako je vlažnost zraka vrlo niska, mogle bi se pojaviti paukove grinje ; no, u tom slučaju vjerojatno ćete imati drugih problema o kojima ćete morati brinuti.

Česta pitanja o njezi stromanthe triostara

wop bnzv3h4wu8zhgw34hguu43g

Jesu li triostari otrovni?

Stromanthe su netoksične i sigurne za ljude i kućne ljubimce.

Zašto moj triostar ne raste nakon presađivanja?

Vjerojatno ponovno izrasta svoje korijene i neće pokazati puno vrhunskog rasta dok ne završi. Dobar je znak ako biljka ne opada vidljivo.

Zašto moj triostar postaje smeđi unatoč dobrom zalijevanju i vlažnosti?

Prljavost može biti uzrokovana zamagljivanjem ako su kapljice vode prevelike i ne isparavaju brzo. Može se dogoditi i ako voda sadrži nečistoće.

Drugi uzrok mogu biti suhe mrlje u tlu koje odbijaju vodu. Za provjeru, nježno ispitajte tlo nakon zalijevanja. Rastavite i natopite sva područja koja pronađete.

Zašto moj triostar postaje žut?

Tipičan uzrok je prekomjerno zalijevanje, ali neobične promjene boje na lišću Triostar obično su povezane s njihovim korijenjem. Tlo bi moglo imati višak kemikalija i soli zaostalih od gnojiva. Pokušajte isprati pročišćenom vodom. Ne ometajte korijenje dok se boja ne poboljša.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za alokaziju wentii

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

18 brzorastućih sobnih biljaka koje izgledaju fantastično

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme salate

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Njega filodendrona xanadu (Thaumatophyllum xanadu)