7 sjajnih vrtlarskih savjeta i trikova za nove vrtlare

7 sjajnih vrtlarskih savjeta i trikova za nove vrtlare3454387910

Vrtlarstvo može zahtijevati puno rada i vještine ako želite lijep vrt. Ali pravo je pitanje, kako pristupiti početku vrtlarenja ako ste početnik? Evo nekih od najboljih savjeta i trikova za vrtlarstvo koji će vam olakšati proces.

Za one koji traže najbolje, pogledajte sedam najboljih vrtlarskih savjeta i trikova za početnike. Čitajte dalje da biste saznali više.

1. Odaberite pravo mjesto

Prvi korak u tome kako posaditi vrt počinje odabirom pravog mjesta . Općenito, najlakše je vrtlariti na sunčanom mjestu. Većina povrća i voća zahtijeva najmanje šest sati izravnog sunčevog svjetla svaki dan.

Neko kulinarsko bilje , korjenasto povrće i zelje će rasti u djelomičnoj sjeni, tako da su savršeni za bočnu stranu zgrade. Odaberite kasno poslijepodne zasjenjena područja za južne vrtove u posebno vrućim područjima.

Vrtni savjet: Evo nekoliko lijepih biljaka koje dobro rastu u sjenovitim područjima . 

Nemojte zaboraviti posaditi u dobro drenirano tlo ako je moguće. Izbjegavajte područja gdje će se voda vjerojatno skupiti i utopiti korijenje biljaka. Razmislite o sadnji u povišenom tlu ili u kontejnerima (saznajte o različitim vrstama vrtova ).

Pronađite stabilno okruženje za svoj vrt. Držite se podalje od područja koja stvaraju jak vjetar ili sprječavaju dolazak oprašivača. Izbjegavajte mjesta s velikim prometom, uključujući pješake, divlje životinje i kućne ljubimce (ako je moguće). Ali zapamtite… biljke će rasti na najtežim mjestima! I biljke koje često vidite obično se njeguju više nego biljke koje se nalaze izvan puta.

Dodatni savjeti: Za svoj prvi vrt pokušajte s malom parcelom umjesto da pokušavate uzgajati bilo što i sve… posvuda. Posadite redove od sjevera prema jugu kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolju priliku za sunčevu svjetlost. Ostavite si prostora za hodanje između područja kako biste pristupili svojim biljkama i čupali korov. Adekvatno planiranje možda je najosnovniji od svih vrtlarskih savjeta i trikova.

2. Znajte kada posaditi

Jedan od najboljih trikova u vrtu je znati kada posaditi svoj vrt. Važno je znati da svaka regija ima jedinstveno vrijeme sadnje ovisno o vremenu i terenu.

Savjet za vrt: Rajčice su jedna od najosjetljivijih biljaka u vrtu. Mrze hladnoću! Evo vodiča o tome kada je u redu staviti rajčice na otvorenom: Kada posaditi biljke rajčice u vanjski vrt .

7 sjajnih vrtlarskih savjeta i trikova za nove vrtlare3454387912
Posljed

3. Odlučite što ćete uzgajati

Jedan od važnih savjeta u vrtu za početnike je odlučiti što će uzgajati u ranoj fazi procesa. Birajte voće i povrće koje vi i vaša obitelj rado jedete. Pokušajte biti realni u pogledu količine proizvoda koju ćete iskoristiti. Pazite da ne sadite previše.

Neka od najčešćih voća i povrća koje se sadi svake godine su:

 • Rajčice
 • Zelena salata
 • Grašak
 • Paprike
 • Mrkve

A ovdje su moje preporučene sorte vrtnog sjemena za ovo povrće .

Razmislite o dostupnosti proizvoda u vašoj lokalnoj trgovini. Razmislite o uzgoju namirnica koje su manje uobičajene kako biste svojoj prehrani dodali raznolikost i njuh. Ne zaboravite da je važno koristiti visokokvalitetno sjeme kako biste bili sigurni da imate veći prinos kada je u pitanju vrijeme žetve. 

Razmislite koliko dugo nekom voću i povrću treba da raste. U proizvodnji poput grmova graha i rotkvice sazrijevaju vrlo brzo. Biljke poput salate mogu dati više od jednog uroda po sezoni.

Neki proizvodi su “hladna sezona” i najbolje rastu u proljeće, poput špinata i korjenastog povrća. Biljke koje vole toplinu poput rajčice i paprike sačuvajte za toplije tlo ljeti.

4. Investirajte u vrtne alate

Ako se sjećate samo jednog od vrtlarskih savjeta, ne zaboravite uložiti u osnovne vrtne alate. Pravi alati mogu napraviti veliku razliku u vašem vrtlarskom iskustvu. Razmislite o ulaganju u stavke kao što su:

 • Ručna lopatica
 • Lopata s dugom drškom
 • Metalne grablje
 • Ručne grablje
 • Agro folija

Izbjegavajte kupnju jeftinih plastičnih alata koji će se brzo slomiti. Potražite prodaju nekretnina i dvorišta kako biste uhvatili najbolje cijene za prave metalne vrtlarske alate (iskreno – pronalaženje rabljenih alata jedan je od najboljih vrtlarskih savjeta i trikova). Ne zaboravite kupiti alate koji su prave veličine za vas i vaše tijelo.

5. Testirajte tlo

Provjerite svoje vrtno tlo prije nego započnete proces sadnje. Uzmite u obzir mogućnost onečišćenja tla od obližnjih objekata kao što su ceste. Držite se dalje od područja s gustim prometom ili stare boje kuće. 

Većina voća i povrća preferira tlo s pH 7 (neutralno). Proizvodi poput krumpira preferiraju blago kisela tla, a povrće poput brassicas preferira alkalnije okruženje.

Razmislite o profesionalnim laboratorijskim testovima kako biste utvrdili kvalitetu vašeg tla. To će spriječiti dugoročne probleme u rastu kao što su štetnici i slaba prehrana.

6. Njegujte svoje biljke

Nakon što posadite svoje proizvode, posao tek počinje. Napravite raspored i budno pazite na svoje voće i povrće. Ovisno o tome što odaberete za uzgoj, različite biljke zahtijevat će jedinstvene zahtjeve vremena. 

Rano počupajte korov kako biste izbjegli dugotrajna oštećenja vaših biljaka. Većina biljaka zahtijeva jedan inč vode svaki tjedan. Uzmite u obzir padaline tijekom tjedna i u skladu s tim zalijevajte svoje biljke kako biste izbjegli rasipanje vode iz slavine. 

7 sjajnih vrtlarskih savjeta i trikova za nove vrtlare3454387911

7. Proslavite svoju žetvu

Odvojite vrijeme da proslavite svoju žetvu! Veliki je uspjeh uzgojiti bilo koje vlastito voće, povrće, cvijeće, lišće i/ili kuhinjsko začinsko bilje. Ne zaboravite biti pažljivi oko vremena berbe kako biste izbjegli gubitak proizvoda. Dodatni proizvodi se mogu konzervirati, dehidrirati, zamrznuti, donirati ili podijeliti s prijateljima.

Nadam se da ste se lijepo proveli isprobavajući ove vrtlarske savjete i trikove. Uživajte u žetvi!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: