Kako posaditi i uzgajati hren

wop Hren73457

Iznimno otporna trajnica, hren pripada cijenjenoj biljnoj obitelji koja između ostalog uključuje kupus , brokulu , cvjetaču , prokulice.

Hren ispušta grubo, izduženo, smaragdno zeleno lišće koje nalikuje onima kod običnog kovrčavog luta. Ovo lišće, koje rijetko naraste više od 2 metra, pobija stvarnu akciju pod zemljom: U bogatom tlu, mesnati korijen hrena može prodrijeti i do 10 stopa ako se ne uznemirava nekoliko godina i odašilje zamršenu masu horizontalnih sekundarnih korijena i korijenje u promjeru od nekoliko stopa.

Ako se odvoji od glavnog korijena, svaki korijen može dati povod za novu biljku; ovo je jedan od načina za početak usjeva. Ambiciozni uzgajivači hrena također mogu nabaviti reznice korijena—ponekad nazvane „startovi“ ili „setovi“—od sjemenarskih tvrtki i iz mnogih lokalnih trgovina za potrepštine za vrt.

Prednosti hrena

Korijenje hrena ima nutritivnu vrijednost s kojom se nekoliko kultiviranih biljaka, a zasigurno niti jedna druga korijenska kultura, ne može mjeriti. Svježe naribani korijen sadrži više vitamina C od običnog voća, uključujući naranče. Korijen je bogat kalcijem, željezom, tiaminom, kalijem, magnezijem, mineralima u tragovima i bjelančevinama, a poželjno je da ima malo fosfora i natrija. Hren je 20 puta bogatiji kalcijem od krumpira (s kožicom) i sadrži gotovo četiri puta više vitamina C i tri puta više željeza.

wop Hren67348

Kako hren dobiva svoj specifičan okus

Hren dobiva svoj karakterističan okus iz interakcije dva spoja, izolirana jedan od drugog u odvojenim stanicama biljke. Netaknuto korijenje i lišće nemaju miris hrena, ali ih je potrebno zgnječiti, nasjeckati, usitniti ili žvakati kako bi se ta dva spoja spojila. Što je finije ribanje ili mljevenje, korijen postaje oštriji i bogatijeg okusa.

Kada posaditi hren

 • U rano proljeće, čim se tlo može obraditi, posadite setove hrena — male komadiće korijena hrena.
 • Hren zahtijeva dugu vegetaciju, pa planirajte berbu u jesen (neposredno prije smrzavanja) ili u rano proljeće sljedeće godine.

Odabir i priprema mjesta za sadnju

Hren je prilagodljiv i žilav, ali pružanjem odgovarajućih uvjeta za uzgoj iznjedrit će se najveće, najslađe i najukusnije korijenje.

 • Posadite na mjestu koje ima puno sunca. Hren će podnijeti djelomično sunce, ali prinosi neće biti tako dobri.
 • Pripremite tlo tako da obradite 8 do 10 inča prema dolje i očistite korijenje ili kamenje koje bi moglo spriječiti rast hrena.
 • Sadite u vlažno, plodno, ilovasto tlo s blago kiselim do neutralnim pH. 
 • Posadite ga daleko od drugih vrtnih kultura ili slijedite praksu pametnih vrtlara i posadite korijenje u zakopane dužine drenažnih pločica ili čak u kantu od 5 galona bez dna, kako biste provjerili njihovo širenje.

Kako posaditi hren

Posadite hren polaganjem nizova ili komada korijena na udaljenosti od oko 18 inča i pod kutom od 45°, u rov dubok 3 do 4 inča. Kompleti općenito dolaze s donjim krajem odrezanim po dijagonali kako bi se označilo koji kraj treba biti nagnut prema dolje. S potpuno vodoravnom sadnjom, listovi će niknuti iz nekoliko točaka duž duljine skupa, što je manje idealno. Nakon sadnje prekrijte gornjim slojem zemlje. Njega

Kako uzgajati hren

 • Pognojite ustali hren u rano proljeće (biljke cijelo ljeto snažno rastu na vrhu, a zatim u jesen počinju skladištiti škrob u korijenu, koji ih deblja).
 • Redovito zalijevajte i plijevite, ali pažljivo pljevite dok su biljke još mlade.
 • Zaštitite usjeva protiv onih nametnika koji se obično napadaju pripadnike kupus obitelji
 • Kako biste spriječili naglo širenje korijenja i nakupljanje organizama bolesti, redovito berite korijenje — idealno, svakog proljeća ili jeseni — i povremeno mijenjajte gredicu na novo mjesto, postavljajući setove veličine olovke odlomljene od glavnog korijena. 

Štetnici/bolesti

 • Kukci

Preporučene sorte

 • Hren ima široke, naborane listove vrhunske kvalitete korijena. Međutim, osjetljiviji je na bolesti.
 • Boemski hren ima uže, glađe listove od običnog hrena i otporniji je na bolesti, ali ima korijen nešto slabije kvalitete. 

Berba/skladištenje

Kako ubrati hren

 • Vrtlari se ne slažu oko toga da li hren iskopan u proljeće ili u kasnu jesen daje najbolji okus, ali većina se slaže da je korijenje iskopano ljeti neukusno.
 • Svoju glavnu zalihu korijena obično iskopavamo krajem listopada ili početkom studenog, nakon što lišće ubije mraz i neposredno prije smrzavanja tla.
 • Koristite vrtnu vilicu ili lopatu i pažljivo iskopati korijenje.

Kako čuvati hren

 • Da biste se pripremili za skladištenje, obrežite lišće na oko 1 inč i očistite korijenje pod tekućom vodom, obrišite svu prljavštinu. Pustite da se korijenje osuši prije skladištenja.
 • Hren čuvajte u vlažnom pijesku u podrumu s korijenom, na tamnom mjestu. Temperature ne smiju pasti ispod nule.
 • Za neposredniju upotrebu, mala količina korijena dobro će se čuvati u perforiranoj plastičnoj vrećici u hladnjaku do nekoliko mjeseci.

Dva upozorenja reguliraju obje kulinarske upotrebe hrena:

 • Korijenje držite u hladnjaku kako biste zadržali okus i hranjivu vrijednost, naribajte ga samo prema potrebi i koristite ga sirovo.
 • Kada dodajete hren vrućoj hrani, kao što su rarebits, umaci ili fondui, umiješajte ga neposredno prije posluživanja. 

Zanimljivosti

 • Srpanj je nacionalni mjesec hrena!

Priprema hrena za upotrebu kao začin

Korijen ogulite i sitno narežite ili narežite na kockice, a kockice hrena stavite u blender. Dodajte jednu ili dvije kocke leda i sameljite hren dok ne postane glatka. (Pobrinite se da to radite u dobro prozračenoj prostoriji i koristite zaštitu za oči i nos. Miris će biti prilično oštar.)

Za blagi hren odmah dodajte 1 do 2 žlice bijelog octa i nekoliko prstohvata soli. Za ljuti i ljuti hren pričekajte 3 minute prije nego što dodate 1 do 2 žlice bijelog octa i nekoliko prstohvata soli.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Fikus (Ficus) Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za razmnožavanje fikusa benjamina

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Uzgoj jagoda za početnike

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 uzroka kovrčanja kineskog zimzelenog lišća (i kako ih popraviti)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere postaje žuto

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega kluzije– Kako uzgajati clusiu roseu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija: jednostavna sobna biljka sa sjajnim zelenim lišćem